Førjulshelg i London for hageglade

Ikke akkurat Oxford Street: Nordmenn elsker London. Vi også. En viktig grunn til det er gartneriet, hagekaféen og -butikken Petersham Nurseries.

Petersham Nurseries

Cirka 20 minutter med tog fra Waterloo Station ligger forstaden Richmond; ved Themsen, med rause og herlige Richmond Park og det nydelige lille gartneriet Petersham Nurseries. Richmond er en perle av mange grunner, og Petersham er definitivt en av dem.

På storbyhelg i London med bokashinorge.no: La de andre svette seg nedover frenetiske Oxford Street – vi drar på gartneri!

Gartneriet

Richmond i Sør-vest London har mildere vintre og lengre sesonger enn de fleste steder i Norge; det gleder vi oss over på førjulsbesøk i området. Likevel er klimaet likt nok i London til at det er relevant å hente inspirasjon fra gartnerne på Petersham:

Hagebutikken

Hage- og gavebutikken har redskaper og jord og planter i typisk og nydelig Petersham-stil. Det er hagebøker, støvler, glass og gaver, hagetøy, kasser og krus og frøposer – og akkurat nå er det julepynt og juletrær. Utvalget er ikke kjempestort; det er nøye utvalgt.

Mens vi venter på frøkatalogene. Fristelsen ble for stor, vi måtte plukke med oss noen frøposer: I seg selv en fryd for øyet.

Frøkuler. Så ble det litt shopping likevel. Vi fant noen fine små bokser med små kuler av leire, torvfri kompost, chili og frø. Må prøves.

Vi valgte oss to typer: én har kuler med frø av basilikum, dill, persille, merian og gressløk; og en har frø av gresk karse, kruskål og tre typer ruccula.

Kulene består altså av jord/leire, kompost og chilipulver, og mellom 30–150 frø i hver kule. Blir vel relativt tett sådd, da. Det skal holde å drysse kulene på jord eller kompostjord og vanne litt: Leiren beskytter frøene mot frøspisere som fugler og maur, kompostjorden i kulene skal gi dem næring når de vokser og chilien skal skremme bort skadedyr og -insekter.

Bare å strø utover jorden i krukker eller bed, står det på boksen. Det skal vi prøve til våren!

Det er med mennesker som med planter, tenkte sikkert gartnerne på Petersham, og la den rause hagecaféen til et oppvarmet drivhus: Varme, lys og næring. Om sommeren kan man sitte ute i hagen også, og det finnes en restaurant som vi aldri har prøvd. Den er helt sikkert utmerket: Det er alltid en nytelse å la seg «dyrke» etter økologiske prinsipper på Petersham Nurseries.

Jul på Petersham

Nå i desember er både caféen, restauranten og butikken på Petersham pyntet til jul. Det er så vakkert at vi gisper, og massevis av gode idéer: Juletrepynt av tørkede blomster fra hagen, for eksempel. Hjemmelaget julepynt på sitt aller vakreste. Vi tar med oss tipset hjem til neste hagesesong, og neste jul. Tips veier ingenting i bagasjen.

/ah/ bokashinorge.no

 Vil du besøke Petersham Nurseries? Sjekk deres egen veibeskrivelse.