Overvintring av bladgrønnsaker

Nyttårsrapport fra drivhustunnelen

Vi overvintrer salater, spinat, vinterportulakk, brønnkarse og mangold i en iskald drivhustunnel på Nesodden. Se hvordan det har gått til nå.

I følge yr.no kunne desember 2017 vise til drøye åtte minusgrader på det kaldeste her vi bor. Det varmeste vi hadde var 3,7. Slike skifter er utfordrende for småplanter som forsøker å overleve vinteren i en iskald drivhustunnel; det tar på når jorden fryser og tiner igjen gjentatte ganger på en vinter. Likevel ser det meste ut til å ha klart seg fint så langt.

Romjulen ble mild hos oss, med temperaturer rett under og over null. Da passet vi på å lufte litt og samtidig ta noen bilder av forholdene under lokk og firberduker i tunnelen. Det er viktig å lufte grønnsaker som står til overvintring når temperaturen tillater det. Dette for å unngå gråskimmelangrep. Vi har slurvet en del med luftingen i de travle ukene før jul, og må satse på litt flaks. Det har vi hatt til nå.

Vintersalat

Her (og på bildet øverst på siden) ser du vintersalat/ feldsalat i en pallekarm med plastlokk, inne i drivhustunnelen. Vintersalat kan du fint overvintre uten drivhus også; den tåler utrolig mye og har det fint ute i en pallekarm med lokk i veldig mange minusgrader. Vi har forresten overvintret vintersalat uten lokk også, under snøen. Den har klart det også, men det tar lengre tid før jorden varmes opp og salaten begynner å vokse igjen på senvinteren/ våren, når den er dekket av snø.

Vinterportulakk

Vitnerportulakk er også en hardhaus. Disse plantene satte vi ut i tunnelen i månedsskiftet oktober/november. De hadde vokst til omtrent den størrelsen du ser på bildet i pluggbrettene de ble sådd i. Etter at vi plantene dem ut i tunnelen, forsvant lyset ganske fort, så plantene har ikke vokst noe særlig mer; men de har etablerte seg veldig bra. Og de står så fint! – Under to lag fiberduk og et plastlokk mot kulda.

Spinat

Spinat og ruccola var også en del av flyttesjauen i kjøkkenhagen denne høsten. Ved siden av vinterportulakken, i samme pallekarm, flyttet vi inn sensommersådd spinat fra en pallekarm ute, for overvintring i tunnelen. Spinat tåler også mye kulde og har klart seg bra. Ruccolaen ved siden av ser mer medtatt ut, men er grønn og frisk fortsatt. Blir spennende å følge den når januar- og februarkulda setter inn.

LES MER 
Slik forberedte vi for overvintring av planter i drivhustunnelen

Salater

Midt i tunnelen står et bed hvor vi direktesådde ulike salater og spinat i august, med tanke på overvintring. I november dekket vi dem med dobbel fiberduk og en drivbenktopp i plast. Bataviasalat («Relay»), salatene «Little Gem», «Intred», og to spinater står fortsatt knallfint. Noen av dem rakk å bli ganske store på høsten; det er antakelig ikke noen fordel for overvintring, men vi har latt disse stå uten å klippe dem ned. Hvis de nederste bladene blir frostskadde underveis, kniper vi dem bort.

Større salatplanter som ble flyttet inn for å se om de kunne klare vinteren i tunnelen, klippet vi ned (altså: høstet og spiste) på høsten. Så får vi se om de skyter nye blader og gir tidlig salat på matbordet til våren.

Også mangold skal være mulig å overvintre for å gi nye spiseklare mangoldblader å høste før de går i blomst neste vår. Vi flyttet inn noen få planter i tunnelen på høsten, og klippet ned de fleste av dem. Så får vi se hvordan det går.

Det blir et kappløp i drivhustunnelen denne våren: mellom overvintrede planter i ulike varianter og de vi skal så og plante ut i varmbenken i februar. Hvem gir spiseklart bladgrønt først i 2018? Heia!

MER OM VARMBENK
Varmbenk av pallekarmer
Hvor skal varmbenken stå?
Slik gikk det med varmbenken 2017

Når salater flyttes inn i drivhustunnelen sent på høsten, er det spennende å se om de klarer å etablere seg skikkelig før frosten kommer. Denne har klart det! Den rakk til å med å bringe frem et nytt skudd før mørket satte inn. Håper planten overlever vinteren.

Brønnkarse

Brønnkarse er også en god «vintergrønnsak». Vi har en halv pallekarm sensommersådd brønnkarse stående under lokk i drivhustunnelen. Den er omtrent like hardfør som vintersalaten: Vi kan høste frosne og rimete blader og nyte dem på knekkebrødet til ettermiddagskaffen på nyttårsaften. La festen begynne!

Sola har snudd, og det nye året ligger dagsferskt og ber om å bli brukt. Vi gleder oss til å lage og dyrke jord med bokashi i 2018. Moroa er allerede i gang. GODT NYTT ÅR!