Toppgjødsling med bokashi kompostjord

Vi toppgjødsler med bokashi kompostjord. Slik bruker vi bokashi til å gi næring og energi til jorden rundt stauder og bærbusker, og når vi planter ut småplanter i bed hvor det vokser noe fra før. 

Hva er bokashi kjøkkenkompost?
Hvorfor lage jord med bokashi?
Slik gjør du

Vi snakker alltid om å grave bokashi ned i jorden, eller blande inn bokashi kompostjord i den eksisterende jorden i kasser, krukker og bed. Det passer jo fint for tomme vekstplasser: mellom avlinger, etter innhøsting på høsten eller før sådd eller utplanting på våren. Det er også supert når du skal potte om planter med bokashijord. Men hva med de bedene hvor det vokser noe fra før? I staudebedet, rundt frukttrær og bærbusker – eller som hos oss: når bodebønnene skal plantes ut i en pallekarm sammen med brønnkarse som vi vintersådde for noen måneder siden?

Bondebønnene vi sådde i dorullkjerner og satte ut i kaldbenk i midten av mars VIL ut. Den kaldeste april på 35 år er i ferd med å ta slutt. Den har kanskje skremt oss til å holde igjen lenger enn nødvendig, bondebønner tåler en frostnatt eller tre. De har definitivt holdt ut noen slike under fiberduk i kaldbenken allerede.

Denne sommeren skal bondebønnene få stå i sørveggen, i en dobbel pallekarm hvor vi vintersådde brønnkarse i romjulen.

Både bondebønner og brønnkarse tåler godt (eller vil ha) mye vann. Så bondebønnene kan sikkert vokse med brønnkarse rundt føttene i år?

Det er  jord fra en gammel hagekompost i pallekarmen. I høst fylte vi på en del tang og mer jord. Det var på denne nye jorden vi sådde brønnkarsefrø i vinter. Det ER altså tilført en del næring, men vi synes likevel brønnkarsen stamper litt.

Etter at for-sådde bondebønner er plantet ut i halve pallekarmen innerst, sår vi like mange bønner direkte i jorden i den fremre halvdelen. Bønnene har ligget i vann over natten. De forsådde bønneplantene har et forsprang, de blir store og gir spiseklare bønner først. De nysådde kommer senere, skygger ikke for plantene bak, og gir bønner å høste etter at de bakre rekkene er spist.

Bokashijord på toppen

Når vi vil bruke bokashi til å gi næring og energi til jorden på vokseplasser hvor vi ikke kan grave ned eller blande inn, bruker vi ferdig omdannet bokashijord og legger kompostjorden oppå jorden rundt vekstene. Deretter vanner vi godt slik at kompostjorden trenger litt ned i jorden rundt plantene. Vi legger også gjerne på et jorddekke av gressklipp på toppen, dersom vi har.

Når vi toppgjødsler med  bokashijord, blir kompostjorden liggende åpent, eller eventuelt bare under et jorddekke av gressklipp eller hageavfall. Da bør bokashien i stor grad være ferdig omdannet, slik at ikke fugler og nysgjerrige hunder kommer til og begynner å krafse.

Vi har laget jord med bokashi inne i vinter, så vi har et par jordfabrikker med ferdig jord å ta av. På våren bruker vi av disse til å blande bokashijord med vanlig jord i bunnen av pottene når vi planter om spirer og småplanter, og altså til toppgjødsling av stauder, bærbusker, og forsådde planter som settes ut på steder hvor vi ikke kan grave.

Bondebønner på overtid i dorullkjernene fortjener et ekstra klapp på skulderen når de kommer i jorden, synes vi. Det får de med bokashi kompostjord.

/ah/ bokashinorge.no