Vinter-bokashi: våren etter

Slik gikk det med vinterens bokashitester

Vinteren 2018 lagret vi fermentert bokashi i lufttette kasser ute, uten å blande med jord, for første gang. Vi laget også jordfabrikker med nesten bare høstløv, og veldig lite jord. Se hvordan det gikk med våre vinter-bokashi-tester!

Hva er bokashi-kompost?
Kom i gang med bokashi
Bokashi for begynnere

Blander du fermentert bokashi med jord gjennom vinteren, blir blandingen kompostjord av seg selv når det blir varmt nok på våren. Det gjør ingeting om blandingen står ute og fryser. Men mange synes det er styrete å ha tint jord tilgjengelig gjennom vinteren, men ønsker likevel å lage bokashi av matavfallet for å ha et lager av fantastisk jordforbedring når våren kommer.

Vi har samlet ulike praksiser for å gjøre bokashi på vinteren, med og uten jord, i en egen artikkel med mange gode bokashi vintertips:

Les mer om bokashi på vinteren
VÅRE BESTE BOKASHI VINTERTIPS

Du kan også velge å lagre fermentert bokashi gjennom vinteren uten å blande den med jord der og da. Fermentert bokashi kan godt lagres i en kasse med lokk utendørs og fryse. Men det skjer ingen omdanning til jord i kassen på vinteren, og ikke når det blir varmt til våren heller – før den lagrede bokashien kommer i kontakt med jordbakterier (og temperaturen kryper over 15 grader). Denne vinterpraksisen innebærer altså at vinterlagret fermentert bokashi blandes med jord, eller graves ned i jorden, først til våren. Vinteren 2017/18 prøvde vi dette selv for første gang.

Samtidig fortsatte vi også praksisen med å blande fermentert bokashi med jord eller jord-og-løv i jordfabrikken utendørs gjennom vinteren. Men vintern 2017/18 ble lang. Vi gikk nesten tomme for jord! Heldigvis hadde vi raket sammen mange sekker med høstløv før snøen kom. Dermed ble det veldig mye høstløv og ganske lite jord i blandingen på senvinteren.

Mot slutten av april tok vi vinterlagret bokashi i bruk: både den helt uten jord og den med bare litt jord og masse løv.

Vinterlagring av bokashi. Uten jord

Bokashi som hadde stått til fermentering innendørs i to uker, ble bare tømt over i en kasse med lokk i vinter. Uten jord.

Slik gjorde vi i vinter: Les mer om vår vinterbokashi uten jord

Vi var spente på hvilken jobb som ventet oss denne våren, når vinterlagret bokashi endelig skulle blandes med jord. Er det en skikkelig grisejobb å grave ned vinterlagret bokashi på våren? Blir vinterfrossen bokashi klissete og våt med mye lukt når den tiner? Vi hadde blandet inn litt grillkull i kassen i vinter for å å unngå det verste; og for å lage bokashi-ladet biokull for våren.

I april åpnet vi kassene og gravde innholdet i jorden i kjøkkenhagen! Se nedenfor hvordan det gikk.

Les mer om bokashi og biokull
MINDRE LUKT I BOKASHI

Lite lukt. Vi er generelt optimistisk innstilt til bokashi, men ble likevel positivt overrasket over hvor greit det så ut da vi åpnet vinterens lagringskasse med bokashi. Det luktet helt udramatisk, faktisk mindre enn hva mer «nyfermentert» bokashi kan gjør når bøtta skal tømmes, dersom det har blitt litt fuktig i bøtta. Det er nok grillkullet som har sørget for «godlukten» i vinterkassen med bokashi. (Grillkull i bokashibøtta eller jordfabrikken, vil redusere fukt og lukt i bokashiprosessen året rundt.)

Nederst i kassen hadde det samlet seg en del fuktighet som grillkullet ikke hadde klart å trekke opp. Men det luktet ikke sterkt av det likevel. Både bokashi, kull og overskuddsvæske er topp jordforbedring nå på våren. I jorden med det!

Fluff. Hvitt, lett «mugg» kan oppstå både i bokashibøtta og i jordfabrikken i en bokashiprosess. Det er ikke farlig, snarere tvert i mot: det er et tegn på at mikrobene er i full sving og trives i miljøet. Vi kunne se et fint lag med fluff flere steder i vinterkassen vår. Så bra!

Les mer om fluff 
MUGG I BOKASHI: BRA ELLER DÅRLIG?

Jordfabrikk med mye løv

Blander du fermentert bokashi med jord eller jord og løv  gjennom vinteren, får du mindre jobb til våren. Dersom kassene med blandingen står ute i kulda, vil det ikke skje noen omdanning før det blir varmt til våren. Men da har du altså gjort unna blandejobben allerede, og bokashi-og-jord-blandingen blir til kompostjord av seg selv i vårsola. Har du blandingen stående innendørs i 15–18 grader eller mer, blir det jord i kassen på noen uker gjennom hele vinteren.

Vi har en gammel varmkompostbinge stående i hagen som vi blander bokashi og jord eller bokashi og jord/løv i hele året. Vi bruker den altså aldri som en varmkompost lenger, bare som kald bokashi jordfabrikk. På kalde vintre bunnfryser blandingen i bingen. En vinterjordfabrikk ute kan like gjerne være pallekarmer med lokk (for å unngå at de fyller seg opp med snø) eller en plastkasse, som du blander bokashi og jord i.

På høsten raker vi sammen noen sekker med løv som vi setter ved siden av bingen for vinteren. I tillegg lager vi oss noen mindre sekker med jord, eventuelt porsjonsposer, som vi også lagrer ute, og som vi tar inn bare én og én av. Slik slipper vi å lagre mye jord inne, men har alltid litt tint jord tilgjengelig når vi vi vil blande ferdigfermentert bokashi med jord. For å redusere jordforbruket gjennom vinteren, bruker vi normalt cirka like deler jord og løv fra sekkene som står ute, og blander dette halvt-om-halvt med fermentert bokashi i jordfabrikken. Løv som har ligget på bakken, inneholder masse fine jordbakterier, og er godt egnet til å drøye jordforbruket på vinteren.

Tips!

Løv trekker opp mindre væske enn jord. Bruker du mye løv i jordfabrikken, er det lurt å mikse inn litt grillkull i blandingen. Knus gjerne bitene litt, så får du ikke så store kullbiter i jorden siden.

Vinteren 2017/18 ble lang. På nyåret ble det mer og mer løv i jordfabrikken vår, og mindre og mindre jord. Faktisk brukte vi bare et par never jord i blandingen, og sparte resten til å dekke over det nyblandede laget til slutt. Ettersom løv ikke trekker til seg fuktighet like bra som jord, blandet vi inn knust grillkull også når vi brukte mye løv og lite jord. Hvis det blir for vått i jordfabrikken, klarer ikke mikrobene å gjøre omdanningsjobben til våren.

I slutten av april begynte vi å bruke av jordfabrikken med alt løvet. Det meste av bokashien var blitt til jord, og bingen inneholdt det herlige jordforbedringsmaterialet du ser på bildet over. Men det er et grovt jordforbedringsmateriale: løv bidrar fint i omdanningen av bokashi til jord, men blir selv til jord MYE langsommere enn fermentert matavfall, så når bokashien er omdannet, består blandingen av bokashi kompostjord blandet med delvis formuldet løv. Det gir prima både næring, energi og struktur til jorden i hagen din.

Må man drive med bokashi på vinteren?

Nei! Mange har bokashi bare som et vår- og sommerprosjekt. De lager seg jordforbedring, gjødsel og kompostjord når de trenger det. Bokashi er kjempefleksibelt: du kan når som helst pakke bort bøttene – eller sette bort halvfull bøtte – for å ta opp bokashipraksisen igjen til våren.

Bokashibrukere er som andre folk – forskjellige.

Les mer om ulike bokashipraksiser
HVILKEN BOKASHITYPE ER DU?

Lykke til med bokashi! Sommer eller vinter.

/ah, bokashinorge.no