Troubleshooting bokashi

Hva kan gå galt?

Når bokashiprosessen ikke går helt som den skal. Hva kan ha gått galt?

Alle bokashibrukere kan av og til oppleve at prosessen ikke går helt på skinner: du får en bøtte som lukter annerledes eller mye sterkere enn den pleier; det oppstår grønt mugg i en bøtte; eller omdanningen i jordfabrikken går plutselig utrolig tregt. Hva kan ha gått galt? Og hva kan du gjøre?

Mye går an å rette opp. Og mange opplever at bokashimikrobene får skikk på bakteriebalansen i bøtta etter et par ukers fermentering; selv i bøtter som i utgangspunktet har kommet litt skeivt ut. Det retter seg ofte av seg selv i løpet av to-ukers perioden. Har du fått en skikkelig kjip bøtte som ikke lar seg redde, er det beste du kan gjøre å grave innholdet dypt, dypt i jorden hvis du kan, og starte på nytt. Eller kaste innholdet i kommunens returordning/ restavfallet. Og starte på nytt. Det blir sikkert fin-fin bokashijord av den neste bøtta!

Det hjelper å forstå hva som kan være problemet! Vi har laget en liten guide til feilsøking i bokashi.

Det stinker av bøtta mi!

Det skal ikke lukte søppel, råtten mat eller «utedo» av bokashibøtta. Bokashi lukter syrlig eller surt, «fermentert», men det skal ikke behøve å lukte sterkt. Gjør det det, er det som regel for mye fuktighet i bøtta. Det kan fikses. Andre forhold som kan skape trøbbel i fermenteringen (og derfor lukt i bøtta), er at bøtta står for kaldt (den bør stå i jevn romtemperatur 18–25 grader) eller at det kommer til for mye luft.

VANLIGSTE FEIL
  • For mye fuktighet i bøtta
    – tørk bort kondens på innsiden av bøtta og lokket
    – legg et ark eller to av kjøkkenpapir på toppen av matavfallet i noen dager, skift det ut når det blir fuktig
    – BESTE TIPS: bland inn biokull i bøtta
  • Bøtta står for kaldt
  • For mye lufttilgang i bøtta
LES MER

Det blir mugg i bøtta. Eller i jordfabrikken

Hvitt lett mugg er ikke noe problem i bokashi, det er ikke et tegn på at noe er gått galt. Vi kaller det «fluff» og det kan oppstå båd ei bokashibøtta og i jordfabrikken/ på jorden der du graver ned fermentert bokashi. Grønn eller sort mugg, derimot, bør du fjerne. Lær mer om mugg i bokashi og hva du kan gjøre med det under Les mer nedenfor.

VANLIGSTE FEIL

Mugg i bokashi er som regel hvit, lett «fluff» og er IKKE tegn på at noe har gått galt.

Har du fått grønn eller sort mugg i bøtta, er det imidlertid et tegn på at andre bakterier, andre nedbrytingsprosesser enn fermentering har fått overtak i bøtta, det kan skyldes:

  • For mye mat som er begynt å bli dårlig (muggen/ råtten), er blitt lagt i bøtta og har fått dominere miljøet.

    (Det GÅR fint å putte litt muggent brød eller gammel frukt i bokashibøtta, men slikt matavfall vil bringe inn «konkurrerende mikrober» i prosessen: det blir en kamp mellom mikrobene i bøtta. Legg derfor muggent matavfall midt i bøtta (ikke i bunnen eller på toppen), da har bokashimikrobene allerede fått et overtak og vil som regel vinne mikrobekampen.)

  • Bøtta har stått for kaldt og betingelsene for fermentering har ikke vært optimale
  • For mye fuktighet i bøtta har gjort at fermenteringen har gått i stå
  • For mye lufttilgang har ødelagt for fermenteringsprosessen
LES MER

Omdanningen i jordfabrikken går seint

Fermentert bokashi må blandes med jord eller jord og løv for å bli omdannet til kompostjord; enten rett i bedet eller plantekassen, eller i en plastkasse eller en annen beholder – en bokashi jordfabrikk. Hvor raskt omdanningen går, avhenger av fire–fem ulike faktorer. Les mer om dem i artikkelen under Les mer nedenfor.

Dersom det er vinter og bokashi–jord-blandingen står ute i kulden, vil det ikke skje noen omdanning. Det er helt normalt og gjør ikke noe. Blandingen kan godt stå ute og vente på våren. Da vil omdanningen gå i gang av seg selv når det blir varmt nok.

Les også
VÅRE BESTE BOKASHI VINTERTIPS

Men noen ganger går omdanningen langsomt selv om jordfabrikken står varmt og godt, hva kan ha gått galt da?

VANLIGSTE FEIL
  • Bokashi og jord er ikke godt blandet i jordfabrikken/ i jorden. Jo mer kontaktflate mellom bokashi og jordbakterier, jo raskere og sikrere blir omdanningen. Bruk nok jord eller jord/løv og bland godt!
  • For lite jord eller jord/løv. Omdanningen er et samarbeid mellom jordbakterier og bokashimikrobene. Det må tilstrekkelig med jordbakterier til.Cirka like mye jord eller jord/løv som bokashi totalt pleier å bli bra: noe bruker du til å blande godt med bokashien, resten til å dekke til på toppen.
  • For tett: Jordfabrikken har tett lokk eller for dårlig lufting av annen grunn. Under fermenteringen i bokashibøtta må det være lufttett, men etter at bokashien er blandet med jord, må det komme luft til. Jordbakteriene trenger luft for å jobbe. Sørg for god lufting.
  • For vått i jordfabrikken: for mye fuktighet hindrer prosessen både i bokashibøtta og i jordfabrikken.Har du jordfabrikk i en kasse med bunn, er det lurt å legge knust biokull/grillkull i bunnen av kassen og gjerne litt blandet inn i bokashi–jord-blandingen. Kullet trekker til seg fuktighet og hindrer problemer i omdanningen
  • For tett pakket materiale i bunnen av jordfabrikken. Dersom beholderen du bruker til jordfabrikk er høy og smal, kan innholdet pakke seg for tett i bunnen. Da kommer ikke nok luft til at jordbakteriene kan jobbe, og prosessen stopper opp.Bland inn litt mer jord eller jord/løv der hvor materialet har pakket seg. Knust biokull/grillkull i blandingen bidrar også til å sikre en luftigere struktur.
LES MER

Ikke ha tett lokk på jordfabrikken! Omdanningen av fermentert bokashi til jord er et samarbeid mellom jordbakterier og bokashimikrobene, og jordbakteriene må ha luft for å jobbe. Du trenger ikke røre/vende/lufte en bokashi jordfabrikk (ikke gjør det – då går den lett varm), men den skal ikke ha tet lokk!

Men det må heller ikke samle seg opp nedbør i jordfabrikken. Bruker du en kasse med bunn må den beskyttes mot nedbør om den står ute: legg et par plankebiter mellom kassen og lokket, og noe tungt oppå lokket igjen da regner det ikke ned  kassen, og lokket blåser ikke avsted.

Jeg får fluer i jordfabrikken!

En del bokashibrukere opplever av og til å få småfluer i jordfabrikken. Det er ikke farlig, men kan jo være ekkelt og irriterende. Heldigvis kan det forhindres.

VANLIGSTE FEIL
  • Matavfallet står for lenge utildekket på benken før det havner i lukket beholder

Problemet du ser som fluer i jordfabrikken, har som regel oppstått mye tidligere: allerede FØR matavfallet havnet i bokashibøtta! Dersom det går litt tid før matavfallet kommer i lukket beholder på kjøkkenbenken, kan småfluer og andre insekter rekke å legge egg på matavfallet før det havner i bøtta. Eggene kan overleve prosessen i bokashibøtta (selv om de ofte vil dø) og kan klekke og  gi fluelarver og småfluer i jordfabrikken.

  • For tynt jorddekke over bokashi-og-jord-blandingen i jordfabrikken

Dersom «jordlokket» på toppen av jordfabrikken er veldig tynt, kan det sikkert forekomme at småfluer blir tiltrukket av det fermenterte matavfallet. 7–10 cm jord på toppen bør holde i en jordfabrikk som står beskyttet mot fugler og nysgjerrige hunder.

Fluene vil uansett ta avsted når jordfabrikken ikke er interessant for dem lenger; det vil si når alt er omdannet til jord.

Les mer om hvordan du kan unngå fluer i jordfabrikken under tips 4) i artikkelen nedenfor.

LES MER

Noe(n) graver opp bokashien i hagen min!

Grevling og vånd er kjent for å kunne være interessert i nynedgravd bokashi. Det samme er rev og unge, nysgjerrige hunder. En del opplever også problemer med skjærer, mens andre melder at de har mindre problemer med fugler etter at de begynte med bokashi. Rotter og mus er stort sett MINDRE interessert i bokashi enn i ferskt eller råtnende matavfall i en tradisjonell varmkompost. Bokashi er for surt for dem. Men det finnes unntak.

Vi har både grevling og vånd i bokashihagen. Men de er ikke alltid like ivrige på bokashien. Vånd er et typisk vinterproblem hos oss, men noen vintre merker vi ingenting til dem. Det varierer altså.

VANLIGSTE FEIL
  • Bokashien er ikke gravd dypt nok i jorden. 10–15 cm jord over nynedgravd bokashi skal som regel holde. Har du allerede utfordringer med innpåslitne fugler eller nysgjerrige hunder, kan det være nødvendig å grave dypere.Det kan også hjelpe å legge en presenning, hønsenetting eller et teppe over nedgravingsstedet de første par ukene. På to uker er pH-verdien i bokashien nøytralisert, og bokashilukten tirrer ikke lenger dyresnuter på samme måte.Kanskje er det nødvendig  å velge en annen jordfabrikkløsning en periode?

    HVILKEN TYPE JORDFABRIKK SKAL JEG VELGE?

LES MER

I artikkelen under går vi igjennom ulike typiske (skade)dyr og hvordan de forholder seg til bokashi. Du får også en del tips til hva du kan gjøre for å få slutt eller unngå skadedyt i bokashi.