Turex mot kålmøll i Norge?

I Sverige og Danmark bekjemper hobbydyrkere kålmøllen effektivt med Turex. Får man kjøpt Turex i Norge? Er det godkjent for bruk mot kålmøll? Vi spurte Mattilsynet.

Hva er Turex?

Turex er et mikrobiologisk produkt som inneholder bakterien Bacillus thuringiensis, og det er tillatt i økologisk dyrking i mange land, for eksempel i Sverige, Danmark og Nederland. I Sverige er Turex kjent under produktnavnet «Larvskydd», i Nederland selges det under navnet «Dipel», har vi fått vite. Turex dreper både larver og egg av kålmøll og visstnok en del andre larver og egg som typisk gir utfordringer i sensommerhagen.

Å, som vi har drømt om Turex sommeren 2016! Vi startet optimistisk med å lete i hyller og søke i hagesentrenes nettbutikker. Finnes det Turex-preparater i Norge? Er Turex et godkjent plantevernmiddel her i landet overhodet? Vi spurte Mattilsynet.

Søknad under behandling

– Finnes Turex på markedet i Norge?, spurte vi på e-post i august 2016. – Er det godkjent? Kanskje som preparatene «Larvskydd» eller «Dipel»? (Vi prøvde med alle midler …)

Og vi fikk svar:
– Det er søkt om ordinær godkjenning for preparatet Turex 50 WG, kunne rådgiveren fortelle. – Mattilsynet har ikke fattet beslutning, og vi venter på en vurdering fra EU.

Den vurderingen kommer muligens i september. I følge Mattilsynets regelverk er det mulig å søke dispensasjon for bruk av plantevernmidler som ikke er godkjent i Norge. Det er det naturligvis noen som har gjort for Turex kålmøllsommeren 2016. Men dispensasjonssøknader for ikke godkjente produkter skal behandles strengt:

– Mattilsynet har nylig avslått søknad om dispensasjon for å bruke Turex 50 WP mot larver av kålmøll i korsblomstra grønnsaksvekster. Begrunnelsen for vedtaket var at det er identifisert en rekke datamangler som gjør det vanskelig å utføre en full risikovurdering, og det kan ikke utelukkes dannelse av toksiner som kan ha negativ innvirkning på menneskers helse.

Da så. Men de jobber altså med saken i EU; søknad om ordinær godkjenning er fortsatt til behandling.

Fiberduksekk og insektnett: Funker det?

Mens vi venter på Turex har vi brukt kålmøllsommeren til å teste ut andre løsninger. Under årets første kålmøllangrep måtte vi gi opp mange korsblomstrede favoritter. Men vi sådde mange av dem på nytt, i litt mindre skala i resirkuleringssekker med plantebøyler og fiberduksekker fra Clas Ohlson og i store baljer beskyttet av insektnett for tvillingvogn.

Lenge så vi ikke noe til andre generasjon kålmøll overhodet. Men så kom den. Det HAR vært møll her, det kan vi se av betebladene (bildet) som har stått uten beskyttelse. Betene i jorden klarer seg nok likevel; men hva med de korsblomstrede herlighetene under fiberduksekker og insektnett? Slik er status tre uker senere:

Oppdatering

Grønnkålen oppdaget vi etter en tur på fjellet at hadde fått et stort hull i fiberduksekken. Plantene var små og bukket under. Reddikene glemte vi å trekke fiberduksekk over en hel ettermiddag! Da fortjener man jo ikke reddiker. Det kaaaan være vi får noen fra den sådden likevel, selv om risene ser elendige ut. Vi får se.

Brønnkarsen vokser fortsatt veldig bra i resirkuleringsposer med fiberduksekk. Den har erstattet ruccola på mange knekkebrød og i salater hos oss i år. Smaken er ikke så forskjellig. Brønnkarse er lavtvoksende og enkel å beskytte fordi den ikke strekker bladene sine opp og ut så de blir liggende inntil fiberduksekken. Da kan kålmøllen legge egg gjennom duken, og skaden er gjort. Brønnkarse vokser dessuten mer og mer jo mer man høster. Det er veldig takknemlig når vokseplassen er to sorteringsposer fra Clas Ohlson.

Pak choi har vokst seg stor for andre gang i resirkuleringspose med fiberduksekk og sykkelstrikk. Pak choi vokser også ut igjen når man høster av den, sånn som brønnkarsen. Planten har fått noen hull; de store bladene har ligget inntil fiberduksekken noen steder, men skadene er minimale. Til helgen blir det wok med pak choi!

Reddikene i balje med plantebøyler og insektnett for tvillingvogn vokser også fin-fint! Vi har tynnet litt, men lar dem vokse så tett vi våger, for å få mest mulig ut av balja.

Ruccola vokser også under insektnett for tvillingvogn. Og klarer seg bra  for kålmøll, ser det ut til. Vi synes kanskje ikke den vokser så fort som den bruker å gjøre, men så er det jo også august. Og det BLIR snart ruccola å høste igjen. Hurra!