Det store #spinatopproret 2017

Det store spinatopprøret 2017 (#spinatopproret) er vinterens vakreste utfordring for alle mat- og hageglade. La oss teste hvor tidlig vi får spinaten til å gro på alle kanter av landet. Så spinat nå! Vi er med.

Vi har hørt noen si at det ikke går å så spinat tidlig, i kald eller på helt frossen jord. De mener det ikke er noen vits. At det er unaturlig. Men når du høster sprø og saftig, fersk og helt naturlig egendyrket spinat fra pallekarmen, kjøkkenhagen eller balkongkassa i april – da lurer du ikke lenger på hva som var vitsen.

Hageblogger Sara Bäckmo har dratt i gang #spinatopproret. Vi skal vise dem at det går! Jo flere som blir med, jo flere felles erfaringer om vintersådd spinat får vi. Da lærer vi mer. På sarabackmo.no kan du lese om hvordan du blir med på denne dugnaden av en spinatutfordring 2017:

SLIK BLIR DU MED PÅDet store #spinatopproret

La oss alle så!

Skaff jord. Har du en ledig, nedsnødd jordflekk eller pallekarm i kjøkkenhagen, kan du fint så spinaten der nå. Selv om jorden er bunnfrossen. Du vil imidlertid trenge noe frostfri jord til å strø over frøene på det frosne underlaget. Skaff en sekk på et hagesenter om du ikke har jord stående. Vi bunkrer jord i sekker fra kjøkkenhagen på høsten, i forbindelse med at vi graver ned jordforbedringmateriale i jorden. Slik samler vi opp jord til vinterens jordfabrikker og til andre vinterprosjekter. Som dette! Men vi har ikke plass til mer enn én sekk innendørs om gangen, så vi begynner med å ta inn en nedsnødd sekk med jord. Så den får tine.

Så frø. Først børster vi vekk snø fra en utvalgt pallekarm. I fjor bredsådde vi spinatfrø rett på frossen jord da vi vintersådde i januar. Nå ligger det et lag med ganske tykk is på jorden, så vi velger å legge på litt jord først, så ikke frøene skal drukne før de spirer, når alt smelter til våren. Deretter strør vi spinatfrø utover. En hel pose til en pallekarm. Vi sådde blant annet spinat ute i romjulen også, men da blandet vi sortene litt og slumset med å notere akkurat hvilken sort vi sådde hvor. Til #spinatopprøret har vi lyst til å ha kontroll, så vi kjøpte et par nye poser på den lokale Jernia-butikken:

Økologiske spinatfrø av typen «Monnopa» fra Nelson Garden. Skal sås i april, står det på posen. Ha! Vi har tenkt til å SPISE spinat i april, vi. I jorden med dem. Det er søndag 12. februar.

Dekk til med jord og snø. Dekk frøene med litt mer jord. Og ha gjerne snø på toppen. Da vannes frøene av seg selv når snøen smelter til våren.

Hos oss er sjansen stor for at rådyrene oppdager de første spirene før oss, så vi setter opp litt rådyrbeskyttelse også.

Spinatopprør i en bøtte. Bor du uten egen hage, eller har du ikke plass noe passende sted i hagen midtvinters? Du kan likevel bli med på #spinatopproret! Så spinat nå i en balje, bøtte eller krukke. Sett den ut – på balkongen eller i hagen eller i et drivhus om du har. Vi bruker en gammel murerbøtte som vi har boret hull i, for drenering. Sår du i en beholder uten hull i bunnen, bør du legge et godt lag med lekaculer i bunnen og/eller sette den under tak når du har sådd i den (men den trenger lys!). Vi har hull, så vi legger en markduk i bunnen, så ikke jord skal renne igjennom og utover terrassen.

Fyll i jord. Vi har ikke nok jord til å fylle en hel murerbøtte, men vi har en del halvomdannet bokashi i en gammel kompostbinge, som vi bruker som jordfabrikk. Bokashien er ikke bunnfrossen oppi der, så vi får gravd ut en del og fyller bøtta med dette. På toppen legger vi et lag med vanlig jord fra hagen.

Bredså spinatfrø. Tett i tett strør vi spinatfrpøene utover. I bøtta prøver vi frø av typen «Nores». Det er fortsatt 12. februar.

Jord og snø på toppen. Dekk frøene med jord, og ha litt snø på toppen hvis det er snø der du bor. Sett bøtta ut og vent på våren.

Ta bilder og post oppdateringer i kommentarfeltet på sarabäckmo.no / Det store #spinatopproret når du begynner å høste spinat. (Og gjerne før det også!)

LYKKE TIL!