U.REIST for alle på taket av Vippa

Mat- og kulturhallen Vippa har internasjonal mat, lokale kretsløp, bykultur, bærekraft, sosial integrering og opplæring – i et ombygd lagerskur, heftig og raust, ved fjordkanten i Oslo sentrum. Kan det bli vakrere?

Tja, det måtte være med en grønnsakshage på taket med uteservering og panoramautsikt over fjorden, som leverer ureiste grønnsaker til Vippas gjester, gir arbeidstrening til folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet og lærer barn og unge om kretsløpet fra jord til bord og tilbake igjen.

Javel, da lager vi det, da!

Tredje prosjekt ut for nystartede U.REIST blir en takhage ved fjorden: en grønnsakshage med sosial profil på elleville Vippa i Oslo!

Les mer om
U.REIST – et selskap i Bokashi Norge-familien
Vi dyrker mat nær kunden, slik at maten blir – ureist

Elleville Vippa

Vippa ble startet av Heidi Bjerkan (restaurant Credo) og byLarm-gründer Erlend Mogård Larsen, og ledes av Kaja Skovborg-Hansen. Bildet er lånt fra vippa.no

Rett ut mot (og nesten i) Oslofjorden, på linje med det nye Munchmuseet, ligger lagerbygningen som nå er blitt gatemat-hallen Vippa. For et sted det er!

I thai-boden til Mr. Chow by (veldig velrennomerte) Plah restaurant, er smakene langreiste, men råvarene alltid lokale og/eller økologiske. Matboden Aleppo Bahebek (syrisk for «Aleppo vi elsker deg!») drives av Mestringsguiden, som hjelper flyktninger å finne bolig og arbeid. Her får du street food Aleppo style – prøv en økologisk shawarma! Også Injera Palace drives av Mestringsguiden, og serverer godsaker fra Eritrea og Etiopia.

Ta deg en Kinabolle! Eller dumpling, da.

Asiatisk gatemat i Oslo: Thai fra folka bak fasjonable Plah, og indisk fra Der pepper’n gror.

Ved store robuste  langbord midt i hallen sitter folk og koser seg med maten: voksne og barn som prater og leker og tygger og ler, jobber og diskuterer, henter seg lunsj eller middag fra en av matbodene – og spiser asiatisk, eller amerikansk, eller kanskje afrikansk i dag?

Hver rett som serves fra matboden Tunco setter et måltid på bordet til et barn i Kenya: det har gitt over 100 000 kenyanske middager siden Vippa åpnet.

Aleppo, vi elsker deg! Midt i Oslo.

Kokker og restauranter sto i kø for å få drive matbod på Vippa ved åpningen. Er det rart vi er stolte over å få være med?

Mer om mat og åpningstider
vippa.no

TAKHAGE MED SOSIAL PROFIL

Vippa-gründer Heidi og daglig leder Kaja har gått sammen om å starte Stiftelsen Kretsløpet. Det er Kretsløpet som leier taket av Vippa, og anlegger grønnsakshagen. U.REIST går inn i stiftelsen sammen med dem, og med kommer også Elin Östlund og Carl Erik Östlund Skjølberg  fra Skjølberg Søndre. De kan dette! Skjølberg Søndre bidrar i dag til at Heidis restaurant Credo i Trondheim er så godt som selvberget på grønne råvarer. Nå tar de med filosofien og kunnskapen sørover til Kretsløpet og Vippa. Vi står klare!

– Hele Vippa er basert på bærekraft og kretsløpstankegang, sa gründer Heidi Bjerkan til Aftenposten i juli 2018. Vippa samarbeider allerede med Bogstad gård og Losæter i Oslo om et kompostprogram for matavfallet fra matboder og gjester. Og  takhagen har vært en del av prosjeket fra start: som lærings- og dyrkearena, og uteområde for gjestene.

– Vi sikter mot å lage aktive kretsløp og dyrke mat og drive inspirasjon og opplæring året rundt på Vippa, forteller Andreas Capjon, som leder U.REIST. I vintersesongen dyrker vi oppå containere og i hjørner og oppover veggen inne i selve mathallen. Det kommer til å bli kjempefint! I utesesongen vil det meste foregå på taket, selv om vi holder i gang litt grønt inne på Vippa da også.

Sol ute, sol inne på Vippa. Og snart blir det grønt også.

U.REIST-teamet på taket kommer til å bestå av Anna Karlsson og Andreas. Anna er tidligere leder for miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire og har dyrket sammen med Andreas i ulike Bybonde-prosjekter på Losæter gjennom tre år. Nå jobber hun med informasjon for utviklingsfondet, og er altså U.REIST-ansatt og skal dyrke grønnsaker og inspirere og veilede de besøkende på takhagen på Vippa. Velkommen, Anna!

Vi sees på taket.

Karlsson på taket! Anna Karlsson jobber i U.REIST og skal dyrke takhagen på Vippa.

– Det kommer til å bli mange gode grunner til å treffe oss på taket, lover Andreas. Vi vil lage byens mest levende uteservering: hvor maten dyrkes rundt gjestene som spiser den. På godværsdager kommer det til å gnistre av sol og sjø og grønt her oppe, men det skal også settes opp et drivhus, med plass både til planter og mennesker.  Det forlenger sesongen for begge.

Vippa-gjengen jobber med å utvikle undervisningsopplegg for barn og unge om dyrking av mat og om å skape levende matjord. Om kompost og kretsløp.

– Vi håper å få til samarbeid med skoleklasser som kan komme på taket og lære mer om hvor maten kommer fra, om grønnsakene og jorda og hvordan alt henger sammen, forteller Kaja.  – Og så skal de få smake, så klart. Og kanskje får de dyrke litt. Få noe med seg hjem, noe eget. Hilsen Vippa.

Anna og Andreas på vinterbefaring på taket.

Når vi skriver dette, er det februar; og snø på taket. Det mye, veldig mye, som skal på plass før planter og gjester kan innta taket. Men Vippa-sjef Kaja er ikke lettskremt:

– Bygningskonstruksjonen må styrkes og membraner legges. Beslutninger skal tas og det skal bygges. Men nå er vi i gang! Når vi blir ferdige? Det kan vi ikke si sikkert. Både vinter og vår går nok fort, men det BLIR i 2019-sesongen. Og det blir så bra!

Grønnsakshage med utsikt. Fjorden er klar! Men det gjenstår mye arbeid på taket:-) Vi er i gang!

Det tror vi på. Det pleier liksom å bli det på Vippa. Anna og Andreas begynner å rigge og dyrke inne så lenge: U.REIST mikrogrønt som kokkene i matbodene fra alle verdenshjørner kan lage langreiste smaker av.

Velkommen til Vippa!