Bokashifolket har talt

Bokashi i butikk eller bokashi på nett?

Vi spurte bokashifolket: bokashi i butikk eller på nett – hva foretrekker dere og hvorfor? Vi fikk over femten hundre svar, og og nesten åtte hundre engasjerte spørsmål og kommentarer. Bokashifolk, ass. 

Vi er overveldet. Og veldig glade, og har dypere innsikt og enda mere lyst og energi til å jobbe videre med bokashi i Norge. Dere har gitt oss hele 1551 rause og ærlige og konstruktive og hjertelig oppmuntrende svar på bokashi spørreundersøkelsen!

Takk for alt dere har delt med oss. Vi leser og hører hvert eneste tips og ønske, tar med oss den minste frustrasjon inn i arbeidet med å se etter gjengangere og løsninger, sortere ut hva det er vi kan gjøre noe med, hvilke andre hensyn som teller, og hvilke tiltak som vil gjøre flest mulig bokashibrukere litt mer glade.

HVA ER BOKASHI?
KOM I GANG MED BOKASHIKOMPOST
BOKASHI PÅ VINTEREN

BOKASHI FOR BEGYNNERE
VANLIGE NYBEGYNNERFEIL I BOKASHI

Når man har brukt tid å å svare på spørsmål, kan det være fint å få litt innsikt i hva resultatet av undersøkelsen ble. Vi har laget en oppsummering.

DET DERE SA

Hva kom egentlig frem i undersøkelsen? Hva tenker de andre bokashibrukerne der ute?

De aller fleste som har deltatt i undersøkelsen, lager allerede jord av matavfallet sitt med bokashi, hele 95,74 % av respondentene er bokashibrukere. Vi åpnet også for at de som ennå ikke bruker bokashi, kunne delta i undersøkelsen, basert på sine generelle erfaringer og preferanser for handel på nett og i butikk. Bokashi som vare er neppe SÅ spesiell. Dette gjorde vi for å kunne få med fremtidige bokashibrukere også, og for å sikre et tilstrekkelig antall deltakere til at vi kunne lære noe.

Det er ofte vanskelig å få folk til å delta i spørreundersøkelser. Vel, ikke bokashifolk, da, viste det seg: 1551 respondenter er rett og slett fantastisk. Og 66 bokashi-nysgjerrige, kanskje fremtidige bokashibrukere tok seg tid til å svare på spørsmålene våre.

Bokashifolk er engasjerte. Over femten hundre tok en pause i hagearbeid og andre gjøremål for å svare på bokashiundersøkelsen. Takk til dere alle!

Dødt løp mellom nett og butikk i 2019

Først spurte vi helt åpent, uavhengig av hvilke muligheter som finnes der dere bor, hvordan dere FORETREKKER å kjøpe bokashistrø: på nett eller i butikk? Det ga en jevn og pen fordeling av preferanser: 48,61 % foretrekker å handle på nett, mens 49,13 % foretrekker i butikk.

I de neste spørsmålene forsøkte vi å komme litt tettere på HVA det er som gjør at ulike bokashibrukere foretrekker butikk eller nett. De fleste av oss handler litt i begge kanalene, men NÅR vi velger å handle på nett – hvorfor gjør vi det?

Hvorfor handler vi på nett? Og hva er fortsatt best med fysiske butikker?

29,79 % peker på at netthandel er fleksibelt; man kan ordne bestillingen utenom butikkenes åpningstider. Og nesten like mange velger den beslektede forklaringen: at man slipper å dra til butikken overhodet. Bokashifolk sitter også i tidsklemma.

Langt fra alle HAR en fysisk butikk som selger bokashi i nærheten av der de bor ennå, eller de vet ikke om at de har det. De har vi fanget opp blant de 18,63% (289 stk.) som har svart «Annet» og kommentert hvorfor de velger nett: Cirka 2/3 av Annet-respondentene oppgir at de ikke har noe annet valg enn nettbutikken per i dag.

Det var bare mulig å velge ett svaralternativ; alle respondenter har altså pekt på den fordelen med netthandel som er VIKTIGST for dem.

Men fysiske butikker holder altså bra stand blant bokashibrukere. En tredjedel (32,82 %) oppgir det at de slipper å betale frakt, som den største fordelen med å handle i fysisk butikk. Også her måtte deltakerne i undersøkelsen velge én årsak til at de liker å handle i butikk: vi vil vite hva som er viktigst for folk. Mange liker også å få med seg varen hjem med en gang: 25,6 % har valgt dette som viktigste fordel. Og hakk i hæl følger at det ofte er praktisk å handle varen du er ute etter i en butikk som du likevel er innom: det er kjempegreit å kunne ta med seg en pose bokashistrø når du likevel er på butikken for noe annet! «Bare» 8,58 % er mest opptatt av at de får ta og se på det de kjøper; og 9,58 % oppgir andre grunner som de viktigste. Mange her peker på at de generelt ønsker å støtte lokale butikker, eller vil bidra til et fortsatt godt butikktilbud (også av større kjedebutikker) i sitt nærmiljø.

Bokashifolk er rause!

Til slutt i undersøkelsen var det åpen mikrofon! Det kaaaan jo hende noen har et par minutter å avse til å kommentere, tenkte vi. Til å gi oss et tips eller nyttig kritikk, et klapp på skulderen eller berike oss med hva de synes er særlig moro, vanskelig, kjedelig eller stas med bokashi? Det kan hende! Vi fikk 800 svar. Åtte hundre! – Heia bokashi! sa dere. – Vi digger bokashi’n vår. Noen hadde ønsker og tips, andre ville dele erfaringer. Vi fikk veldig mye varmende ros, og noe ektefølt kritikk, som vi tar på stort alvor. Tusen takk for alt sammen!

ALT DERE LURTE PÅ

Det var også veldig mange som benyttet anledningen til å stille spørsmål om selve bokashiprosessen. Dette er sikkert spørsmål som flere ønsker svar på! Mange av dem har vi svart på i artikler på Bokashibloggen opp igjennom årene, men der er det ikke alltid så lett å finne frem i den store artikkelsamlingen Bokashibloggen er blitt: over 200 artikler om å lage jord og dyrke med bokashi.

Nedenfor har vi samlet et utvalg artikler basert på spørsmålene fra undersøkelsen. Her får bokashibrukerne selv være kuratorer for «sin egen» artikkelsamling om bokashikompost. God lesning!

Bokashi i butikk: finn din butikk
Finnes det en oversikt over butikker som selger bokashi? er det en som spør.

– Ja! Det gjør det. Finn din butikk her:

   Bokashi på vinteren (og vånd!)
   Flere lurer på hvordan de kan gjøre med bokashien på vinteren, når det ikke går an å grave fermentert matavfall ned i jorden? Det finnes flere lure løsninger for hva du kan gjøre med fermentert bokashi på vinteren, både med og uten jord:

   VÅRE BESTE BOKASHI VINTERTIPS

   Noen lurer på om risikoen for skadedyr øker på vinteren. Det kan den nok gjøre. Hos oss har vi noen vintre hatt utfordring med vånd:

   VÅND I BOKASHIHAGEN

   Erfaringsutveksluing: Hvordan gjør andre det med bokashi’n sin?
   Flere vil gjerne lese om andre som driver med bokashi og hvordan de gjør det med jordfabrikk, bokashi i små leiligheter, bokashi på vinteren osv. Dette kommer det nok til å bli mer av på bokashibloggen fremover! Men det finnes allerede en del en del bokashihistorier fra virkeligheten; fra by og land, fra villahager og små leiligheter med balkong eller bakgård. Vi har samlet noen av dem her: FOLK OM BOKASHI

   Enkelte etterlyste også litt mer kritiske røster. Det forstår vi! Vi er veldig for at kritiske røster skal få slippe frem, og for balanserte fremstillinger og god forventningsstyring, så dette tar vi på alvor. Vi jobber med å samle alle artiklene vi har skrevet om ulike utfordringer i bokashi, til en samleartikkel. Den kommer på bokashibloggen.

   Og så passet det jo greit da, at det kort tid etter spørreundersøkelsen kom en SVÆRT bokashikritisk artikkel på NRK Ytring. Som vi også skrev et tilsvar til:

   Bokashikritikk på NRK Ytring
   SYLTET SØPPEL

   Vårt tilsvar på NRK Ytring
   SOME LIKE IT HOT. ANDRE VIL HA BOKASHI

   Mange ønsker dessuten å kunne diskutere erfaringer og løsninger med andre som bruker bokashi. Så bra! Sjekk ut den svensk/norske GRUPPEN «BOKASHI» PÅ FACEBOOK. Den har mange tusen erfarne bokashimedlemmer, og lav terskel.

   Bokashi er IKKE luktfritt!
   En del påpeker at bokashi jo faktisk lukter NOE. Det er vi helt enig i! Og at det altså ikke er riktig å si at bokashi er «luktfritt». DET ER VI OGSÅ VELDIG ENIG I! Og vi påpeker det i artikkelen på NRK Ytring også: Vi sier ikke i våre kanaler at bokashi er luktfritt, for det er det ikke. Dette begrepet skal ikke finnes brukt på våre nettsider. Vi ser imidlertid at det brukes en del andre steder, av andre aktører og i media. Det får vi ikke gjort så mye med.

   Vi pleier å si at bokashi ikke lukter «vondt». Ikke råttent, ikke utedo. Men det lukter noe: surt, syrlig, fermentert. Er det blitt mye fuktighet i bøtta, lukter det sterkere. Da vil noen synes at det lukter spysurt. Det kan fikses. Bokashivæsken lukter dessuten ille, og den kan lukte ganske sterkt før den tynnes ut og brukes på jord. Det er vi også hel åpne på.

   Det er synd (og dårlig forventningsstyring) at det gis inntrykk at bokashi er «luktfritt». Det er jo heller ikke nødvendig å hevde det! Det er fint og viktig å slippe lukten av råtten mat, og fint at det går an å begrense den syrlige/sure bokashilukten. Det er bra at bokashi ikke behøver å lukte vondt. Men det er hverken riktig eller viktig at det ikke lukter NOE.

   Vil du redusere lukten av bokashi’n din? Slik får du
   MINDRE LUKT I BOKASHI

   Det er som regel for mye fuktighet som skaper sterkere lukt i bokashi, altså. Både i bøtta og i jordfabrikken. Men kan det bli for tørt i jordfabrikken? er det en som spør. Ja, det kan det faktisk. Og da kan man vanne forsiktig med en liten vannkanne med sil på tuten, eller en sprayflaske. Det er helt OK.

   Biokull (her: fra Buskerud) og bokashi fra ditt eget kjøkken er gull for hagejorden din. Svart gull.

   Bokashi og biokull: hva er greia?
   Mange har fått med seg at biokull er lurt i bokashi og bra i jorden. Men hva er greia, egentlig? I denne artikkelen oppsummerer vi litt om bokashi og biokull, og om biokull i hagejorden samt om større prosjekter og karbonlagring i jord. Les mer om:

   BIOKULL OG BOKASHI

   Bokashi for life og reklamasjoner
   Noen har opplevd problemer med bokashiutstyret sitt: de har fått lokk som ikke er tette, eller har vært uforsiktige og ødelagt krana. Hvordan fungerer reklamasjon på bokashinorge.no? Og kan vi skaffe løse deler?

   Vi vil at du skal bruke bokashibøttene dine lenge og har livstidsgaranti på alle løse deler til bokashibøttene våre. Uansett årsak til at du trenger ny del. Vi stiller ingen spørsmål. Nye deler til bokashibøtter du tidligere har kjøpt i nettbutikken eller hos en av våre forhandlere, kan bestilles gratis i nettbutikken. Alltid.

   Garantien kalles Bokashi for life, og gjelder for alle bøtter det står «bokashinorge.no» på. Uansett hvor du har kjøpt bøtta. Les mer om ordningen og om reklamsjoner:

   BOKASHI FOR LIFE

   Bokashivæsken: hvordan bruke den og hvor ofte?
   Boashivæsken er et biprodukt i bokashiprosessen, men et svært nyttig biprodukt! Den beste anvendelsesmåten er som flytende gjødsel til planter ute og inne. Løs den opp i vann. 1:100,  altså 1 dl i en 10 liters kanne med vann, er anbefalt dosering; men vi slumser ofte og har brukt mye sterkere blanding uten problemer. Det varierer jo mye fra plante til plante hvor mye næring de ønsker seg, og dessuten varierer innholdet i bokashivæsken MYE. Den er ikke et standard gjødselprodukt med innholdsdeklarasjon på flasken. Har vi nok, gjødsler vi gjerne med den en gan gi uken eller annenhver uke i sesongen. Eller vi tar når vi har. Brukt jevnlig over tid, gir den fantastiske avlinger hos oss.

   Les mer om bokashivæsken
   LAGRING AV BOKASHIVÆSKE
   «ALT» OM BOKASHIVÆSKEN
   GJØDSLE MED BOKASHIVÆSKE INNE

   … og bokashijorden: til hvilke planter passer den IKKE?
   Tja. Vi kjenner ikke egentlig til noen planer som ikke liker bokashijord, men det varierer jo hvor næringsrik jord ulike planter vil ha: vi bruker for eksempel ikke mye bokashijord til jordbæra. I undersøkelsen var det en som hadde hørt om dårlige erfaringer med hvitløk, men det vet vi om mange som vil avkrefte (og vi er blandt dem). Vi grunngjødsler ALLTID med bokashi der vi skal sette hvitløk.

   GRUNNGJØDSLING/ JORDFORBEDRING VÅR OG HØST
   TOPPGJØDSLING MED BOKASHIJORD
   SLIK DYRKER DU MED BOKASHI

   Boakshitomater. Vi kjenner ikke til noen planter som IKKE trives i bokashijord, men vi vet kanskje ikke noen som elsker bokashi så mye som tomater heller.

   Bokashi og mugg
   Noen er urolige fordi de opplever å få mugg i bokashien sin, enten i bøtta, i jordfabrikken eller i fermentert bokashi som de oppbevarer i tett beholder over vinteren for å blande md jord til våren. Men mugg er ikke alltid et dårlig tegn i bokashi:

   MUGG I BOKASHI: BRA ELLER DÅRLIG?

   Bokashi og skadedyr som rotter og mus
   Hvordan er det med bokashi og skadedyr? Vi har publisert en artikkel hvor vi går igjennom de vanligste skadedyrene vi ofte får spørsmål om:

   TREKKER BOKASHI TIL SEG HUNDER, ROTTER, SNEGLER OG RÅDYR?

   Fluer i bokashijorden, bunnristen sitter fast, og oppbevaring av bokashistrø
   Kan bokashistrø oppbevares i noe annet enn en plastboks? Ja, absolutt! Vu bruker et koselig gammel syltetøyglass. Her får du også tips til hvordan du kan unngå fluer i jordfabrikken og gjøre det enklere å få opp bunnristen i bøtta:

   BOKASHITIPS I HVERDAGEN

   Bokashitilskudd
   Mange kommuner i Norge gir tilskudd til innkjøp av bokashiutstyr eller reduserte kommunale avgifter til de som håndterer matavfallet sitt selv med bokashi. En del spør om dette, om hvorfor det ikke gis tilskudd i kommunen de bor. Det kan vi ikke svare på, dessverre. Vi har ingen fullstendig oversikt over alle kommuner og avfallsselskapers ordninger, og vi har ingen påvirkning eller rolle i dette i de ulike kommunene. Ta kontakt med kommunen din/selskapet ditt og hør om de godkjenner bokashi for støtte. Det er slik de tilskuddsordningene som finnes i dag,  er kommet i stand. I artikkelen nedenfor kan du se noen eksempler på ulike ordninger og på kommuner som praktiserer dem. Kanskje til inspirasjon for din kommune?

   TILSKUDD TIL BOKASHI

   Takk igjen for alt engasjementet, folkens. Bokashi on!