Nypoteter i mørketida

Vi satte tidligpoterer. Sent.

På tampen av sommeren 2015 fikk vi settepoteter fra en god nabo, som hadde noen liggende fra tidlig i våres: tidligpoteter av bortglemt merke. Vi hadde fortsatt igjen noen resirkuleringssekker fra sommerens dyrkeprosjekter; og de er supre å sette (og hyppe) poteter i. Tre måneder senere klarte vi ikke vente lenger – vi MÅTTE ta opp poteter.

SLIK FIKK VI NYPOTETER I NOVEMBER

Det er praktisk å sette poteter i krukker eller plantesekker sent på året. Da kan de få plass på den luneste, varmeste vekstplassen du har. Hos oss er det på terrassen i sørveggen. Har du drivhus, kan du til og med flytte dem inn der når frostnettene melder seg.

Når du setter poteter i plantesekk – eller i resirkuleringssekker som vi gjør – starter du med å brette sekkene godt ned. Senere, når potetene skal hyppes, bretter du dem opp litt etter litt og fyller mer jord i sekken.

Ellers er prinsippet det samme uansett hva du skal dyrke i resirkuleringssekker (eller lignende): hull i bunnen for drenering, og markduk oppå slik at vannet renner igjennom, men jorden blir igjen i sekken.

28. juli satte vi tidligpoteter. Onkel potetbonde ristet stille på hodet. (Så vi lot være å nevne at potetåkeren er miljøsekker fra Clas Ohlson.)

Poteter har ikke veldig store krav til jorden de skal vokse i; men de LIKER kompostjord, og har man bokashi-jord så tar man det. Vi blandet den ut med en del annet jord-rask herfra og derfra i kjøkkenhagen. Oppi sekken med det, og så ca. 7 cm jord over settepotetene.

8. august. Hypp-hypp! 11 dager senere hadde det  vokst frem ca. 10 cm høye potetplanter. Da begynte vi å hyppe:

Hvis nydannede poteter, som presses frem mot overflaten når de vokser, utsettes for lys, blir de grønne og giftige. Derfor må du hyppe – altså dra jord opp rundt stilken på potetplanten etter hvert som den vokser. Når du dyrker i sekk, bretter du bare opp sekken litt og fyller på med jord. Gjenta helt til sekken er rullet helt opp, og potetriset er stort og kraftig.

22. august. Knappe to uker til med hypping, og sekken er rullet helt opp.

28. august. Uken etter er potetrisene på topp!

26. september. Og enda en måned senere setter man utrolig pris på dette.

November. Det er gått tre måneder siden vi satte poteter i jorden. VI KLARER IKKE VENTE MER!

Små hender. Store gleder. Vi tar den ene sekken. Det ER ubetalelig moro å finne nypoteter i jorden.

Nypoteter i mørketida. Til lunsj blir det potetsalat med avocado og brønnkarse (som fortsatt står fin-fint i kjøkkenhagen, i november):

Nypotetsalat med avocado & brønnnkarse

Nypotetsalat med avocado og brønnkarse

1 stor moden avocado
700g skrubbede nypoteter
2 store never brønnkarse

olivenolje
saften av 1 liten sitron
salt + nymalt pepper

Kok nypotetene møre, hell av vannet og la dem kjøle seg litt. Fjern avocadosteinen og skjær avocadoen i skiver. Ha dem i en bolle. Del store poteter i to. Ha potetene i bollen og deretter brønnkarsen. Klunk på godt med olivenolje, kryst sitronover og krydre med salt og nykvernet pepper etter smak. Bland godt og smak litt til:-)

Oppskriften er en lett omskriving av Jamie Oliver’s poteter, avocado og (vanlig) karse-salat fra The Return of the Naked Chef (2000).

/ah/ bokashinorge.no