Varmbenken 2016: Et vintereventyr

Hestemøkk og bokashi. Senvinterens hotteste eventyr 2016 var en varmbenk med hestemøkk og halm. 

Varmbenken ga innhøsting fra kjøkkenhagen fra mars/april. Sagaen strekker seg fra midten av februar til midten av mai – og ender lykkelig: med sesongstart.

14. februar 2016 hentet vi et stort hengerlass med hestemøkk, halm (og kjærlighet) fra en lokal hestebonde, og bygde varmbenker i kjøkkenhagen. De neste par vinterukene var en sammenhengende thriller: Hver dag helte vi på bøtter med varmt vann og målte temperaturen i benkene. Og temperaturen steg. På det meste var differensen mellom tempen inni benken og utenfor nesten 60 grader. Slik gjorde vi:

Episode 1: Vi bygger varmbenk

Episode 2: Stell av varmbenken

Helt på tampen av februar gjorde vi klar varmbenkene for å plante ut spirer og så frø  i dem. Den øverste pallekarmen byttet vi ut med en drivbenktopp, og så fylte vi på med 30 % bokashijord (laget inne samme vinter) og resten vanlig jord (med et lag såjord på toppen): 28. februar, med stivfrosne fingre i ullvantene, og rim i luggen, plantet vi ut småplanter og sådde frø. Ute, på en halvøy i Oslofjorden, uten drivhus. Mama mia!

Episode 3: Dyrke i varmbenk

Det er harde forhold for unge spirer i kjøkkenhagen i mars. Den første uken etter at vi plantet ut og sådde, lå temperaturen utenfor benken på rundt MINUS 6 hele døgnet. Da den steg noen grader, begynte snøen å lave ned. Selv musene syntes det begynte å bli nok, og trakk inn i varmbenken.

Episode 4: Utfordringer i varmbenken

31. MARS: VI HØSTER ÅRETS FØRSTE RUCCOLA!

Men det gikk bra! Et par uker senere kunne vi slå fast at:

Varmbenkene holder koken (Episode 5)

APRIL

Så går det slag-i-slag: I april høster vi spinat, bataviasalat, ruccola, små pak choi til salater og årets første reddiker fra varmbenken.

MAI

… og i mai har vi masse å ta av:

I midten av mai demonterer vi varmbenkene – eller kaldbenkene, som de nå er blitt. Vi fjerner hønsenetting og tørker halmen i sola. Den skal vi bruke som jorddekke rundt i kjøkkenhagen resten av sesongen, i tillegg til naboens gressklipp.

Vi høster inn mengder av spinat (og grønnkål, som nå vokser så det knaker på friland) og lager masse herlig pesto (den kan fryses!). Noen planter flytter vi ut i pallekarmer på friland, men i den ene benken lar vi bataviasalat, issalat, noe vintersalat og pak choi stå igjen i den ene enden. ved siden av planter vi ut en gresskarplante likevel. Den har god plass, enn så lenge. (Senere kommer den til å trenge mye mer plass, men innen da har vi nok gumlet i oss salatene.)

Snipp, snapp, snute. Det er mai, det er nå det virkelig begynner. På med hagebuksa: Eventyret er UTE!