Vinteren 2016 bygger vi varmbenk. Hvis alt går etter planen, kan vi dyrke grønnsaker i den fra mars og utover – med bokashi.

Altså: Vi har ikke gjort det før. Vil du vite alt om å bygge varmbenk fra de som virkelig kan det, anbefaler vi lenkene nederst i artikkelen. Men vil du også se  hvordan det går når vi gjør det for første gang, og (hvis alt går bra) dyrker tidliggrønnsaker i varmbenk med bokashi, kan du følge oss her. Vi oppdaterer utover våren. Les også:

17/2 2016 Episode 1: Vi bygger varmbenk
29/2 2016 Episode 3: Vi dyrker i varmbenk
9/3 2016 Episode 4: Utfordringer i varmbenken
29/3 2016 Episode 5: Varmbenkene holder koken

Episode 2: Stell av varmbenken

… og forberedelser til å dyrke i den:

Oppfølging den første uken

Søndag 21. februar. Det er gått nøyaktig én uke siden vi bygde varmbenk. For et kick det har vært! Hele uken. Slik har det gått:

De første dagene etter at en varmbenk står ferdig, er det ikke mye oppfølging den trenger. Den kan stå tildekket dag som natt i denne perioden når ingenting er sådd eller plantet i benken. Den daglige oppfølgingen har bestått av to ting:

    1. Varmt vann. Hver dag har vi tømt en bøtte varmt vann fra springen over hver av benkene. Både varmen og den ekstra fuktigheten hjelper hestemøkk og halm å komme i gang med å produsere varme.
    2. Temperaturmålinger. Fyttikatta så spennende! Det oppleves absolutt ikke som jobb å følge med på temperaturen i benken; det er simpelthen umulig å ikke sjekke både titt og ofte.
Storebenk og lillebenk

Den store benken har vist fin utvikling: Fra søndag til torsdag gikk den fra 0 til 15 grader. Dagen etter noterte vi +25 og lørdag passerte vi 30-tallet.

Én uke gammel holdt varmbenken +35 grader, og den fikk en bøtte varmt vann denne dagen også.

Mange varmbenker kommer opp i 60–70 grader! Men så synker de igjen, og stabiliserer seg. Når benken har holdt omtrent samme temperatur  i minst to dager på rad, kan vi plante ut og så.

Den lille benken er vi mer usikre på. Den lå fortsatt på to plussgrader på dag fire, da den store holdt 15 grader. Først på lørdag hadde den rørt nevneverdig på seg og termometeret viste +10, men det var likevel 20 grader kaldere enn den store. Dagen etter hadde den dessuten sunket et par grader igjen, og fikk en real omgang med varmt vann.

Vi får se. Noen planter klarer seg fint med 10–15 grader. Spinat og vintersalat for eksempel.

Dyrkingsforberedelser

Hva vi skal dyrke i varmbenken? Tja, vi kommer til å satse på slikt som tåler litt kulde, og helst vokser ganske raskt. (Varmbenken står på trampolineplassen til ungene, så vi har lovet å avvikle den før sommeren.)

Det blir helt klart spinat i varmbenken, og salat og ruccola, reddiker, og kanskje noen beter (som vi dyrker for å spise bladene i salater i denne omgang). Noe kommer vi nok til å så direkte i benken, men vi har også en del spirer på gang inne.

Kommer de til å klare flyttingen? Og vil de trives i varmbenken når vi har forberedt den med bokashijord og omtanke? Vel, det er tidlig ennå. Det er god tid til å teste og så, og gjøre om det som ikke funker. Sånn holder vi på.

SISTE (22/2 2016): +40 grader i den store benken. Nå stopper vi vanningen og venter på at temperaturen skal stabilisere seg. Til helgen vil vi plante og så!

Lær å lage varmbenk

Skillnadens trädgård
Varmbenk på friland – nedgravd (video)

Jack First (2013)
Hot beds (bok), engelsk