Fra langreist til U.REIST på Fornebu

I mai 2018 åpnet OBOS parsellhagen Dyrk Fornebu på rullebanene til Norges gamle hovedflyplass. Det er over 20 år siden det siste langdistanseflyet tok av herfra. Langreist er ut. Inn ruller i stedet Bokashi Norges nye prosjektsatsning U.REIST og 80 nybakte parsell-eiere, for å dyrke mat.

– Jeg hadde noen dyrkeprosjekter som hadde vokst ut av balkongen min, for å si det sånn, smiler Elin Fjellvang. En av 80 heldige som sikret seg 5 kvadratmeter egen dyrkeplass i den nye parsellhagen på Fornebu våren 2018.

Elin vokste opp i blokk i Oslo, og har gode minner fra skolehagen på Hasle skole og bestemors hage på Nøtterøy. Elin tilbragte dessuten mange somre på et gårdsbruk i Spydeberg i Østfold da hun var liten, og der var det kjøkkenhage. Nå har Elin hage på balkongen sin i Oslo, men ønsket seg mer.

– Det er ikke alt som trives like godt i et balkongmiljø. Jeg hadde bærbusker og sånt der, vet du. De lengtet ut til noe større. Så vi var glade både buskene og jeg da vi plutselig fikk tildelt parsell denne våren, litt på etterskudd.

De 80 parsellene på Fornebu er fordelt på to felter: på det ene har U.REIST snekret plantekasser/benker, og på det andre satt opp pallekarmer. Elin Fjellvang har 5 doble pallekarmer på sin parsell.

Andreas Capjon er partner i bokashinorge.no og jobber til daglig som Bybonden på Losæter i Oslo. Han leder U.REIST og forteller at OBOS-parsellene på Fornebu ble revet vekk da de ble lagt ut.

– Det er jo gjerne sånn det er med parseller i byene. De er populære. På Fornebu rigget vi til sammen 400 kvadratmeter dyrkingsareal i regi av OBOS. OBOS skal blant annet bygge 700 leiligheter på Fornebu, og prosjektet får en tydelig miljøprofil fra før byggestart. Det foregår allerede aktiviteter rundt visningssenteret Punkt her ute, og parsellhagen Dyrk Fornebu er en del av dette.

Andreas smiler litt av at det første prosjektet for nysatsningen U.REIST ble å rigge for dyrking av ureist mat på en plass som tidligere handlet mest om å være langreist.

– Det er jo helt tilfeldig. Men Dyrk Fornebu er et typisk eksempel på én av de prosjekttypene som U.REIST skal jobbe med. Lanseringsprosjektet har omfattet rådgivning og utvikling av nye vekstplasser: innkjøp, rigging og snekring, samt organisering av dugnad og dyrkekurs for parselleierne, forteller Andreas.

U.REIST leverer dyrking av mat på kundens eiendom – inne, ute eller på taket – slik at maten blir: ureist. Noen kunder ønsker ureiste grønnsaker, andre ønsker å dyrke, eller å gi sine kunder og brukere muligheten til å dyrke, egne grønnsaker. Da rigger vi for det.

U.REIST er en prosjektavdeling i Bokashi Norge.
Les mer om U.REIST

Har du et U.REIST-prosjekt? Ta kontakt med Andreas Capjon på tlf. 928 05 167

Sosialt i parsellhagen

Elin er godt i gang på parsellen sin. Alle pallekarmene er doble (som på bildet); på én av dem har Elin lagt på en ekstra i høyden . – Noen grønnsaker foretrekker litt mer jord, forklarer hun.

Sommeren 2018 ble fantastisk varm og solfylt; det har vært gode dager på parsellen.
– Flere av de andre parsell-eierne har jeg truffet flere ganger, forteller Elin. Det er hyggelig. En dag i våres var det en fyr som tynnet litt i kassene hos seg, da fikk jeg noen overskuddsplanter av ham til pallekarmene mine. Fint å teste ut litt forskjellig den første sesongen, finne ut hva som trives her og ikke. Rundt bærbuskene blandet hun inn litt kugjødselkompost i jorden på vårparten.

– Vi prater og diskuterer løsninger – og bytter litt planter når vi møtes her.

Elin bor ikke på Fornebu og planlegger ikke å flytte hit heller. Parsellene var tilgjengelige for alle. – Men jeg jobber på Skøyen, forteller Elin, og sykler til jobben. Så jeg kan sykle hit etter jobb.

For å dyrke, eller høste egne grønnsaker fra parsellhagen til middag, kanskje. En sykkeltur er sånn passe kortreist. For ikke å si ureist.

Alle mann til spadene!

Da U.REIST hadde snekret kasser og rigget pallekarmer, fått levert jord til kassene og flis til gangene, ble det holdt dugnad og kurs i økologisk dyrking på Fornebu.

Lørdag 5. mai stilte rundt 60 glade parsellanter «på jobb» og lempet jord og flis i varmen. Jorden som er levert, er valgt ut for å være egnet til grønnsaksdyrking i kasser: den inneholder jordforbedring for god jordstruktur, leire for bedre vannlagringskapasitet og kompost som grunn-næring til plantene. U.REIST har lagt markduk i bunnen av alle dyrkekassene, for sikkerhets skyld, ettersom det altså har vært flyplassaktiviteter i området for mange år siden.

– Markduken blir en barriere mot eventuelle stoffer i jordlaget under, som vi kanskje ikke ønsker i matjorda på parsellene, forklarer Andreas.

Mellom kassene legges det grov flis, fordi det ser fint ut, og fordi det begrenser ugressveksten noe.

Andreas holdt også dyrkekurs i sola og snakket om jord, gjødsel og vann. Og om hvordan du kan få utrolig mye grønnsaker ut av en relativt liten vekstplass – på fem kvadratmeter, for eksempel.

Høsten 2018 blir det også bokashikurs for parsellantene.

Disse er med

Med på U.REIST-laget i dette prosjektet har vi Mathias Lehrmann. Mathias jobber til daglig ved Gartneriet på Bygdøy Kongsgård og har vært vår innleide våpendrager i arbeidet på Forenbu.

Elever fra Natur vgs. skal lage og levere et langbord til hver av de to parsell-områdene.

I mai var de ivrigste parselldyrkerne allerede i gang på Fornebu. Mens U-REIST jobbet med å ferdigstille kompostbinger for hageavfall. Natur vgs. skal levere langbord til fellesaktiviteter i parsellområdet og U.REIST/ Bokashi Norge skal gjennomføre bokashikurs.

– Jord er en prosess, sier Andreas på kurs. Den må holdes ved like og bygges og næres over tid. Den blir ikke ferdig.

Heldigvis. Finnes det noe bedre enn å jobbe med jord? Nei, spør Elin og de andre parselleierne på Dyrk Fornebu.

/ah, bokashinorge.no