Møt andelshaverne Charlott og Vegar

Charlott Nordström og Vegar Engen er andelshavere i Fornebu Samdyrkelag. Her er de i åkeren sammen med sine medandelshavere Linda og Anders. Foto: Kjetil Korslien

Å være andelshaver i Fornebu Samdyrkelag er både lærerikt, sosialt og morsomt. Og attpåtil gir det en sikker kilde til ureiste, økologisk dyrkede grønnsaker hele sesongen. Vi har tatt en prat med Charlott og Vegar, to av våre andelshavere.

Charlott og Vegar var andelshavere i 2019, og var også blant de første til å melde seg på når de 150 andelene for 2020 ble lagt ut for salg.

Kunnskapstørste andelshavere

På spørsmålet om hvorfor hun ble andelshaver, svarer Charlott:

– Jeg ønsket å lære mer om å dyrke grønnsaker og bli mer selvberget med kortreist mat!

For Vegar var det å lære mer om dyrking også en viktig faktor.

– Jeg har hatt lyst til å prøve litt dyrking av grønnsaker, men så har jeg vært litt seint ute med å melde meg på parsellhagene i området. Da jeg så jeg kunne være med i en åker, var det bare å slå til, sier han.

De var begge med og jobbet MYE i åkeren i samdyrkelagets første sesong i 2019 – vel over de 12 timene som en andelshaver forplikter seg til å bidra med i løpet av sesongen.

– Samdyrkingen er en ypperlig mulighet til å komme seg ut, sier Vegar.

Charlotte er enig.

– Det beste har vært å kunne gå innom vår oase på vei hjem fra jobb – få frisk luft og aktivitet, luke litt og høste grønnsaker til middag.

Vegar og Charlott i åkeren på Fornebu (2019).

Med eller uten egen arbeidsinnsats

Man må slett ikke være så mye i åkeren som Charlott og Vegar. Hvis man ikke har tid eller anledning til å jobbe i åkeren finnes det selvsagt arbeidsfrie andeler. Disse koster litt mer, men gir like mye digge grønnsaker.

– Å være andelshaver passer for hvem som helst, sier Vegar. Om man ønsker lære mer om hvordan grønnsakene ser ut før de kommer til butikken, lære barn hvor maten kommer fra, har veldig lyst til å grave i jorda, eller rett og slett bare har lyst på ferske grønnsaker, er det å være andelshaver helt ypperlig. Hva man kan eller ikke kan i utgangspunktet spiller ingen rolle, da jeg ble med i fjor kunne jeg ingenting om dyrking av grønnsaker uten at det ble noe hinder i det hele tatt!

– Hvis du ønsker å komme nærmere matproduksjon og lære mer om å dyrke grønnsaker burde du være med, legger Charlott til. Kanskje særlig for de som engasjerer deg for natur og miljø, men ikke helt vet hva de kan gjøre som forbruker i det store systemet for matproduksjon!

Bynær matproduksjon er både sosialt og morsomt

Fornebu samdyrkelag er et urbant andelslandbruk som ligger på en tomt som på sikt skal være med i OBOS-utbyggingen i området. Men grønt først! Vi i U.REIST er overbevist om at jo flere folk som har kjennskap til matproduksjon, jo bedre. I tillegg ønsker vi å bidra til å dyrke frem et sosialt felleskap med utgangspunkt i bynær matproduksjon.

Nysgjerrig? På denne siden finner du mer informasjon om hvordan samdyrkelaget fungerer, hva det koster og hvordan du kjøper din andel. Hjertelig velkommen med på (sam)dyrkelaget!

Samdyrking og korona

Per i dag er det ingen restriksjoner mot det å skulle jobbe i åkeren verken for ansatte eller andelshavere – i mindre grupper og i luftige omgivelser. Vi vil gjøre de tilpasningene som trengs for at vi skal kunne gjennomføre aktiviteter i samdyrkelaget på en trygg og forsvarlig måte for alle, og i tråd med myndighetenes anbefalinger. Hvis du har spørsmål ta kontakt på fornebusamdyrkelag@u-reist.no.

Fornebu samdyrkelag er et samarbeid mellom OBOS, U.REIST og Felleskjøpet. Samdyrkelaget driftes av U.REIST.