På ønskelisten, et gavetips og noe å glede seg til

Vi har svenske øko-hagebøker både på ønskelisten og gavelisten til jul. Bøkene bestiller vi i norsk nettbokhandel, til svenske bokpriser.

Det kommer ut mange inspirerende bøker om økologisk hagebruk og dyrking av grønnsaker i Sverige – et naboland med relevant klima og et språk mange av oss leser uten store problemer. Bøkene er typisk ujålete og vakre, praktiske og inspirerende, og stappfulle av tips og dyrkingsglede.

Slike svenske bok-skatter får lite oppmerksomhet i Norge, men er veldig tilgjengelige for hageglade nordmenn. De kan bestilles i norsk nettbokhandel, til svenske bokpriser og kort leveringstid, på adlibris.com/no.

Både hos Farbror Grön og i Skillnadens trädgård (nedenfor) dyrkes forresten grønnsaker med bokashi. Se hva de får til!

TIPS: Alla fingrar gröna

Alla fingrar gröna er «Årets trädgårdsbok 2015» i Sverige. En fabelaktig håndbok og inspirasjonsbok for dyrkingsentusiaster (overalt!), skrevet av paret bak den populære svenske hagebloggen Farbror Grön (verdt å følge).

Boken er praktisk og vakker, erfaren og leken. Og den vil ut! Med gummiert omslag er Alla fingrar gröna en håndbok for kjøkkenhagen – som tåler å være med i kjøkkenhagen. Det er så bra!

Farbror Grön skriver om å dyrke økologisk med bokashi både på bloggen og i boken.

Farbror Gröns fine fanesak er at du kan dyrke mat overalt: Boken tar kjøkkenhagen ut i byen og inn i vinduskarmen, og viser deg hvordan du lykkes alle steder. Slik blir alle fingrer grønne. Mat er makt – dyrk selv!

Her kan du bla i boken elektronisk.
Alla fingrar gröna
er svensk, men kan bestilles i norsk nettbutikk for kr. 234,-

PÅ ØNSKELISTEN: Självhushållning på Djupadal

Denne ønsker vi oss til jul! Og til sommeren håper vi å få til et besøk på Mandelmanns Trädgårdar i Skåne. Her driver Gustav og Marie Mandelmann økologisk gård og kjøkkenhage, gårdsbutikk og kafé, og er selvforsynt både med grønnsaker og med fôr til sauer, kuer, griser og høns.

Boken handler om hvordan de gjør det. Året rundt. Den starter på senhøsten med innhøsting, eple- og pæremoster og lagring av grønnsaker for vinteren. Deretter følger seksjoner om forvinteren, dypeste vinteren, tidlig vår, varmvår osv.

Ambisjonen skal ha vært å lage en «dassbok», en bok som kan plukkes opp og leses stykkevis og delt. Den er organisert slik at du kan hoppe inn i teksten hvor-som-helst og når-som-helst det måtte finnes fem ledige minutter til å lese hagebok. Det er sympatisk, for slik er hverdagen i praksis. Kapittelet om Tidlig vår frister med disse overskriftene:

Odla i kallbänk och varmbänk – Bygga växthus – De yngre äppelträden och vattensorkarna – Pyssla om de äldre fruktträden – Beskärning av unga äppelträd – Beskära vinstockarna – Se över stängsel – Vårda landskapet – Fårens högdräktighet – Hur har det gått för vitlöken? – Bland bredsådder och champinjonlådor – Plantjord och sticklingsjord – Samla tång – Potatisgroddning – Vända komposten – Som man bäddar får man skörda – Titta till bina.

Vi lar oss friste!

Her kan du bla litt i boken elektronisk.

Her kan du bestille boken i norsk nettbokhandel.

KOMMER VÅREN 2016: Skillnadens Trädgård

Vi har tipset om og lenket til Sara Bäckmo og hennes blogg Skillnadens Trädgård før. Til våren kommer boken!

Boken om Skillnadens trädgård har en undertittel som på norsk blir omtrent slik: «Et hagespiskammer for hele året». Dette kjenner vi igjen fra bloggen: det handler om å utvide den skandinaviske vekstsesongen i begge ender med ulike enkle knep, for å kunne høste ferskt og friskt fra kjøkkenhagen store deler av året. Sara sår og sjanser, lærer og sår igjen. Det er inspirerende og tøft!

Lørdag 4. desember fikk vi en smakebit av boken, på bloggen.

I mars 2016 kommer selveste boken ut. Da bestiller vi den her.

/ah/ bokashinorge.no

Del dette innlegget