Lage eget bokashistrø

Bokashistrø fra bokashinorge.no er laget av hvetekli innsatt med naturlige mikroorganismer (EM) og sukkerrørmelasse. Har du lyst til å prøve selv? Her får du oppskriften!

Hva er bokashi og Effektive Mikroorganismer?
Effektive Mikroorganismer – hvordan jobber de i bøtta og i jorden?

Gjør-det-selv bokashi

Hvis du ikke vil kjøpe bokashistrø i nettbutikken, kan du forsøke å lage det selv. Å lage bokashistrø er ikke vanskelig, det tar bare litt tid; det er en fermenteringsprosess involvert i dette også. Den tar fire–seks uker, og i den perioden bør du følge med litt på temperatur og trykk (mest i starten). At prosessen er bra, kjenner du best med nesen – det er gjerne sånn det er med bokashi.

Det skal lukte syrlig og ganske skarpt når du lager bokashistrø. Når det har gjort det i fire–seks uker, kan du regne med at strøet er klart. Da kan du teste det i bokashibøtta: sett fisk på menyen, kast avskjær og rester i bokashibøtta og dryss strøet du har laget over. Etter et par dager kan du kontrollere med nesen om mikrobene i strøet ditt gjør jobben. Du vil merke det om det ikke funker!

Testing og læring i strøproduksjon

Vi har laget mye bokashistrø i bokashinorge.no (2015–17). Flere tonn. Vi har eksperimentert med byggrest (et avfallsprodukt etter bryggerivirksomhet, som kan brukes til fremstilling av bokashistrø) og hvetekli i ulike blandingsforhold, og gått bort fra det igjen. I Sverige har de forsøkt med ulike typer kli- og korntyper, og hevetkli som brukes til hestefôr. Og gått bort fra det igjen.

På studietur til produsenten av EM-mikrobene i Nederland, lærte vi at byggrest aldri blir en like effektiv bærer av mikroorganismer som ren hvetekli er; sukkeret (maten til mikrobene i bokashiposen) er allerede tatt ut i bryggeprosessen, og det påvirker mikrobeutviklingen i strøet.

Det betyr IKKE at du bør la være å prøve lage bokashistrø av byggrest fra det lokale mikrobryggeriet hvis du har lyst! Gjør det. Det er ganske vanlig rundt om i verden, og du vil sikkert få strø som funker. Det BLIR nok jord av matavfallet ditt. Men vi som skal selge bokashistrø i nettbutikken vår, velger å holde oss til den mest effektive bæreren. Husk at oppskriften nedenfor er basert på tørr hvetekli. Skal du bruke denne oppskriften, bør du tørke byggresten først, eller du må prøve deg frem med mengden vann.

Bokashi.se har laget bokashistrø enda mye lenger enn oss. De lever og lager strø like ved en lokal mølle, og har fått ulike typer kli å prøve. Utfordringen i disse forsøkene har vært at det inngår for mye mel, altså knust/finmalt struktur, i disse blandingene. Det gjør at strøet lett mugner, og da bringes det inn konkurrerende mikrober i bokashien. Det blir ikke så effektivt heller. Hvetekli it is!

Prøv selv. Dette trenger du

De beste oppskriftene går i arv. Bokashi-oppskriften nedenfor, har vi arvet fra bokashi.se. Den er velutprøvd og skalerbar.

Hvetekli. Det bør være ren kli, uten finmalt mel i. Kli som brukes til hestefôr er ofte iblandet for mye mel; det vil klumpe seg og gi problemer med mugg. Kruskakli har riktig konsistens. Men det går veldig mange pakker  kruskakli (og fryktelig mye emballasje) selv til ganske små batcher. Bor du i nærheten av en mølle, kan du kanskje skaffe kli direkte derfra?

EM-1, sukkerrørmelasse og lunkent vann. EM-1 og sukkerrørmelasse kan bestilles i nettbutikken. Produktene er tilvirket i Nederland. EM-1-væsken inneholder mikrobene du trenger for å lage bokashistrø. Den er holdbar i ett år, men skal helst brukes så snart som mulig etter at du har åpnet den. I løpet av tre måneder er best.

Sukkeret i melassen er mat for mikrobene og må til for at prosessen skal komme i gang. Og så er det niste: Melassen gir mikrobene litt å leve av  i bokashistrø-posen. Temperaturen på vannet er viktig – bruk et termometer: det skal være lunkent, men helst ikke over 35 grader og absolutt ikke over 40.

Slik gjør du

50 liter hvetekli
5 liter lunkent vann
0,5 dl EM-1
0,5 dl melasse

Oppskriften er skalerbar.

Bland EM-1 og melasse ut i vannet først. Deretter blander du alt det våte skikkelig godt inn i hvetekliet. Konsistensen skal være svakt fuktig, men på ingen måte våt. Har du holdt på med bokashi en stund, vil du kjenne igjen riktig konsistens. Ha altsammen opp i tønna eller kassen det skal gjære i.

Produksjonskassen eller tønna  må være lufttett, og vi har opplevd det som en fordel om den er lav og vid heller enn høy og smal. Høye og smale tønner gjør at strøet pakkes veldig hardt sammen i bunnen sammenliknet med strøet på toppen. Kassen/ tønna bør stå i romtemperatur (ca. 20 grader) og i starten bør du løfte litt på lokket noen ganger om dagen, sjeldnere etterhvert. Eventuelt kan du montere en gjæringslås på kassen/tønna, da slipper du å lette på lokket manuelt. Etter fire–seks uker er strøet ditt klart.

Strø fra bokashinorge.no

Da vi startet opp bokashinorge.no i 2015, laget vi bokashistrøet vi solgte selv. Det kjentes veldig viktig da; volumene var relativt små, og vi ville lage strø med minst mulig karbonfotavtrykk på grunn av frakt. Dessuten var det moro!

Gjennom vår partner og produsent av Effektive Mikroorganismer (EM), Agriton, fikk vi tatt laboratorieprøver av strøet vi lagde: såkalte mikrobetellinger. Tellingene viste dessverre at strøet vi produserte her, inneholdt færre mikrober enn bokashistrøet produsenten selv lager og tester i Nederland. Hverken Agriton eller vi var så glade for dette. Strøet funket, men det holdt altså lavere kvalitet. Igjen synes vi at kvalitetskravene til strø som vi tar penger for, må være strengere enn til strøet du lager hjemme for å bruke i din egen bokashi.

Etterhvert som mange flere nordmenn begynte å bruke bokashi, kunne vi gå over til å bestille kvalitetsstrø i større volumer. Da går også karbonfotavtrykket per bokashipose dramatisk ned. Bokashistrøet vi selger i nettbutikken på bokashinorge.no i dag, er produsert – og kvalitetssikret – i Nederland.

/ah, bokashinorge.no