Vinteren 2016 bygger vi varmbenk. I den dyrker vi grønnsaker fra slutten av februar og utover – med bokashi.

Altså: Vi har ikke gjort det før. Vil du vite alt om å bygge varmbenk fra de som virkelig kan det, anbefaler vi lenkene nederst i artikkelen. Men vil du også se  hvordan det går når vi gjør det for første gang, og (hvis alt går bra) dyrker tidliggrønnsaker i varmbenk med bokashi, kan du følge oss her. Vi oppdaterer utover våren.  

17/2 2016 Episode 1: Vi bygger varmbenk
22/2 2016 Episode 2: Stell av varmbenken
29/2 2016 Episode 3: Vi dyrker i varmbenk
9/3 2016 Episode 5: Varmbenkene holder koken

Episode 4: Utfordringer i varmbenken

Streng vinterkulde, store mengder snø, og mus har utfordret livet i varmbenken. Men kanskje kommer den største trusselen innenfra?

I denne artikkelen samler vi utfordringene vi støter på i vinterens varmbenk-prosjekt. Foreløpig er det en ganske kort artikkel; la oss håpe den forblir slik.

Kulde og snø

Det kan ikke komme som noen stor overraskelse at vinteren ikke er over når man bygger varmbenk i slutten av februar. Likevel synes vi de første par ukene etter at vi sådde og plantet ut i varmbenken (27. februar) har vært strenge. De første dagene var det seks–sju kuldegrader døgnet rundt. Skulle vi likevel ta dekket av og la den tynne plasten i drivbenktoppen være eneste beskyttelse mellom kuldegradene og småplantene på dagtid?

Plantene trenger  dagslys, så vi valgte å ta dekket av og legge en fiberduk forsiktig over plantene nede i varmbenken på dagtid. Alt klarte seg. Noen dager senere steg utetemperaturen til minus to, og snøen begynte å lave ned. Sola har vi knapt sett. Varmen i benken gjør at det meste av snøen smelter og renner av den skrånende drivhustoppen. Bare én dag kom det så store mengder at vi måtte måke snø av varmbenken på ettermiddagen.

Det står til liv: Noen av plantene har utviklet seg bittelitt. Ikke mye. Ruccola- og reddikfrø har begynt å spire forsiktig. Ingen av småplantene har bukket under. De gir seg ikke. Ikke vi heller.

Mus i varmbenken!

En uke senere fant vi små sokk eller hull i jorden en morgen, og tegn på at noen hadde vært i benken og krafset. Det var ikke spist noe særlig, men en del spirer var ødelagt og noen småplanter var dekket av jord. Mus. Vi kunne ikke lenger lene oss på kattene i nabolaget; vi måtte på musejakt selv.

Naboen lånte oss denne giljotinen av en musefelle, og neste morgen hadde vi mus i fella. Det ser ut til at det bare var den ene. Til helgen kommer vi til å spandere noen flere frø der hvor jorden var mest krafset opp. De vi hadde sådd, kan ha havnet for dypt i jorden. Musefella blir stående.

Men hvorfor kom det mus i benken? De skal jo ikke være interessert i bokashi? Det tror vi ikke nødvendigvis denne musa var heller. Men med en temperatur på 20+ og masse herlig halm og annen kos, kan nok varmbenken ha vært fristende for henne helt uavhengig av bokashi-jorden. På den svenske facebook-gruppen Odla i bänk leser vi om andre varmbenk-eiere som også har opplevd mus i benken, og mange av dem bruker nok ikke bokashi.

Synkende temperatur

De siste dagene synes vi temperaturen har sunket og blitt veldig lav i benken. Fra å ha holdt 50+ på det varmeste, er den nå 17–18 grader et stykke nedi benken og 12 grader i jordlaget. Det duger for det meste av det vi har plantet ut og sådd der, men tro hvor lenge det holder?

Kanskje var ikke hestemøkka vi brukte fersk nok. Den skal helst ikke være med enn 6–8 uker når du bygger varmbenken. Er møkka mye eldre, vil den være delvis brent allerede og mye av varmepotensialet er borte. Brukt opp. Da varer ikke varmen i benken så lenge.

Selv om mye av møkka vi hadde var fersk og fin, kan det ha vært en del som var eldre. Vi vet ikke sikkert. Gradvis vil en varmbenk gå over til å bli kaldbenk – kanskje skjer det tidligere enn vi hadde håpet.

For spinaten og vintersalaten og ruccolaen og et par andre salattyper er det fortsatt litt å gå på temperaturmessig. Ruccola og reddiker spirer i benken, og vi ser litt utvikling på spinaten også. Til helgen sår vi noen nye frø etter musas herjinger og krysser fingrene for en varm og solrik april. Hvem gjør ikke det?

/ah/ bokashinorge.no

PS! Vi har sådd og plantet ut i den lille varmbenken også. Den som aldri ble skikkelig varm. Men den gir ikke opp heller: Fortsatt holder den rundt 10 grader, så vi sådde og plantet ut et par spinattyper og litt ruccola der også. Dyrking i varmbenk er ikke noe for pessimister!

Lær å lage varmbenk

Skillnadens trädgård
Varmbenk på friland – nedgravd (video)

Jack First (2013)
Hot beds (bok), engelsk