Ren hagedam med mikrober

Har du en dam i hagen din vil du periodevis oppleve en oppblomstring av alger, samt ha behov for rengjøring og fjerning av slam. Vi bruker Effektive Mikroorganismer i dammen vår for å holde vannkvaliteten god og bunnen ren. Det er arbeidsbesparende, samtidig som at vi ikke blir avhengige av strømtilførsel for å drive diverse pumper og filtre. Her får du en oversikt over hvilke produkter vi bruker – og hvordan vi doserer dem.

De Effektive Mikroorganismene (EM) som finnes i våre vannrensende produkter bidrar til omdannelsen av organisk materiale – slik som slam og planterester, eller avføring fra fisk og fugler. Disse organiske materialene gjøres om til plantetilgjengelig næring så damplantene kan ta dem opp. Dermed begrenses både forråtnelsesprosessene, slamdannelsen og algeveksten.

  • EM leirekuler: Vi kan bruke EM leirekuler til å bearbeide og redusere mengden slam på bunnen av dammen. Kulene består av en kombinasjon av leire, bokashistrø, melasse og EM keramikk-pulver. Kulene, og dermed mikrobene, synker til bunns i dammen. Slammet blir rett og slett spist av mikrobene (og deretter omdannet til plantenæringsstoffer). Resultatet blir både synlig og varig, da mikrobene fortsetter å leve videre i dammen. Ofte kan du se en ring danne seg rundt leirekulen, for så å sakte vokse utover. Det er her mikrobene har spist seg gjennom slammet!

    Dosering: 1 eller 2 kuler i året per m² overflate, avhengig av mengden slam du har i dammen. Ballene synker til bunns i dammen hvor mikrobene raskt begynner å prosessere slammet. Det viktigste tidspunktet å tilføre leirekuler på er om våren.
  • Microferm: På samme måte som bokashistrø så inneholder Microferm gjærsopp, fotosyntesebakterier og melkesyrebakterier som fremmer nedbryting av organisk materiale. Å tilsette Microferm i dammen er ikke skadelig for hverken fisk eller planter – tvert i mot så hjelper det til med å bedre plantenes næringsopptak og vekst! Microferm kan tilsettes vannet hele året så lenge utetemperaturen er over 6ºC.

    Dosering: Cirka 10 liter Microferm til 10 m³ vann per år.
  • Pond Clear Superbooster: Pond Clear Super Booster bekjemper alger. Væsken inneholder nemlig en mengde fototrofiske mikroorganismer. De bruker overskuddsnitrogen i dammen og konkurrerer dermed direkte mot algene. Pond Clear Superbooster kan derfor brukes både til å bekjempe allerede etablerte alger, men også til å redusere fremveksten av nye. Pond Clear kan tilsettes vannet hele året så lenge utetemperaturen er over 6ºC.

    Dosering: Cirka 0,5 liter Pond Clear til 10 m³ vann per år.

Når og hvor ofte?

For aller best resultat kan du ha leirekuler i vannet vår og sensommer – samt bruke Pond Clear og Microferm i kombinasjon én gang i måneden så lenge temperaturen tilsier det. Har du et større problem med alger kan du tilføre litt av blandingen ukentlig helt til vannet er blitt klart igjen, for så å gå over til månedlig tilførsel.

For mange av oss i Norge er det dermed mest aktuelt å starte behandling en gang i april, og forsette til et stykke utpå høsten når nattefrosten begynner å dekke vannet med is. Er vinteren lang der du bor, kan du godt redusere den totale mengden Pond Clear og Microferm litt.

Trenger du alle disse produktene?

Kanskje, kanskje ikke. Du kjenner din dam best, og ser hva du har størst problemer med! Vannkvaliteten og behovet for tilførsel av mikrober vil også avhenge av hvor dammen er, om du for eksempel har fisk eller ender i dammen din, hvor stor den er, hvor mange planter du har i den... Kanskje du har et grunt vannspeil, eller kanskje du har en stor og dyp dam? Se an dine behov og hvilke problemer du støter på, og ta en vurdering utifra det. Har du for eksempel lite slam, men mye alger? Da er det kanskje ikke så viktig med leirekuler, men du bør tilføre Pond Clear jevnlig. 

I vår dam har vi ikke fisk, men dammen ligger slik til at den får en del løv fra trær som vokser i nærheten. Vi har derfor behov for leirekuler som kan rydde opp på bunn. Dammen vår er også forholdsvis stor og ny, så vi har ikke mange nok godt etablerte planter enda til å ta opp all overskuddsnæring, noe som igjen gjør at vi kan få ganske brå og store algeoppblomstringer om våren. Da er Pond Clear veldig godt å ha! Algene blir faktisk borte på bare et par dager.

liten hagedam 2.jpg

Livet i vannet ønsker gradvise endringer

Mikroorganismene vi bruker er naturlig forekommende og ikke skadelig, hverken for de som lever i dammen eller for de som drikker av den. Alle våre damprodukter er trygge å bruke for både fisk, fugler, amfibier og kjæledyr! Og barn, hvis du skulle ha noen tørste smårollinger i nærheten.

Det eneste du skal være forsiktig med er å ikke overdosere, rett og slett fordi at veldig raske endringer i et miljø aldri er bra for dem som lever der. Alt liv i vannet, fra små mikrober til planter og fisk, vil gjerne at endringer skal skje gradvis slik at de kan tilpasse seg. Vi ønsker ikke å gi dem et sjokk med en brå endring i pH eller rask oksygenering av vannet for eksempel, selv om disse endringene er midlertidige.

Så vi anbefaler at du måler opp og finner ut cirka hvor mye vann dammen din rommer, slik at du kan dosere riktig. Er det vanskelig å måle nøyaktig så bruk heller litt for lite enn litt for mye! Du kan alltids tilsette litt ekstra senere hvis du ser at det ikke ble nok. Og de Effektive Mikroorganismene heter "Effektive" av en grunn – du får resultater med bare litt også. ;)

Mikrober + UV-filter = Ikke sant!

UV-filtrene man får kjøpt til hagedammer fungerer slik at når alger og diverse mikrober passerer nær lyskilden, så blir de enten drept eller gjort sterile. Å bruke et UV-filter i dammen er dermed ikke akkurat forenelig med å behandle vannet med mikrober. Vi vil jo at de skal få gjøre jobben sin, ikke umiddelbart ta livet av dem..! Hvis du vil ha effekt av våre mikrobebaserte vannrensingsprodukter så må du derfor skru av filteret så lenge du ønsker at mikrobene skal være aktive.

// AS

Relaterte artikler

Effektive Mikroorganismer renser dammen!

Det er hovedsakelig to problemer man møter på når man har en hagedam. Det første er at det bygger seg opp for mye slam. Dødt or...

Hvordan lage en hagedam?

Det er forskjellige måter å bygge en dam på, og hva som passer best for deg og din hage vil variere både med tanke på budsjett, hv...

Vann i hagen

En av de aller viktigste tingene du kan tilby både insekter, dyr og fugler i hagen din er vann. Uten vann kan de gjerne komme innom på besøk,...