Tomater + bokashi = sant

Bokashitomater. Det ER noe helt spesielt med bokashikompost og tomater. Tomater bare ELSKER bokashi! Uansett hva vi gjør, så blir det bra.

Hva er bokashi?
10 grunner til å velge bokashi
BOKASHI FOR BEGYNNERE

Vi er ingen eksperter på å dyrke tomater. Men vi synes det er moro med tomater i kjøkkenhagen. Og veldig godt. Og etter at vi begynte med bokashi, har vi liksom rykket opp en divisjon uten videre, synes vi selv. Vi FÅR så flotte tomater. Og det selv om vi ikke akkurat gjør alt etter boka:

Vi sår tomater ute i mars

Vi synes det er uhyre praktisk å så frø ute mens det ennå er kaldt og mindre tidspress i hagen. Og moro. Vi sår frø enten direkte  på vekstplassen ute (f.eks. salat, spinat, ruccola, dill); eller vi sår i så-bokser/ pluggbrett (f.eks. grønnkål og tomat), som vi setter ut i tunnelen eller i plastkasser med luftehull og lokk. Ute i mørket og frosten, altså.

Tomatfrø er litt risky å så ute, har vi hørt. Men når det funker, er det vidunderlig å slippe avherding (disse plantene er jo vokst opp ute i en iskald drivhustunnel), og det blir så flotte planter!

Vi regner sesongen for å vinterså frø fra desember til mars. Første gang vi testet å vinterså tomater ute var i mars i den rekordlange – og kalde – vinteren 2018:

VÅRE VINTERSÅDDE TOMATER

Slik fikser du strantete tomater

Tomatplanter som er blitt ranglete av å stå varmt med litt lite lys, er enkle å fikse når du potter dem om. Tomater kan sette nye røtter langs hele stilken; det gjør at de tåler å plantes dypt, dypt i jorden på den nye vekstplassen. Stapp den lange, tynne planten godt ned i et så dypt hull som du trenger for å redde planten, og fyll på med jord. Under jorden vil planten sette nye røtter langs stilken, og over jorden står du igjen med en lubben og fin småplante av tomat.

PS! Ikke gi opp selv om planten henger med hodet de første dagene. De kan se ut som «slakt» i flere dager, men likevel komme seg bra til slutt.

Tomater direkte i bokashikomposten

Det er anbefalt å vente i to uker før du planter ut noe der hvor du nettopp har blandet bokashi med jord. Men noen ganger passer det dårlig å vente.

TOMATPLANTER RETT I JORDFABRIKKEN

Slik gikk det første gang vi dyrket
TOMATER RETT I BOKASHIKOMPOSTEN

Lag flere tomatplanter

Vi prøver å ikke så FOR mange tomatfrø. Det er nemlig superenkelt å heller lage flere tomatplanter av de beste plantene mens de vokser til. Tjuver som har vokst seg litt store, eller toppen av (for) lange tomatplanter klipper vi bare av og stapper rett ned i en potte med fuktig jord. Der setter tomatstilken nye røtter raskt – og vi får enda flere bokashitomater.

Vi får ALLTID store og sterke tomatplanter med bokashi, med massevis av tomatfrukter. Men vi får jo ikke alltid solrike somre. Da hender det at vi står der med mengder av grønne tomater i slutten av september. De kommer ikke til å rekke å bli modne. Det GÅR jo an å modne grønne tomater inne, men vi foretrekker å sylte dem:

SLIK SYLTER VI GRØNNE TOMATER

Supergod oppskrift på
SYLTEDE GRØNNE TOMATER

Lykke til med årets bokashitomater!

/ah, bokashinorge.no