Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Dyrk med bokashi: Purre

Purren er anvendelig og hardfør og vil trives over store deler av landet. Den er dog ganske treig, så det er viktig å så den tidlig. Det aller beste med purre er at den bare kan bli stående når høsten kommer. Den tåler en del frost (hvor mye er sortsavhengig så sjekk med frøprodusenten) og er du heldig kan du faktisk høste purre fra hagen midt på vinteren.

Purre kan såes innendørs i januar/februar. Bruk gjerne hjemmelaget såjord av gammel bokashijord. Har du kun kjøpejord med lite liv, kan du tilsette 2-4% bokashistrø i såjorda.

Såing

Allerede i januar eller februar kan du bredså purrefrøene ganske tett i lett fuktig jord. Purren liker best å stå sammen med andre purrer så de kan støtte hverandre opp. Dekk med omtrent 1 cm jord. Så snart frøene spirer kan du gjerne sette pottene litt kjølig, hakket lavere enn vanlig romtemperatur. Det er også fint om du har vekstlys da et vindu ikke vil gi nok dagslys før i mars/april.

Hold jorden lett fuktig mens de vokser seg større. Etter cirka tre uker kan du begynne å gi dem litt bokashivæske, men det er viktig å tynne ekstra godt ut i starten: 1:1000 er vår anbefaling.

Etter hvert som de vokser seg til kan du gjerne klippe dem litt ned. Bruk en vanlig husholdningssaks og trim dem ned til 8-10 cm høyde (det som klippes av smaker utmerket så det pleier vi å ha på brødskiva eller i salaten). Denne klippen stimulerer plantene til å få sterkere røtter, og det er en stor fordel når man er så lang og smal som purren!

Næring

Når plantene har vokst seg såpass tykke at de begynner å minne litt om purre og ikke bare et slags gress, er det på tide å prikle dem. Da vil de som regel ha begynt å strekke røttene ut av hullene under potten også. Tøm pottene forsiktig på hodet og lirk småplantene fra hverandre.

De kan gjerne få stå et par stykker sammen i sine nye potter også. Gjødsle dem én gang i uka med bokashivæske spedd ut 1:100. Som en gjennomsnittlig pekepinn vil du trenge cirka 1 liter uttynnet bokashivæske per kvadratmeter, men ikke vann så mye at det blir liggende på skåla eller brettet under pottene.

Hvis purren blir litt blek og gul under oppalet kan den gjerne få litt ekstra nitrogen i form av gullvann eller litt hønsegjødsel oppløst i vann for eksempel. Litt senere i sesongen kan du også lage og bruke neslevann (slik lager du neslevann som ikke stinker).

Utplanting

Vent til frostfaren er over før du planter ut. Løk går lett i stokk når den har hatt en kuldeperiode, så det er best å vente litt selv om plantene i seg selv tåler at det blir kaldt.

Du kan gjerne sette purren ut ganske tett, og høste en plante hist og her etter hvert som de vokser og det begynner å bli trangere om plassen. Cirka 20 planter per kvadratmeter er passe. Du kan også plante purren litt dypere i jorda enn de sto i pottene, så står de stabilt og fint mens de etablerer seg. Husk også å herde plantene noen dager før de flytter ut.

Vær nøye med å vanne da purre ikke tåler uttørking særlig godt når de er små. Etter hvert som de blir store og får mer bladverk klarer de seg mye bedre.

Gjødsling på vekstplassen

Purre er en meget næringskrevende vekst og de kan få ganske omfattende røtter. De strekker seg dog mest utover og går ikke så dypt, så det er lurt å holde næringen ganske nærme overflaten. Noen uker før utplanting kan du gjerne grave ned minst én full bokashibøtte i pallekarmen.

I tillegg til å vanne ukentlig med bokashivæske tynnet ut 1:100, kan du også gi litt gullvann eller neslevann en gang iblant.

For å hindre ugress rundt plantene dine samt holde på fuktigheten så du ikke må vanne så ofte, dekk alltid jorda. Du kan for eksempel bruke gressklipp eller en ullduk. Purre er ikke spesielt konkurransedyktig mot ugress, så det er lurt å dekke ordentlig til.

Hypping

Etter hvert som purren vokser kan du hyppe den (altså dekke den til med litt mer jord) for å få et større felt med hvit purre nederst på stilken. Det er dog valgfritt – liker du best den grønne delen av purren kan du bare la være.

Når blir det mat?

Purre kan spises helt fra den er liten som et gresstrå og kan dermed høstes i alle størrelser. Sår du mange nok kan du dermed kose deg med purre fra du trimmer dem som små (det blir riktignok ikke så veldig mye mat ut av akkurat dette) – til du høstetynner gjennom sommeren – og helt til du går tom en eller annen gang i løpet av vinteren. Purren har altså en veldig lang sesong!

// AS

Relaterte artikler

Slik dyrker du poteter selv

Skal du dyrke poteter i år? Det aller viktigste å huske på er å alltid bruke sertifiserte settepoteter. Vil du få litt fart på...

Smart vanning med gammel metode

Uglaserte leirkrukker har blitt funnet i hager verden over – fra Kina til Sør-Amerika til det gamle Romerriket. Man gravde disse krukkene ned i jor...