U.REIST mikrogrønt | dyrketips

På et ombygd gjesterom på Nesodden står to kokker og en bybonde og gumler og diskuterer mikrogrønt og restaurantmenyer. Alle tar de snart inn på Clarion hotell The Hub. De mikrogrønne også. Dyrketipsene får du her!

«Kolla här! Va gott!» «Ah! Those are fantastic, we want lots of them.» Det låter internasjonalt hjemme hos U.REIST-sjef og bybonde Andreas denne vinterdagen. Det er bare én måned igjen til Petter Stordalens nye Clarion hotell The Hub åpner midt i Oslo – mellom sentralbanestasjonen og Storgata. Og da åpner også hotellets takhager, og dyrkeområdene i restaurantene og lobbyen. Til sammen utgjør disse «hotellåkrene» The Hubs GrowHub. Her skal det dyrkes urter, salater og mikrogrønt til gjestene. Og det er U.REIST as som skal dyrke dem. Som vi gleder oss!

U.REIST er et nytt selskap i Bokashi Norge-familien:
MER OM U.REIST

Denne vinteren har vi testet, og lært en hel del om, å dyrke mikrogrønt. I mengder. Sånn at det virkelig monner i restaurantmenyene, og i salatbollene hjemme hos deg. Se bybondens dyrketips for klassikeren erteskudd lenger ned i artikkelen.

Kokkene har tatt turen over fjorden for å spikre endelig plantevalg, beregne behov etter beste evne – og smake!

Matias Kolari (til høyre) er Head Chef på restaurant Norda som åpner på The Hub i Oslo 1. mars 2019. Jonathan Luchmun (til venstre) er Sous Chef. 

Kokkens ønskeliste. Kan vi få til dette? Vi vil gjerne lage juice-shots til frokosten av disse. Hvor mye kan vi klare av den her? 

Mikrorødt! Både rødbete, reddik og amarant har/ kan ha spirer som er spenstig røde i fargen. Men hvem av dem smaker best? Og hva passer best i menyene? Head chef Matias skal teste!

Kokkene lager verdens første «GrowHub salad» til lunsj. I versjon 1.0 bestod den BARE av nyplukket mikrogrønt og en enkel vinaigrette. Fantastisk godt!

Erteskudd hele året | dyrketips

«It’s a classic,» utbryter Head Chef Matias, og dytter i seg en munnfull friske erteskudd. «Very good!»

Vi er så enig. Erteskudd er basisvare. Det er lett å dyrke mye av dem, og de gir volum; det er mikrogrønt med klar vekt på «grønt». Grønne erteskudd kan tjenestegjøre som hjemmedyrket salat i salatbollen på vinteren. Very good!

Erteskudd kan du dyrke  selv hele året, og du trenger ikke bestille dyre mikrogrønt-frø: en pakke tørkede gule erter fra butikken duger fint! Riktignok er ikke disse ertene testet for spireevne, slik som de du kan bestille fra frøprodusenter, men det pleier å funke fin-fint likevel. Erteskudd er kjent for å være enkelt: Du kan dyrke dem midt på vinteren, også uten vekstlys. Bare fyll noen centimeter med jord i et brett, fukt jorden og strø tørkede gule eller grønne erter utover, klapp til og hold det hele jevnt fuktig. Trenger ikke jord over engang! To uker senere har du et helt brett med spenstig mumsegrønt som vist på bildet over. Eller?

Joda, det kan funke omtrent sånn. Ofte gjør det jo det. Uten vekstlys blir skuddene dine spinklere og høyere;  likevel kan du glede deg over tett-i-tett med velsmakende friske skudd. Men noen ganger blir det enkle veldig vanskelig. Slik kan det være med erteskudd også. Sukk!

Når det «enkle» blir vanskelig

Noen ganger mugner ertene bare. Enkelte år har vi mislyktes gang på gang med de etterlengtede erteskuddene på vinteren. «Sørg for at de ikke ligger for tett,» sier noen. Vi har forsøkt å så mer glissent, uten at det har hjulpet noe særlig. Færre erter gir liksom bare dårligere odds for erteskudd fra start. (Og se på ertene til Andreas! De ligger tett som haggel i spirebrettene.) For å sørge for jevnere fuktighet i stuevarmen, har vi også forsøkt å ha litt jord over ertene, og de har fått stå under vekstlys selv om det egentlig ikke skulle være nødvendig. Flere typer jord har vi også forsøkt i magre erteskuddår: hagejord med mer og mindre bokashijord, kjøpejord og såjord med perlite. For å hjelpe dem i gang lar vi gjerne ertene ligge i bløt en natt eller et døgn først, eller til og med til de spirer (da må de skylles to ganger om dagen). Det hjelper naturligvis på spiringen, men det hender likevel at de fleste mugner før det kommer grønne skudd. Æsj!

Ser erteskuddene dine slik ut? Mye mugg og lite skudd. U.REIST bruker Microferm for å hindre muggdannelse på erteskuddene.

Det er noe forsmedelig med antatt enkle grønnsaker som går skeis gang etter gang. Men noen anbefalte nybegynner-grønnsaker ER også kjent for å kunne være kinkige. Reddiker er sånn. Raske, greie reddiker er en varmt anbefalt grønnsak for ferskinger i kjøkkenhagen. Men den lever ikke alltid opp til sitt rykte: mange nye hobbydyrkere har opplevd at det blir mye bladverk og lite eller ingen rotfrukt. Bare en tynn reddikpinne. Uspiselig. Riktignok kan reddikblader også spises, men det er sjelden det hobbydyrkeren hadde tenkt seg. Løsningen er som regel vann. Reddiker trenger utrolig mye vann for å bli gode, og for i det hele tatt å bli reddiker. Gjerne hver dag, og i alle fall annenhver, er vår erfaring. Og ofte mer av det enn du tror når du er fersk.

Mindre mugg med Microferm?

Helt ærlig: vi kunne ikke noe særlig om mikrogrønt før den store testvinteren for The Hub 2018/19. Litt erfaring med hvitløk- og erteskudd hadde vi, men den var altså varierende for eksempel når det kom til mugg. Heldigvis får man testet ganske mye mikrogrønt på en vinter; spirer vokser fort.

Vi hadde mye å lære, og så hadde vi Effektive mikroorganismer: Microferm. Andreas hadde jobbet litt med biokull og ganske mye med Microferm i en del andre prosjekter tidligere. Nå ville han forsøke å tilføre EM-bakterier for å styrke et probiotisk miljø og skape dårligere betingelser for uønsket sopp- og muggdannelse i brettene med mikrogrønt.

EM-mikrobene tilfører Andreas ved hjelp av Microferm: I bunnen av de store brettene med spirer og skudd på bildene over ligger et lag biokull som er ladet (gjennomtrukket) med Microferm oppløst i vann. Det gir både et lager av fuktighet til frø og spirer, og altså tilskudd av EM-mikrober. I tillegg sprayer han erter og solsikkefrø med Microferm-i-vann etter at de er lagt utover jorden i brettene.

Andreas har lest, testet, snakket med folk og lært masse om å dyrke mikrogrønt gjennom vinteren. Nå dyrker vi erteskudd uten mugg. Nedenfor får du bybondens beste tips for å lykkes.

Tett-i-tett med friske, fine erteskudd og solsikkespirer i ulike stadier. 

Erteskudd | bybondens dyrketips

Slik gjør bybonde og U.REIST-sjef Andreas for å få tette grønne tepper av friske erteskudd i brettene:

 • Bruk gjerne vekstlys. Det gir de tetteste, fineste skuddene. Det går også fint å sette dem under vanlig lys du har under kjøkkenskapet over benken, eller på en plass med mye lys, men helst ikke for mye direkte sollys
 • Legg ertene i bløt over natten eller i 24 timer. Du kan også la ertene ligge i vann som du skifter ut (og skyller ertene) 2 ganger daglig, helt til de spirer: 2–3 dager
 • Løs opp 0,5 dl Microferm i 5 liter vann. Fyll opp en spruteflaske med blandingen. La biokull eller knust grillkull ligge og trekke i resten av Microfermblandingen i 30 minutter eller mer. Væske som ikke tas opp av kullet, kan du ta vare på i lukket beholder og bruke på ny siden.
 • Legg et lag Microferm-ladet biokull i bunnen av et stort brett. Jeg har brukt bunnbrett fra minidrivhus; de har hull i bunnen, men denne dreneringen er neppe kritisk når du har kull i bunnen av brettet.
 • Legg på 2–3 cm jord og fukt den. Press og jevn jorden godt til, slik at du får en lett pakket og jevn overflate.
 • Legg ertene utover oppå jorden, tett-i-tett, men ikke oppå hverandre.
 • Spray ertene lett med Microfermblandingen i spruteflasken.
 • Hvis du fyller flere brett om gangen, setter du dem oppå hverandre de første dagene – ertene liker litt vekt i starten av vekstperioden. Oppå det øverste brettet kan du legge et tomt brett fylt med jord eller annet som gir tilsvarende vekt. Brettene kan stå med vekt på seg til erteskuddene er 2–3 cm høye. Ertene skal ha det mørkt mens de spirer.
 • Sett brettene i et rom med god romtemperatur: Ved for lav temperatur vil ikke like mange av ertene spire/ skyte skudd, og de som ikke spirer, mugner.
 • Når skuddene måler 2–3 centimeter (det tar ca. 4–6 dager), setter du brettene under vekstlys.
 • Vann brettene ved behov: Løft litt på brettene! Du kan kjenne når de blir lette at de trenger vann. Med ca 25% biokull i bunnen av brettet trenger jeg normalt å vanne på dag 6 etter at jeg sådde, og så hver 3.–4. dag.
 • 12–14 dager etter at du la ertene i bløt, vil du ha en tett «skog» av friske erteskudd: bruk dem som hovedingrediens i salater, eller som smørbrødgrønt, klipp dem opp og dryss raust over pastaretter eller omeletter, eller på fiskeretter eller supper. Nyt!

Spruteflaske 1. Vi har testet ulike tips for å unngå at frøhamsene blir sittende igjen, for eksempel på toppen av solsikkespirene. Ett av tipsene har vært å spraye spirene med vann etterhvert som de vokser: gi dem en daglig dusj. Det funker OK, selv om noen hamser blir igjen.

Spruteflaske 2. Helt nysådde erter, som ligger oppå jorden i store brett, dusjer vi lett med Microferm oppløst i vann. Vi opplever at det hjelper oss å unngå uønsket sopp- og muggdannelse.

Dyrk din egen «GrowHub salad»

Vi du lage kokkenes GrowHub-salat versjon 1.0? Da trenger du en fin mix av mikrogrønt (og -rødt, om du vil). Prøv solsikkefrø, reddik og amarant!

 • Fremgangsmåten for solsikkefrø er ganske lik som den for erter over.
 • Reddik og amarant skal ikke bløtlegges, og de går enda raskere enn erter og solsikker; ferdige  på bare 7–10 dager.

Vinaigrette? Gjør det enkelt, det er ikke mye smak du trenger å tilføre: en god balsamico, god olivenolje og smak til med litt salt.

Fyll salatbollen med egendyrket midtvinters! La smakene eksplodere, og nyt.