Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Skån jorden - Grav ned Bokashi med rake - Dyrk gresskar!

Å grave er ikke noe vi bør gjøre i tide og utide i den eksisterende jorden i kjøkkenhagen. Dette forstyrrer jordlivet og vi bør begrense gravingen til et minimum. Vi bør heller ikke grave i jorden når den er veldig våt, slik den gjerne er på høsten, vinter og tidlig vår. Da ødelegges den luftige jordstrukturen. Men med bokashi, som MÅ tildekkes for å ikke tiltrekke skadedyr, kan denne «no-dig» strategien være en liten utfordring, spesielt for oss som vil gjøre det mest lettvint med å ikke mellom-kompostere til jord før bokashien havner i bedene. Her finnes en gylden middelveg.

Denne metoden med å rake bokashien ned i bedet, er skånsom både for rygg og mikroliv – og gjør nytten, spesielt om man vil dyrke gresskar eller squash!

Slik gjør jeg:

Jeg starter med å rake en grop midt i bedet (dette til èn bøtte). Det kan også være en grøft om du vil grave ned flere bøtter. Da raker jeg toppjorden opp i voller rundt gropen. Gropen er kanskje 10 cm dyp regnet fra bed-nivå, og 40-50 cm i diameter. Her fyller jeg i min bokashibøtte.

Å rake i jorden er mer skånsomt for de større organismene som meitemark og biller, som da ikke blir delt i to av en skarp spade-egg. Å rake bare i toppjorden gjør heller ikke like stor skade som å forstyrre de dypere jordlagene. Spesielt ikke dersom man dekker til jorden etterpå.

Så begynner jeg å jobbe jorden fra vollene inn i bokashien. Litt slik som man lager pasta med egget i midten av meldungen. Dytter over mer jord, blander og gjentar. Målet er å blande jorden godt med bokashien så de får god kontakt. Nå har jeg en svakt forhøyet dunge med rå bokashi og jord. For å tildekke denne, raker jeg inn jord fra øvrige bedet til jeg har dekket den rå-bokashien med minst 10 cm.

Se bildekarusell under hovedbilde for steg for steg.

Dekk til

Det blir nå en relativt stor dunge. Jeg tenker at en bokashibøtte rekker til å gjødsle ca. 1 kvm, derfor raker jeg ca. 10 cm av toppjorden fra 1 kvm over denne vollen. Så dekker jeg til hele dungen med avfall fra hagen. Visne erte-planter, sommerblomster, løv, stauder – hva som helst for å dekke til og hindre lukt i å komme ut og samtidig gjøre at noe av regnet preller av haugen, samt at det isolerer litt.

Tips: du kan også bruke aviser eller gammel pottejord til å dekke bokashien med, og PS: Ikke slurv med tildekkingen, det er så dumt når skjæra først har oppdaget at det finnes noe interessant i denne haugen – da gir den seg ikke før de har sparket det utover. Tildekkingen hindrer at den finner bokashien.

Har du senere flere bøtter, kan du gjenta prosessen for neste kvm av bedet.

Opphøyet varme

Den opphøyde formen vil gjøre at haugen blir tidligere varm på vårparten – slik at nedbrytningen kommer raskere i gang, enn dersom bedet hadde vært helt flatt. Vær dog obs på at du ikke kan så veldig tidlig i dette bedet, men kanskje må vente til mai/juni før du kan rake dungene utover for å være sikker på at bokashien har blitt såpass nedbrutt at den er uinteressant for  skadedyr. (Det skjer ingen nedbrytning av bokashien gjennom de kalde månedene av året, det kreves rundt 15 grader for å få nedbrytningen ordentlig i gang.) Evt. kan du plante squash eller gresskar rett i disse dungene. De vil elske både den næringsrike bokashien og den opphøyde formen, som gir varmere forhold. Å grave inn bokashi på denne måten tar jeg gjerne sjansen på å  gjøre rett før jeg planter gresskar. Det sies at man ikke bør plante før det er gått to uker etter gjødsling med rå-bokashi, men jeg opplever at det går bra så lenge at ikke gresskar-røttene kommer i kontakt med den rå bokashien med det første.

Lykke til!

2020-12-11 Maria i BokashiNorge

Relaterte artikler

Bokashivæske mot plantelus

Bokashivæsken kan også fungere som middel mot plantelus. Effekten vil variere, men det kan være forsøket verdt. Slik gikk det da vi had...

Tester bokashistrø i såjord

Vi har blitt tipset av våre bokashi-venner i utlandet om å blande bokashistrø i såjorden for å fremme ekstra god rotvekst. Det er...

Vi pakker bokashi'n din!

«Mestring, vekst og glede» står det på veggen hos vekst- og attføringsbedriften Remontér. Her jobbes det jevnt og trutt me...