Seriedyrking i sommerhagen

Mens sommersola steker begynner vi å forberede høsten og vinteren i bokashihagen: sommeren er den nye våren! Vi sår og planter ut nytt etterhvert som kasser og bed høstes tomme – etter at jorden har fått seg en god dose bokashi.

Den som vil ha fersk hjemmedyrket salat i oktober og november, må så i juli og august. Mange typer salat, spinater og en god del annet tåler mye kulde, selv om tilveksten avtar etterhvert som lyset blir dårligere utover høsten. Da gjelder det å ha sommersådde, spiseklare grønnsaker stående i jorden.

Les mer om
Seriedyrking med bokashi
Salat året rundt

Hva er bokashikompost?
Kom i gang med bokashi

Vi sår gjerne i pluggbrett på sommeren når det er fullt i kjøkkenhagen; og så planter vi ut nye småplanter i bed og pallekarmer etterhvert som det blir plass. Men når det er veldig varmt og lite nedbør over tid, blir det sådd mindre hos oss. Det er for tørt: dels bruker vi all tilgjengelig tid på å vanne med kanner (som er det eneste som er lov her vi bor), og dels er det vanskelig å så når det er så tørt: jorden må holdes jevnt fuktig for at frøene skal spire, og det er krevende i lange varmeperioer. Vi må begrense oss.

Les mer om å dyrke og så i varme og tørke
Vanningstips i tørken
Så salat i sommervarmen

Downsizing og prioriteringer

Det har vært knallharde prioritereinger i kjøkkenhagen denne sommeren. Vi rekker ikke over alt med vannkannene. Den nye halmballhagen burde vært vannet med slange flere ganger i sommer, det har vi ikke kunnet gjøre.

Hvitløken høstet vi litt tidlig, bare en uke inn i juli; vi skulle reise bort og måtte downsize. Normalt ville vi gravd ned bokashi i hvitløksbedene og direktesådd new zealand-spinat, vintersalat eller annen salat med det samme. Men i år får det vente.

Salater som er gått i stokk og basilikumplanter som har gjort sitt, er heller ikke blitt erstattet av nye småplanter eller frø: vi bare drar opp plantene og legger dem tilbake som jorddekke for tomatene som fortsatt står i de samme bedene. Så blir salatens død i det minste tomatens brød, som gjødslende og fuktighetsbevarende dekke.

Seriedyrking: ny vår i juli

Med bokashi og jorddekke

Men vi VIL ha egendyrkede salater til langt inn i mørketida. Og da må vi seriedyrke: vi må plante ut og så nytt i kjøkkenhagen på sommeren. Om den er aldri så tørr, og selv om vi skal på ferie. Det er nærings- og fuktighetskrevende å seriedyrke jorden. Men vi har bokashi, og jorddeke.

Noe sådde vi allerede i juni; og en del av det kan snart ikke stå i pluggbrettene lenger. Salatene og dillplantene på bildet over har bedre sjanser i jorden ute, enn i de små pluggene, mens vi er borte. De må ut i jord! Det får briste eller bære, men vi skal da forberede jorden der vi setter dem ut så godt vi bare kan: med bokashi og tykke jorddekker for å bevare fuktighet i jorden etter beste evne.

Vanligvis har vi god tilgang på gressklipp som jorddekke i kjøkkenhagen midt på sommeren. Vi henter gressklipp fra mange hager i nabolaget. Men når sommeren er rekordvarm og krisetørr, gror ikke gresset heller. Plenene i nabolaget er brunsvidde, og kommunen har innført vanningsforbud for lengst. Det blir alternative jorddekker til småplantene denne sommeren.

Bokashikompost i jorden

Det er næringskrevende for jorden i en dobbel pallekarm å «gro» flere salatavlinger på en sesong. Man må fylle på mer grunngjødsling – mer næring til jorden – hvis man skal holde på slik. Vi bruker bokashi, og gjerne tang, hageavfall, halm og møkk fra hønene og hva annet vi måtte ha av organisk materiale tilgjengelig. Rikelig med organisk materiale i jorden bidrar også til å utvikle en jord som er god til å holde både på næring og fuktighet, slik jord vil vi ha – særlig når sommeren er varm og tørr.

Denne gangen blir det bare bokashi vi graver ned. Halvannen bøtte tømmer vi nedi renna vi har gravd ut, blander det fermenterte matavfallet godt med mer jord og legger tilbake 20 cm jord på toppen igjen. Så kan vi så eller plante ut salat.

Vi har ikke råd til å grave hageavfall i jorden i år, vi trenger det som jorddekke på toppen.

Jorddekke: gammel dill og salat i stokk

I pallekarmen vokste det det plukksalat og Little gem som hadde gått i stokk for lengst. Dette er milde salattyper, som ikke nødvendigvis blir beske i smaken med det samme de går i stokk, så både hønene og vi hadde spist av dem helt til nå. Dillen blomstret freidig. Blomsterkronene av dill er fine å klippe av og fryse dersom du planlegger å legge agurker på glass senere.

Vel, vi har freshere salater og yngre dill på gang et annet sted i kjøkkenhagen, og de nye plantene i pluggbrettet må altså ut. Vi gjør kort prosess og river opp all gammel salat og dill i pallekarmen. Men vi graver den altså ikke ned i år. Hønene får en smak, men det meste løfter vi bare ut mens vi graver bokashi i jorden, og lemper tilbake i pallekarmen igjen når vi er ferdige. Fra kjøkkenhagen forøvrig plukker vi slitne, ødelagte eller larvespiste blader både fra salater og annet og lesser på. Kanskje er det på tide å tynne i tomatene? Eller klippe riset av hvitløken? Prima jorddekke! I mangel av gressklipp dette året.

Selv om vi nettopp har gravd bokashi i jorden, og omdanningen av bokashi til jord ikke har godt av FOR mye fuktighet, vanner vi jorden godt før vi legger jorddekket på. Pallekarmene står rett på skiferheller med brede jord-fuger imellom, så vannet kan renne unna. Vi må gi jorden fuktighet som jorddekket kan holde på.

Tips!

Jorddekket behøver ikke være egendyrket. De ytterste bladene på kjøpesalat eller kålhoder fra butikken blir fint jorddekke i plantekassene dine, det blir gulrotriset fra kjøpegulrøtter i bunt også.

Når vi skal plante, lager vi bare ganger i jorddekket, og setter småplantene ned i jorden i gangene. Vi lager et hull til hver plante, fyller hullet med vann og setter planten nedi og trekker jord inntil, over det lille vannreservoaret.

Friskt, grønt jorddekke gir både vekstfremmende nitrogen til de nye plantene, og bidrar til å forhindre fordamping fra jorden rundt små salater og dillplanter, slik at den holdes fuktig lenger.

Vi trekker jorddekket forsiktig inntil småsalatene vi har satt ut, så det blir så lite naken jord som mulig i pallekarmen.

***

Det er midt i juli. Dette skal vi så de nærmeste dagene: Ruccola og reddiker, mer dill, restefrø av beter (for å spise småblader i salater), brønnkarse, mangold og bataviasalat, kanskje et par andre salattyper, spinat (selv om den muligens vil gå rett i blomst i varmen og lyset så vi må gjøre det hele om igjen om et par uker, men den sjansen tar vi) og grønnkål: vi vil dyrke frem mange fine grønnkålplanter som vi kan høste av gjennom vinteren.

Noe av det vi sår nå, skal vi spise på høsten. Og noen av plantene klipper vi ned i november for å overvintre i drivhustunnelen. Vi begynner altså å så for overvintring i juli, og fortsetter med det gjennom hele augustmåned.

Les mer om overvintring av planter
Duket for vinter i drivhustunnelen
Overvintring av bladgrønnsaker: nyttårsrapport
Overvintret! Status i februar

Sommer er såtid for den som vil høste lenge! Lykke til.

/ah, bokashinorge.no