Ill: Johan Hesselstrand (hesselstrand.com)

Gjesteblogg. Peter og Sofia bor i en leilighet i byen Vadstena midt mellom Stockholm og Göteborg. Her driver de hjemmebakeriet Vadstena bröd, nettbutikken Bättre Värld (battrevarld.nu), og har kolonihage. Peter og Sofia lager jord med bokashi året rundt.

I denne artikkelen forteller de om sitt første år med bokashi i byen og kolonihagen, og deler tips og erfaringer. Vi har fått lov til å oversette artikkelen til en gjesteblogg hos oss. Takk, Peter og Sofia!

Vårt første år med bokashi

Vi begynte med bokashi fordi det er en enkel metode for å kompostere husholdningsavfall i en leilighet i byen. Det organiske materialet oppbevares i en lufttett beholder som ikke lukter vondt og får plass under kjøkkenbenken.

Vi har fått en fin rutine på å samle opp skall, grønnsaksavskjær og annet matavfall i en boks/krukke med lokk på benken. Som regel er boksen full etter en dag, og da tømmer vi innholdet over i bokashibøtta. Over matavfallet strør vi bokashistrø – en hvetekliblanding som inneholder effektive mikroorganismer. Takket være dette strøet fermenteres materialet forsiktig og all lukt reduseres.

Når bokashibøtta er full, pleier vi å sette en varsling på mobilen to uker frem i tid for å huske når det er tid for å grave det fermenterte matavfallet ned i jorden. Det gjør ingenting om det går mer enn to uker, men for at materialet skal rekke å gjære skikkelig bør det ikke gå mindre enn to uker fra bøtta er full til bokashien kommer i kontakt med jord.

Kretsløpets gleder

Fortsatt kjenner vi barnlig glede over å grave ned husholdningsavfallet vårt i jorden. Det er en så konkret handling for å føre næringsstoffene tilbake til den samme jorden som vi høster grønnsaker og bær fra. Samtidig slipper vi å bruke plastposer til avfallet, og transporten er redusert fra fem mil i lastebil, til en knapp kilometer på sykkel – til kolonihagen.

Når vi graver bokashien ned i jorden, dekker vi den med 10–20 centimeter jord. Og noen ganger graver vi også ned kvister og og solsikkestengler og annet organisk materiale som brytes ned veldig langsomt i den vanlige hagekomposten.

Da vi begynte med kaldkompostering av hageavfall for noen år siden, opplevde vi at det styrket forståelsen og opplevelsen av kretsløpet i naturen. Det samme gjør komposteringen av husholdningsavfall. Kretsløpet blir så tydelig når matavfallet forvandles til jord så raskt; og det blir tydeligere hvordan vi selv også inngår i dette kretsløpet.

Den gode jorden

Det virket som om mengden gode mikroorganismer i jorden økte ganske raskt den våren vi begynte å grave ned bokashi i kolonihagen. Mot slutten av sommeren og utover høsten var det åpenbart at det var mye mer mark i jorden enn det hadde vært før. Dette var starten på en positiv spiral der nedbrytningen av planterester og annet organisk materiale også skulle gå mye raskere, samtidig som vi fikk stadig løsere og mer porøs jord å dyrke i.
 
Det kjennes også som at plantene har blitt friskere og gitt større avlinger, selv om det er vanskelig å tilskrive dette bokashien alene. Det finnes mange andre faktorer også.

Bokashi omdannes til jord svært raskt, og alle jordens små nyttedyr elsker bokashi; derfor har vi av og til tømt bokashi i den vanlige hagekomposten i kolonihagen også. På denne enkle måten mener vi å ha effektivisert prosessen her også. Om man vil forsøke dette, er det viktig at bokahsien/ det ferdiggjærede matavfallet dekkes skikkelig av løv og annet materiale i komposthaugen, for å unngå lukt og problemer med nysgjerrige fugler.

 

Når bokashibøtta er tømt, er det enklest å skylle den på stedet, altså ute. Der kan det næringsrike vannet du skyller med også gå rett i jorden, og dessuten avgir det en viss lukt når man skyller bøtta; selv om lukten dunster bort fort.

Den første bokashi-vinteren

Den første vinteren vi drev med bokashi, var mild her hos oss. Vi kunne derfor grave ned ferdiggjæret bokashi i jorden hele det første året. Her finner du imidlertid en del tips til hvordan du kan lage jord med bokashi også på kalde vintre med tele i jorden:

Lag jord inne i vinter
Våre beste bokashi vintertips

Bokashien omdannes ikke til jord med det samme på vinteren, når jorden er kald. Men tøm den i jorden (enten i en kasse med litt jord, en sekk, eller gravd ned i hagen om du kan) gjennom hele vinteren, så starter omdanningen til næringsrik jord så snart temperaturen blir passe. Og innen våren er skikkelig i gang har du godt forberedt kompostjord som plantene dine kommer til å stortrives i.

/Peter og Sofia, Bättre Värld

Artikkelen ble først publisert på battrevarld.nu.
Oversatt til norsk her. Bildene er våre (bokashinorge.no)

Mer om bokashi i byen

Bokashi midt i byen (Utdrag fra Bokashiboken: Elin og Marianne lager jord i 4. etasje i Bergen sentrum)

Balkongbønder (utdrag fra boken)

Bokashi i byen start-kit (Bokashi startkit + boken «Balkongbønder»)