MAT FRA SARAS KJØKKENHAGE

«Skillnadens Skörd» av Sara Bäckmo

Skörd er svensk for «avling» eller «innhøsting». Boken Skillnadens Skörd. Mat från trädgården året om (2017) handler om maten fra hageblogger Sara Bäckmos kjøkkenhage.

I et helt år får leseren henge med Sara ut i hagen og drivhustunnelene, og inn på kjøkkenet. Bli med når Sara høster maten, og når hun lagrer og lager hverdagsmat fra hagen: noe fryses, tørkes, noe legges på lake og veldig mye tilbereder hun der og da – enkle og fantastisk gode retter rett fra kjøkkenhagen.

«Jeg kjenner maten vår,» skriver Sara i boken. «Hvert eneste blad vi stapper i munnen, hver ert på tallerkenen og alle bærene i syltetøyet.» Hun har dyrket dem selv. Boken inneholder nærmere 200 oppskrifter på enkel hverdagsmat med få ingredienser: ujålete, egendyrket og kjempegodt fra hagen.

Sara Bäckmo og bokashinorge.no

Sara Bäckmo er Nordens største influencer innenfor hage og bokashi. Hun er forfatter, blogger, foredragsholder; lager videoer og podcasts om temaet. Sara er en sterk og uavhengig bokashiambassadør. Det har hun vært lenge: fra lenge før bokashinorge.no ble til. Sara mottar ingen produkter fra oss eller fra noen annen bokashibutikk i Norden.

Sara og bokashinorge.no samarbeider. Det er et redaksjonelt og innholdsmessig uavhengig samarbeid: vi påvirker ikke hva Sara gjør eller deler fra sin kjøkkenhage. Bokashinorge.no kjøper annonseplass på Saras blogg (slik ethvert annet selskap også kan gjøre). Anette oversetter Saras uavhengige bloggartikler til norsk på sarabackmo.no (slik andre oversettere også kommer til å gjøre etter hvert som bloggen vokser i Norge). Og så deler vi av og til Saras superfine artikler og videoer om hvordan hun dyrker med bokashi – slik alle andre også er veldig velkomne til å gjøre!

UTDRAG FRA BOKEN SKILLNADENS SKÖRD

Oversatt og publisert med tillatelse fra Sara og forlaget

Vi har fått lov av Sara og forlaget til å oversette og presentere små utdrag fra boken og to av de nesten 200 oppskriftene på mat fra kjøkkenhagen. Nyt smakebitene fra boken og bli inspirert av puré (til skiva eller middagsbordet) og sjokoladekake med bondebønner.

Ferske bondebønner er vanskelig å få tak i i butikkene, dyrk dem selv! Det er en fabelaktig vekst å ha i hagen: bondebønner får de vakreste blomster, som dessuten dufter fantastisk; bønnene smaker supergodt, og plantene gjødsler jorden der de står ved å binde nitrogen fra luften til jorden. Og så kan du altså lage den lekreste hverdagsmat på bønnene.

INNLEDNING

Kjøkkenet vårt er et eksperimentverksted. Vi lager mat av egendyrkede grønnsaker hver dag. Hva vi spiser, baserer vi på det som finnes å høste i kjøkkenhagen akkurat nå. 150 ulike sorter grønnsaker er det som skal til for å gi mat å høste både vår og sommer, høst og vinter. Kjøkkenhagen er vårt økologiske spiskammer, og det finnes mat å spise der året rundt. Egentlig var det ikke maten som sto i fokus da vi anla kjøkkenhagen i 2011. Men etter en stund ble det helt nødvendig å fokusere på den, på maten. Vi må helt enkelt spise opp det vi dyrker. Og det gjør vi. Vi har aldri noen sinne spist så mye grønnsaker, eller så mange ulike sorter. Eller så mye grønt som er i sesong akkurat her og nå. Aldri før har vi spist så god hverdagsmat. Hver dags mat.

I denne boken vil jeg dele av alt det som står på matbordet hjemme hos oss, alltid tilberedt basert på det som er spiseklart i kjøkkenhagen akkurat nå. Det meste går an å variere i det uendelige, og det er virkelig noe av det jeg elsker aller mest med kjøkkenhagen – variasjonen den gir maten vi spiser. Den gjør den unik.

Det er ikke så komplisert som det kan virke å spise klimasmart og sesongbasert. Tro om ikke den største bremseklossen er vår idé om at vi må ha tilgang til alle slags grønnsaker – hele tiden. Som om det skulle være nødvendig å spise ferske importerte tomater til middagen, midt på vinteren. Kjøkkenhagen hjelper meg til å se annerledes på det. Å få en pause fra visse grønnsaker en periode gjør at vi lengter, men det gjør også at vi nyter det grønne som finnes nå og bare nå.

SJOKOLADEKAKE AV BONDEBØNNER

Fra boken Skillnadens Skörd

Det finnes mange varianter av sjokoladekake med sorte bønner og lignende. Men det går akkurat like fint med bondebønner!

Ingredienser
3 dl kokte bondebønner
1 dl kald kaffe
2 dl hvetemel
1 dl rapsolje
1/2 dl kakaopulver
1 1/2 dl sukker
2 krm salt

Smaksett med for eksempel chili eller mynte om du vil.

Topping
1 dl kremfløte
100 g mørk sjokolade

Slik gjør du
Sett ovnen på 175 grader. Miks bondebønner og kaffe til en glatt røre med stavmikser e.l. Bland i de øvrige ingrediensene. Smør en springform (ca. 18 cm i diameter) og hell røren i. Stek kaken i ovnen i 25 minutter. Sjekk med en pinne at kaken har stivnet og ikke er for bløt i midten. Ta kaken ut av ovnen og avkjøl den.

Kok opp fløten og legg i sjokoladen i biter. Rør til sjokoladen har smeltet og fordel blandingen over kaken. Pynt om du vil! På bildet har jeg pyntet kaken med kremfløte med moste bringebær i. Sett kaken kaldt.

Dette er en kraftig kake, som passer best å servere i små konfektbiter. Den er fin å fryse og er perfekt å ta frem når det er tid for en overraskelse og noe ekstra.

VENN MED MATEN

Jeg dyrker mat på nærmere 450 kvadratmeter av den totalt 2500 kvadratmeter store tomten vår. Drøye 400 kvadratmeter dyrkes ute på friland, og 45 kvadratmeter dyrker jeg i to drivhustunneler. Den store kjøkkenhagen gjør at jeg aldri behøver å småpirke. Dette er kjøkkenhagen for de brede penselstrøkene, og jeg kan virkelig ta i. Jeg behøver ikke prioritere bort noe om jeg skulle få få det for meg å plante tretti blåbærbusker. Størrelsen er helt avgjørende når jeg vil dyrke mat til familien hele året. En stor kjøkkenhage gjør det enklere å dyrke og mindre følsomt om noe mislykkes. Jeg har råd til å eksperimentere og gjøre feil; det finnes likevel spiseklar mat å hente inn et annet sted i kjøkkenhagen. Ulike grønnsaker kan lett erstatte hverandre i matlagingen, og dette igjen gjør oss til oppfinnere på kjøkkenet. Det må vi være for å klare å spise opp alt jeg dyrker.

På våren er alt på gang, og ingenting har gått galt i kjøkkenhagen enda. Hverken tørke, kulde eller skadedyrangrep har rammet plantevekstene så langt. Alt suser av gårde som planlagt. Jeg har som mål å gjøre noe hagerelatert hver dag, og jeg tenker at mange bekker små gir en velfylt kjøkkenhage. Kurven med frøposer som står i gangen, får bli med ut flere ganger om dagen. Så fort noe forlater jorden, settes noe annet i den – planter eller frø – uansett tid på døgnet.

Fra og med april behøver vi ikke kjøpe noen grønnsaker, og vi kjøper stadig mindre av andre matvarer også etter hvert som mer blir spiseklart i større mengder i kjøkkenhagen. Det blir jeg glad av.

Noen ganger tenker jeg at dersom flere visste hvor forbasket moro det er å dyrke grønnsaker, hadde det vært mye mer dyrking rundt omkring. Resultatet behøver ikke bli perfekt. Kjøkkenhagen er perfekt bare i og med at den finnes. Jeg forsøker å heie frem min egen lyst til å dyrke og ta godt vare på gledene. Færre krav og pekefingre. Kjøkkenhagen om våren er broket, men den vekker hageglede nettopp fordi den myldrer av mat, som igjen er et resultat av lysten til og gleden ved å dyrke.

PURÈ AV BONDEBØNNER

Fra boken Skillnadens Skörd

En del mener det er nødvendig å pirke bondebønnene ut av det tynne skallet som omgir hver enkelt bønne inni belgen. Det er ikke sant, det går like fint å spise dem med skallet på. Det er en smaksak. Det enkleste er å vende seg til å spise bønnene med skallet på, så blir det ikke så mye jobb å tilberede bondebønner.

Ingredienser
5 dl ferske eller tinte bondebønner
2 hvitløksfedd
1/2–1 dl olivenolje
Salt

Slik gjør du
Kok bønnene myke. Miks bønner, hvitløk og olje til en glatt røre med stavmikser e.l. Smak til med salt. Bruk røren som pålegg eller tilbehør.

Puréen er lekker som pålegg både varm og kald. Den passer også fint blant annet i salater, gjerne sammen med gryn, pasta eller frø. Spe puréen med vann eller mer olje, så blir den lettere å blande ut.

/Skillnadens Skörd (Sara Bäckmo, 2017)