Toppgjødsling med bokashi kompostjord

Vi toppgjødsler med bokashi kompostjord. Slik bruker vi bokashi til å gi næring og energi til jorden rundt stauder og bærbusker, og når vi planter ut småplanter i bed hvor det vokser noe fra før. 

HVA ER BOKASHIKOMPOST?
KOM I GANG MED BOKASHI
BOKASHI FOR BEGYNNERE

Vi snakker alltid om å grave bokashi ned i jorden, eller blande inn bokashi kompostjord i den eksisterende jorden i kasser, krukker og bed. Det passer jo fint for tomme vekstplasser: mellom avlinger, etter innhøsting på høsten eller før sådd eller utplanting på våren. Det er også supert når du skal potte om planter med bokashijord. Men hva med de bedene hvor det vokser noe fra før? I staudebedet, rundt frukttrær og bærbusker – eller som hos oss: når bodebønnene skal plantes ut i en pallekarm sammen med brønnkarse som vi vintersådde for noen måneder siden?

Bokashijord på toppen

Når vi vil bruke bokashi til å gi næring og energi til jorden på vokseplasser hvor vi ikke kan grave ned eller blande inn, bruker vi ferdig omdannet bokashijord og legger kompostjorden oppå jorden rundt vekstene. Deretter vanner vi godt slik at kompostjorden trenger litt ned i jorden rundt plantene. Vi legger også gjerne på et jorddekke av gressklipp på toppen, dersom vi har.

Når vi toppgjødsler med  bokashijord, blir kompostjorden liggende åpent, eller eventuelt bare under et jorddekke av gressklipp eller hageavfall. Da bør bokashien i stor grad være ferdig omdannet, slik at ikke fugler og nysgjerrige hunder kommer til og begynner å krafse.

Vi har laget jord med bokashi inne i vinter, så vi har et par jordfabrikker med ferdig jord å ta av. På våren bruker vi av disse til å blande bokashijord med vanlig jord i bunnen av pottene når vi planter om spirer og småplanter, og altså til toppgjødsling av stauder, bærbusker, og forsådde planter som settes ut på steder hvor vi ikke kan grave.

Bondebønner på overtid i dorullkjernene fortjener et ekstra klapp på skulderen når de kommer i jorden, synes vi. Det får de med bokashi kompostjord.

Bondebønnene vi sådde i dorullkjerner og satte ut i kaldbenk i midten av mars VIL ut. Bondebønner tåler en frostnatt eller tre. Vi setter dem ofte ut i kjøkkenhagen litt FØR 17. mai, kanskje allerede i april.

Denne sommeren skal bondebønnene få stå i sørveggen, i en dobbel pallekarm hvor vi vintersådde brønnkarse i romjulen. Både bondebønner og brønnkarse tåler godt (eller vil ha) mye vann. Så bondebønnene kan sikkert vokse med brønnkarse rundt føttene i år?

Det er  jord fra en gammel hagekompost i pallekarmen. I høst fylte vi på en del tang og mer jord. Det var på denne nye jorden vi sådde brønnkarsefrø i vinter.

Vi setter småplantene innerst i pallekarmen, mot veggen. Innimellom brede rader av spirende brønnkarse. Vi legger litt godt omdannet bokashijord både i plantehullene før vi setter småplanten nedi, og rundt de nyplantede bondebønnene etterpå. Deretter vanner vi bokashijorden godt nedi. På toppen legger vi altså et tjukt lag gressklipp eller annet jorddekke.

Bondebønner i serie

Etter at for-sådde bondebønner er plantet ut i halve pallekarmen innerst, sår vi like mange bønner direkte i jorden i den fremre halvdelen. Bønnene har ligget i vann over natten.

De forsådde bønneplantene har et forsprang, de blir store og gir spiseklare bønner først. De nysådde kommer senere, skygger ikke for plantene bak, og gir bønner å høste etter at de bakre rekkene er spist. Slik får vi utnyttet pallekarmen maksimalt, og vi får bondebønner å spise lenge.

Bærbusker, frukttrær og andre stauder

Vi bruker altså bokashijorden på samme måte rundt bærbusker, frukttrær og andre stauder; spiselige og ikke-spiselige. Det varierer jo en del hvor mye næring ulike stauder ønsker seg. Jordbær vil for eksempel ikke ha for mye, de blir det bare blader og lite bær. Rips er også nøysom. Men vi pleier faktisk å gi våre unge rips- og jordbærplanter  litt toppgjødsling med bokashijord om våren likevel. Det har de aldri klaget på. Planter som gjerne tar mer næring, kan godt få toppgjødsling med bokashi oftere. Slik gjør du:

  • Bruk den best omdannede bokashijorden du har
  • Krafs bokashijorden godt ned i jorden rundt plantene, blomstene, buskene eller trærne
  • Vann godt
  • Legg gjerne på jorddekke til slutt

God hagesommer!

/ah, bokashinorge.no