Varmbenken 2018 er i gang

Lørdag 27. januar var vi hos hestebonden og hentet halmballer og sekker med fersk hestemøkk til årets varmbenk. Det er tidligere enn vanlig. Egentlig er første halvdel av februar perfekt.

Ridesenteret hvor vi henter hestemøkk til varmbenken vår, bruker spon/flis som dekke i stallene. Det er vanlig mange steder. Men spon/flis funker ikke like bra i varmbenk som halm; det har en annen struktur, er ikke hul som halmen, og «brenner» ikke så bra. Vi løser det med å plukke med oss så mange hestepærer og så lite spon som mulig når vi henter hestegjødsel til varmbenken. Og så kjøper vi et par halmballer ved siden av og blander alt (eller legger lagvis) i benken. Ettersom vi altså bruker en del ren, tørr halm når vi bygger varmbenk, tømmer vi også et par bøtter med varmt vann innimellom lagene. Så varmt vi bare får ut av springen.

Vintersola skinner alltid når vi henter hestemøkk til varmbenken. Bonden er alltid blid, og Georg (6), vår evige hjelper i kjøkkenhagen, triller rimfrosne hestepærer med liv og lyst. Det er en fest. Varmbenk i hagen er en fest fra dag én.

Hva er varmbenk?

En varmbenk er en stor kasse eller en grop i bakken med et gjennomsiktig lokk på toppen. Kassen/gropen fylles med husdyrgjødsel (ofte hestemøkk) og halm, som komposterer. I denne prosessen avgis varme. Mye varme. På toppen av varmekilden kan du legge et lag jord som du sår og planter i. Slik kan du dyrke grønnsaker ute midtvinters i Norge – mens minusgradene herjer på utsiden av benken.

LES MER OM
Vår første varmbenk (2016)

Vi tar ikke med oss mer spon/flis enn vi må når vi henter hestemøkka; men vi bruker ikke mye tid på å unngå den heller.

Tips

  • Bruk fersk husdyrgjødsel når du bygger varmbenk, helst ikke eldre enn seks uker gammel. Møkk som har ligget lenger, vil ha brent/ mistet mye av varmepotensialet før den kommer i benken.
  • Halm gjør det lett å få opp dampen i benken. Blander du også i litt løv, vil varmen vare lenger. Løv brenner langsommere enn halm.

Varmbenk-sandwich

Vi bygger varmbenkene våre av pallekarmer; tre i høyden er minimum. Små benker har vanskelig for å bli varme, og de varer ikke lenge nok. Hvis benken slutter å avgi varme for tidlig, fryser grønnsakene du dyrker i den.

LES MER OM
Å bygge varmbenk av pallekarmer

Årets varmbenk har vi satt opp i den nye drivhustunnelen vi bygde i påsken 2017. Men du trenger absolutt ikke drivhus for å dyrke i varmbenk! Både varmbenken 2017 og varmbenken 2016 sto ute i sne og blæst hos oss. Vi har ingen varme i tunnelen heller, så den er iskald i februar. Både varmbenken og vi som skal følge den opp og dyrke i den, beskyttes mot nedbør og sterk vind inne i tunnelen. Men ærlig talt så er det kanskje viktigst for oss som dyrker. Vi har droppet presenning over benken i år siden drivhuset stiller med plast.

Drøyt den ene halmballen vi kjøpte hos bonden, går med til å isolere benken på utsiden. Det er kjempeviktig! Vi holder halmen på plass ved hjelp av hønsenetting som vi trekker rundt pallekarmer og halm, og så binder vi endene sammen med jutetråd.

Ettersom det er en del vånd her vi bor, stifter vi hønsenetting/kyllingnetting i bunnen på alle pallekarmer eller dyrkingsrammer vi setter opp. Det har vi også gjort i varmbenken. For å kvele eventuelt ugress har vi lagt et ganske tykt lag med aviser i bunnen, og så fyller vi på med hestemøkk, halm, løv og varmt vann.

(Ugress blir naturligvis ikke noe problem vinterstid, men i år planlegger vi å la varmbenken fortsette som kaldbenk gjennom hele sesongen: antakelig kommer vi til å dyrke squash i den til sommeren.)

En del av halmen vi bruker er oppsamlet halm fra hønsehuset; godt gjennomtrukket av hønsemøkk og urinstoffer. Det er bare en fordel.

Vann! Materialet i varmbenken må være fuktig for å komme i gang med å avgi varme. Vi heller over 20–40 liter varmt vann mens vi bygger benken; de siste ti literne til slutt, når benken er full. Deretter fortsetter vi å helle over 10–12 liter varmt vann en gang om dagen den første uken.

Tips

Tissevann! Best effekt får du om du vanner varmbenken med varmt tissevann; altså (varmt) vann iblandet urin. Kannen på bildet over er den såkalte Guldkannan Towa – den fikk vi til jul. Den er super når man vil vanne varmbenken, eller gjødsle i hagen, med tissevann. Stabil og lett å tisse i. Urin fra mennesker er super gjødsel, og ikke farlig (eller ekkelt) på noen måte. Og det bidrar altså til å få skikkelig fart i varmbenken. Kjør på!

Voilà! Varmbenken 2018 står klar i drivhustunnelen. Den er stengt med et plastlokk som passer akkurat til pallekarmene, og dekket til med den samme gamle dyna som tidligere år, for maks isolasjon. Filt eller gamle tepper funker også.

Tradisjonen tro MÅTTE vi ut med hodelykta og sjekke temperaturen bare noen timer etter vi hadde bygget benken. Da viste termometeret hele 22 grader! Det er i overkant optimistisk høyt, og er sånt som kan skje første dagen: når det har vært romstert mye oppi der og tilført mye oksygen og varmt vann. Det er temperaturen neste dag og de påfølgende par ukene som er spennende. Helt ellevilt spennnende!

Temperaturmålinger 28/1 – 2/2

Hver dag den første uken er vi ute og måler temperaturen og heller over varmt (tisse)vann. Noen benker kommer opp i 60–70 grader, eller enda mer, i løpet av en ukes tid. Etter et par uker vil temperaturen ha begynt å synke eller stabilisert seg; da kan vi erstatte den øverste pallekarmen med en drivbenktopp, fylle på 20 cm jord og dyrke i benken.

En varmbenk er veldig vellykket om den ikke blir 70 grader varm også. Vi regner alt over 30 grader som vellykket, og begynner ikke å dyrke i benken før den har sunket til trygt under 30.

Husk

Det er ALDRI bortkastet å bygge varmbenk, selv om den ikke skulle bli så varm som du ønsker. Eller ikke bli varm i det hele tatt. Du har uansett bygd deg en fantastisk ny vekstplass for våren og sommeren: en dunder-kaldbenk stappfull av husdyrgjødsel å dyrke i fra tidlig på våren og hele sesongen igjennom. Og til høsten har du et fabelaktig lager av herlig jord/ jordforbedring basert på hestemøkk og halm.

Dagen etter at vi bygde varmbenken 2018, var den 28. januar. Temperaturen ute lå rett under null; men i varmbenken var det 12 fine varmegrader. Det er lovende.

Hoi! Dagen etter har benken gjort et byks på over 10 grader. Vi puster lettet ut. Det funker! I år også.

Variasjoner i benken

Det er lurt å måle temperaturen mer enn ett sted i benken. Den kan nemlig variere mye. Bildene nedenfor viser temperaturen i de kommende dagene i henholdsvis venstre og høyre halvdel av varmbenken.

30. januar målte vi 29,3 grader i benkens venstre halvdel, men bare cirka halvparten lenger til høyre: drøye 15 garder.

Vi bekymrer oss ikke over temperaturforskjellene i det hele tatt så lenge varmen stiger godt over det hele. 31. januar har vi over 30 grader på venstresiden, og også til høyre har temperaturen gått opp til 21,5. Dette går veien!

(Vi heller på mer varmt tissevann.)

Tips

Det blir veldig fuktig inni benken, under lokket og dyna/teppet. Og det skal det bli. Men vi har til gode å finne et termometer som tåler å ligge i en dampende fuktig varmbenk. Ta termometeret ut av benken når du har målt temperaturen hver dag, og sett det nedi igjen når du skal måle dagen etter. Ikke la det ligge i benken konstant.

Trykk termometeret godt ned mot midten av benken når du skal «ta tempen». Det er der det er varmest:-)

Vi møter februar med hele 38,6 grader i varmbenken. Check! Nå er den der den skal være. Alt heretter blir bonus.

Natt til 2. februar synker temperaturen ute med mange grader her vi bor: vi våkner til 6–7 minusgrader. Og kaldere skal det bli. Men i varmbenken runder vi 40-tallet på venstresiden, og selv til høyre kan vi notere over 30 grader. Check! igjen.

Når det blir kaldere ute, flater nok kurven ut litt. Det er OK. Lørdag 3. februar er varmbenken en uke gammel. Den er blitt varm og fin og vi slutter å vanne den. Vi kommer fortsatt til å måle temperaturen daglig, og venter nå på at den skal synke ned mot 25–20 grader. Da kan vi plante ut og så! Vi sikter mot neste helg.

Under vekstlysene i vinduskarmen strekker salater, pak choi og ruccola seg. Det skal de fortsette med en uke til, før de får innlede vekstsesongen i drivhustunnelen. I varmbenken 2018.

/ah, bokashinorge.no