Nye krefter. Mer bokashi til folket

Snart vil Norges best profilerte hageblogger og kanskje mest erfarne bokashibruker svare på bokashispørsmål og dele tips i alle Bokashi Norges kanaler. Og så kommer det nyheter i nettbutikken, skal vi tro den nye bokashisjefen. Og det er det grunn til.

Bokashi Norge styrker laget! Og bokashifortellingene. Denne høsten blir det mye nytt å lese på bokashibloggen. Det blir mer om bokashi i bruk, mer hagekunnskap, nye bokashipraksiser og lure tips. Hageblogger Maria Berg Hestad begynner hos oss! Bokashihagen flytter til Nordvestlandet. Det vil gi nyttige nye perspektiver for veldig mange av landets bokashibrukere. Og du og jeg får være med på lasset uansett hvor vi bor: på bokashibloggen, og på Facebook og Instagram – og så håper vi å få mer bokashi på video. Endelig!

Bokashibutikken fikk dessuten ny sjef i juni 2020. Det har du ikke merket så mye til ennå, men det KOMMER du til å gjøre: flere idéer ligger allerede på bordet, nye kompetanser og bredere erfaringer sitter med hendene på rattet, og retningen gir seg selv: bokashi skal opp og frem!

Beyond bokashi

Maria kan masse om mye mer på dyrkefeltet enn bokashi, og er hvass på å finne nye løsninger og smarte måter å gjøre ting på. Det gir bredde og kreativitet, både til bokashifortellingene og ekspertsvarene på e-post og i de sosiale bokashikanalene. Og så kommer det til å gi bugnende hager i hele bokashi-norge:)

Den nye bokashisjefen har også interesser og ambisjoner som strekker seg bortenfor dagens bokashisortiment. Både for bøtter og utstyr, og for andre produkter basert på de fabelaktige bokashimikrobene. Det blir spennende tider i bokashibutikken. Følg med!

Bokashisjefen

Si HEI til den nye bokashisjefen! Hun heter Sissel, har markedsføringsbakgrunn (det trenger bokashi nå), kommer fra gård med planter og dyr og er en stødig småbedriftsleder. Sissel har ledet og eiet den største av Norges mindre og uavhengige osteprodusenter gjennom flere år: Den blinde ku. Åh – vi kjente smaken av Camenås i munnen da vi fikk se CV’en hennes første gang!

Fra én blind ku, som Sissels mamma fikk til 50-års dagen sin etter å ha ønsket seg ku(!) i mange år, bygget de opp en populær småskala osteprodusent, med store forhandlere og egne butikker, proff produksjon og gode dager.

Men Sissel har også stått i dårlige småbedriftsdager. Det har vært brann og sopp og vanskelige samarbeid. Det gir erfaring. Bokashi trenger det også.

Bokashieksperten

Mange bokashibrukere kjenner hageblogger Maria Berg Hestad fra før: som Maria i Det grønne skafferi, som spaltist i Norsk Hagetidend og forfatter av boken Dyrk enkelt (september 2020). Fra 1. oktober 2020 blir hun også innholdsredaktør og bokashiekspert i Bokashi Norge!

Maria har laget jord av matavfall med bokashi omtrent like lenge som oss, og med stor familie og enda større kjøkkenhage har hun fylt mange flere bøtter, og laget mye mer jord. Maria har dessuten testet og utviklet en rekke kule bokashiløsninger. I oktober kommer hun. Hurra!

Lenge å vente? Bloggen til Maria er allerede en liten gullgruve for bokashi-interesserte.

Les alt om
BOKASHI I DET GRØNNE SKAFFERI

Hva skjer’a?

«Bokashi Norge får kanskje nye eiere i 2020. Det tror vi er bra for bokashi i Norge.» Slik åpnet en artikkel på bokashibloggen tidlig i mars 2020. Artikkelen «Bokashi til folket. Hva nå?» er en liten norsk bokashihistorie: fra åpning av nettbutikk med et nytt og ukjent konsept i 2015 til det fem år senere står bokashi i hyllene på Hageland og Plantasjen, Clas Ohlson og Coop, og mange småbutikker innenfor øko- og hagesegmentet i hele Norge. Så moro! Det gir massevis av nye muligheter, og stiller noen nye krav.

En knapp uke senere ble landet stengt ned på grunn av Korona. Og alle fikk mye annet å tenke på en stund. Veldig mange begynte å tenke mer på hagen sin også, på å kunne dyrke sin egen mat og skape et sunt kretsløp hjemme; og veldig mange begynte med bokashi denne våren. Det er vi takknemlige for.

Det kan fortsatt godt hende at Bokashi Norge får nye eiere. Det vil tiden vise. Vi ser at bokashiveksten fortsetter, i hagene til folk og i markedet. Og vi ser at det fortsatt gir nye muligheter og behov. Derfor fornyer vi oss. Men vi har også gjort mye riktig! Og det fortsetter vi med:) De som VIRKELIG bringer bokashi til folket fortsetter som før. Heldigvis.

Stina Johnson

Stina har vært Bokashi Norges backoffice siden 2017. Hun trekker i trådene mellom nettbutikken, adressen din, pakke-teamet og fraktselskapet. Og løser knuter på tråden med lynraske fingre.

Stina er ernæringsfysiolog med lang erfaring med salg og kundeservice. Når hun ikke håndterer bokashi-bestillinger og reklamasjoner, snuser opp pakker på avveie, eller svarer på alt du måtte lure på om pakken du har bestilt eller fått; leder hun ernæringsgruppen på Catosenteret rehabiliteringssenter. Pasientene får individuell kost-veiledning eller undervisning i grupper av Stina. Hun utvikler planer og følger opp, samarbeider, hjelper, gir kyndig rådgivning og vennlige svar; til medarbeidere, pasienter – og til bokashikunder.

Remontér Attføring

Bokashi’n du kjøper i nettbutikken på bokashinorge.no er lagret, pakket og sendt fra den lokale vekst- og attføringsbedriften Remontér attføring på Nesodden utenfor Oslo. Det er viktig.

Bokashi er bærekraft i alle ledd. Kompostering av matavfall gir gode, lokale kretsløp og sunn, næringsrik jord; bokashi en bra komposteringsløsning for miljøet, og bøttene vi selger er laget av 100 % resirkulert plast. Og sammen med Remontér får vi også til å bygge inn en sosial komponent i virksomheten.

Slik blir bokashi’n vår – og bokashi’n din – sosialt bærekraftig. Den bidrar. Det betyr noe.

Les mer om samarbeidet med Remontér
VI PAKKER BOKASHI’N DIN

Hvor går gründerne?

Ikke langt. Sonja, Andreas og Anette, som startet den norske bokashiballetten i 2015 og har drevet selskapet siden da, utgjør fortsatt Bokashi Norges styre og eiere, og er aldri lenger enn en telefon eller en workshop unna. Slik blir det inntil videre.

Men vi ser nå at den jobben vi ville gjøre, den oppgaven vi hadde det i oss å løse, langt på vei er løst. Vi ville se om det gikk an å introdusere bokashi som metode for å lage jord av matavfall i Norge, om vi kunne få det til. Det klarte vi. Nisjen er skapt. Vi tror den skal vokse seg mye, mye større; men denne delen av oppgaven er det andre som er bedre til enn oss. Da bør andre få slippe til. Det er best sånn, for bokashi.

Våren 2020 ble selskapet U.REIST (som de samme gründerne startet i 2019) enig med Felleskjøpet om å satse videre på bydyrking sammen. Andreas leder denne satsningen. Sonja har tatt fatt på den virkelig store oppgaven i vår tid, sammen med 10.000 barn og en god håndfull ansatte, som Daglig leder for organisasjonen Miljøagentene. Og Anette, som er lingvist «på bånn», vender «hjem» og blir Kommunikasjonssjef i Språkrådet fra oktober 2020, når Maria tar over stafettpinnen og alle bokashifortellingene i Bokashi Norge.

Riktig lykke til alle sammen – til Sissel og Maria, til Stina og alle de flinke folka på Remontér, og til alle dere som lager jord av matavfall med bokashi. Lykke til med bokashi!

/bokashinorge.no