Ill: Johan Hesselstrand (hesselstrand.com)
Gjesteblogg. Peter og Sofia bor i en leilighet i byen Vadstena midt mellom Stockholm og Göteborg. Her driver de hjemmebakeriet Vadstena bröd, nettbutikken Bättre Värld (battrevarld.nu), og har kolonihage. Peter og Sofia lager jord med bokashi året rundt.
I denne artikkelen forteller de om sitt første år med bokashi i byen og kolonihagen, og deler tips og erfaringer. Vi har fått lov til å oversette artikkelen til en gjesteblogg hos oss. Takk, Peter og Sofia!
Vårt første år med bokashi
Vi begynte med bokashi fordi det er en enkel metode for å kompostere husholdningsavfall i en leilighet i byen. Det organiske materialet oppbevares i en lufttett beholder som ikke lukter vondt og får plass under kjøkkenbenken.
Vi har fått en fin rutine på å samle opp skall, grønnsaksavskjær og annet matavfall i en boks/krukke med lokk på benken. Som regel er boksen full etter en dag, og da tømmer vi innholdet over i bokashibøtta. Over matavfallet strør vi bokashistrø – en hvetekliblanding som inneholder effektive mikroorganismer. Takket være dette strøet fermenteres materialet forsiktig og all lukt reduseres.
Når bokashibøtta er full, pleier vi å sette en varsling på mobilen to uker frem i tid for å huske når det er tid for å grave det fermenterte matavfallet ned i jorden. Det gjør ingenting om det går mer enn to uker, men for at materialet skal rekke å gjære skikkelig bør det ikke gå mindre enn to uker fra bøtta er full til bokashien kommer i kontakt med jord.
Kretsløpets gleder
Fortsatt kjenner vi barnlig glede over å grave ned husholdningsavfallet vårt i jorden. Det er en så konkret handling for å føre næringsstoffene tilbake til den samme jorden som vi høster grønnsaker og bær fra. Samtidig slipper vi å bruke plastposer til avfallet, og transporten er redusert fra fem mil i lastebil, til en knapp kilometer på sykkel – til kolonihagen.
Når vi graver bokashien ned i jorden, dekker vi den med 10–20 centimeter jord. Og noen ganger graver vi også ned kvister og og solsikkestengler og annet organisk materiale som brytes ned veldig langsomt i den vanlige hagekomposten.
Da vi begynte med kaldkompostering av hageavfall for noen år siden, opplevde vi at det styrket forståelsen og opplevelsen av kretsløpet i naturen. Det samme gjør komposteringen av husholdningsavfall. Kretsløpet blir så tydelig når matavfallet forvandles til jord så raskt; og det blir tydeligere hvordan vi selv også inngår i dette kretsløpet.
Den gode jorden
Bokashi omdannes til jord svært raskt, og alle jordens små nyttedyr elsker bokashi; derfor har vi av og til tømt bokashi i den vanlige hagekomposten i kolonihagen også. På denne enkle måten mener vi å ha effektivisert prosessen her også. Om man vil forsøke dette, er det viktig at bokahsien/ det ferdiggjærede matavfallet dekkes skikkelig av løv og annet materiale i komposthaugen, for å unngå lukt og problemer med nysgjerrige fugler.
Når bokashibøtta er tømt, er det enklest å skylle den på stedet, altså ute. Der kan det næringsrike vannet du skyller med også gå rett i jorden, og dessuten avgir det en viss lukt når man skyller bøtta; selv om lukten dunster bort fort.
Den første bokashi-vinteren
Den første vinteren vi drev med bokashi, var mild her hos oss. Vi kunne derfor grave ned ferdiggjæret bokashi i jorden hele det første året. Her finner du imidlertid en del tips til hvordan du kan lage jord med bokashi også på kalde vintre med tele i jorden:
Lag jord inne i vinter
Våre beste bokashi vintertips
Bokashien omdannes ikke til jord med det samme på vinteren, når jorden er kald. Men tøm den i jorden (enten i en kasse med litt jord, en sekk, eller gravd ned i hagen om du kan) gjennom hele vinteren, så starter omdanningen til næringsrik jord så snart temperaturen blir passe. Og innen våren er skikkelig i gang har du godt forberedt kompostjord som plantene dine kommer til å stortrives i.
/Peter og Sofia, Bättre Värld
Artikkelen ble først publisert på battrevarld.nu.
Oversatt til norsk her. Bildene er våre (bokashinorge.no)
Mer om bokashi i byen
Bokashi midt i byen (Utdrag fra Bokashiboken: Elin og Marianne lager jord i 4. etasje i Bergen sentrum)
Balkongbønder (utdrag fra boken)
Bokashi i byen start-kit (Bokashi startkit + boken «Balkongbønder»)