Mikrober i jorda. Jord under neglene

– i gartneriet på Ila fengsel –

I gartneriet på Ila fengsel bruker de Microferm direkte på jord og planter for å skape gode vekstvilkår. Både planter og innsatte trives i det produktive miljøet.

En svingete vei over grønne jorder fører til Ila fengsel og forvaringsanstalt i Bærum. Like utenfor fengselsmuren ligger gartneriet. Her jobber inntil 12 innsatte, fem gartnere og betjenter.

– Men vi er ikke alene! sier Benny Nielsen, verksmester og gartneribestyrer.  – Vi har en egen bikoloni og selvfølgelig masse planteliv. I tillegg myldrer det av Effektive mikroorganismer i jorda hos oss, og nyttedyr, som sørger for at vekstene våre er sunne og friske.

Plantenes immunforsvar

Benny er opprinnelig fra Danmark og er utdannet gartner og biopat. Han har alltid vært opptatt av naturens egne reguleringsmekanismer.

– Vi ønsker å lage en så grønn plass som mulig, både miljømessig og sosialt. Derfor sprøyter vi ikke med gift. Det er bedre for oss som jobber her, for jorda og for plantene.

Som alle andre er også gartneriet på Ila utsatt for bladlus, sopp og andre plantesykdommer.

– Bakterier er en del av plantenes immunforsvar. Ved å tilføre Effektive mikroorganismer (EM-1), styrker vi bakteriefloraen og plantehelsa. Dette er bakterier som finnes i naturen; det er melkesyrebakterier, fotosyntesebakterier og gjærsopp, forteller Nielsen.

Mikroorganismene i EM-1 aktiveres gjennom en fermenteringsprosess før Benny og kollegene hans sprøyter dem på plantene: På Ila lager de sin egen Microferm.

– Under fermenteringen formerer organismene seg og mangedobler seg i antall, forklarer Benny.

Benny Nielsen er utdannet gartner og biopat. Han jobber som verksmester og gartneribestyrer ved Ila fengsel og forvaringsanstalt. I gartneriet på Ila brukes Microferm rett på planter og jord for å styrke plantehelsen og mikrolivet i jorda.

Microferm er bokashimikrober i flytende form: Effektive mikroorganismer (EM-1) som er aktivert gjennom en fermenteringsprosess.

Microferm og plantehelse

  • Microferm brukes uttynnet i vann for å styrke jord og planter
  • Forbedrer jordmiljøet og styrker plantenes immunforsvar
  • Øker plantens opptak av gjødsel og oksygen
  • Effektiv mot sopp
  • Virker forebyggende mot skadedyr (men tar ikke knekken på dem om du først har fått dem)
  • Oppløsningen vannes eller sprøytes direkte på plantene og jorda
  • På Ila brukes ca. 0,3 % oppløsning ved hver vanning av plantene
  • Planter som er angrepet, eller trenger ekstra pleie, sprøytes med 5 % oppløsning

Kilde: Benny Nielsen, gartner og biopat

Det skapes gode vekst- og utviklingsbetingelser både for planter og innsatte i gartneriet på Ila. Hans Petter steller små julestjerner til årets julemarked.

Mikroorganismer i arbeid

– Hvis en plante allerede er angrepet av sopp, ser vi at den bedres raskt når mikroorganismene blir satt i arbeid. Allerede etter et døgn er soppen borte, forteller Nielsen.

I tillegg fungerer bakteriene som en beskyttelse mot bladlus og andre skadedyr.

– De gjør det uinteressant for insekter å formere seg på plantene. De nyfødte insektene trives nemlig dårlig på vekster med oksidanter, sier han.

Men har planten først fått bladlus, må det sterkere krefter til.

– Bladlus formerer seg med en enorm hastighet; ungen som fødes, er allerede gravid med sin egen unge. I sesongen bruker vi et bredt arsenal av nyttedyr omtrent annen hver uke. Snylteveps er for eksempel utmerket mot bladlus.

Det er mange julestjerner i gartneriet på Ila. Og enda flere nyttedyr og milliarder av mikrober – sammen holder de plantene fri for sopp og bladlus.

Mikroorganismene bidrar ikke bare til å holde plantene friske, de sørger også for at de trives og vokser godt. – Jordmiljøet blir bedre, plantenes opptak av gjødsel og oksygen blir bedre, og tilveksten blir sterkere, forteller Benny.

Hjemmebrygg på Ila

Mikrobene kan kjøpes i en ferdig aktivert blanding (Microferm), eller man kan gjøre som Benny og aktivere/fermentere selv.

– Det er ikke vanskelig, men du må ha fermenteringsutstyr, varmeskap og litt plass. Prosessen minner om å lage vin og øl, så har du en gammel vinballong, er det bare å sette i gang. Det som er viktig, er at beholderen slipper ut gass, og at du holder temperaturen jevn. 33 grader er ideelt, forklarer gartneren.

– Vi tilsetter en liter melasse, det er god mat for sultne bakterier, og masse vann. Bakteriene utnytter den plassen de får, så det er ikke så viktig akkurat hvordan blandingsforholdet er.

Omtrent tre uker senere har organismene fra en liter EM-1 formert seg i et enormt antall, og 22 liter med beskyttelse og kraft til plantene er klar til bruk.

– Etter mange års erfaring lukter og smaker jeg når fermenteringen er ferdig. Det står på pakken at mikroorganismene ikke skal benyttes til innvortes bruk, men føler jeg meg uggen i magen, tar jeg gjerne en liten snaps og lar bakteriene ordne opp, ler Benny.

Microferm i nettbutikken

Vil du ikke produsere aktivert EM-1 selv? Da kan du bestille Microferm i nettbutikken. Microferm produseres ved aktivering (fermentering) av EM-1 og kommer i 2-liters bag-in-box.

BESTILL MICROFERM

Les også
Fermentering av hagekompost med Microferm
Hvorfor fermentere hagekomposten?
Mindre lukt av neslegjødsel med Microferm

Dyrkeglede

På gartneriets lunsjrom står André og kutter opp tomater fra drivhuset utenfor døra. Han er en av de åtte innsatte som for tiden jobber på gartneriet.

– Nå er det akkurat to år og ni måneder siden jeg kom til Ila. Jeg begynte å jobbe på gartneriet i april og fikk en ny hverdag, sier han og jafser i seg en tomat. – Jeg bare elsker de små og søte tomatene og har hengt en del i drivhuset i sommer, ja.

– Jeg har vokst opp med en bestefar som hadde stor staudehage og har alltid hatt en drøm å jobbe med planter. Og nå får jeg prøve det.

Grønnkål, svartkål, mangold og tomater. André får teste drømmen om å jobbe med planter i gartneriet på Ila fengsel.

Hver morgen blir André og sju andre innsatte hentet innenfor murene og fulgt på jobb. Gartneriet er den eneste åpne arbeidsplassen tilknyttet fengselet. Benny Nielsen har aldri opplevd at noen har rømt.

– Gutta som kommer hit, nærmer seg slutten på fengselsoppholdet og skal videre til åpen soning eller løslates.  De har med andre ord mye å tape, sier han.

Arv fra tyskerne: Gartneriet på Ila har vært i drift siden etter krigen. Det første drivhuset ble bygget av tyskerne i 1942.  – De tyske fangevokterne på Grini dyrket tomater her. Men det kom neppe fangene til gode, forteller Benny.

Plante-terapi

Jobben med å skape et godt miljø blant en omskiftelig gjeng innsatte og ansatte, og samtidig drive et profesjonelt gartneri som omsetter for mer enn syv millioner i året, er kompleks.

– Vi lykkes når gutta som jobber her, får en god utvikling og kommer seg videre i systemet, sier Benny.

De færreste som får jobb på gartneriet, har noen særlig erfaring med dyrking.

– Hit kommer folk fra alle samfunnslag, som har ulike forbrytelser på rullebladet. Fordi vi gjør alt arbeidet manuelt, har vi mange typer arbeidsoppgaver.

– Noen trives med fysisk arbeid som sjauing av potter og jord, gressklipping om sommeren og snømåking på vinteren. Andre finner roen i veksthusene sammen med plantene og bruker arbeidet som en form for terapi. Det er vanskelig å lyve for planter. De avslører deg og hva du har gjort med dem, sier Benny og fortsetter:

–Vi ser at mestringsfølelsen vokser i takt med plantene, og toppes i møte med gode tilbakemeldinger fra kundene.

Tomatene på Ila har vært Andrés favoritter sommeren 2018.

Ilas Blomster-Finn

Hans Petter er en av dem som trives med både planter og folk.

– Jeg hadde ikke akkurat grønne fingre da jeg begynte her for et halvt år siden, men jeg lærer! Snart kan jeg kalle meg Ilas svar på Blomster-Finn, ler han.

Med en forvaringsdom vet han ikke hvor lenge han skal være på Ila. – Usikkerheten er vanskelig, men når jeg først er her, er gartneriet det beste stede å være. Man må gjøre så godt man kan og holde humøret oppe.

– Jeg har også funnet ut at jeg liker å stelle med planter og lærer mye av gartnerne her. For eksempel hvordan vi kan bekjempe plantesykdommer med andre metoder enn gift.

Planter som ansatte og innsatte har dyrket frem i gartneriet, selges på årlige vår- og julemarkeder i Ila fengsel.

– Det er et kick å selge det vi har produsert sjøl. Under vårsalget hadde jeg ansvaret for å ta i mot folk på parkeringsplassen. På himmelfarten kom det 700 kunder på besøk, og vi omsatte for 480 000 på en dag. Sånt må bare oppleves, ivrer Hans Petter.

Den produktive gjengen åpner gartneriet for publikum med eget vårsalg og julesalg.

– Kom gjerne og besøk oss! sier Hans Petter.