Vi har dessverre noe lenger leveringstid enn normalt pga mange bestillinger. 

Forbered vinterens varmbenk

November. Vi graver ut av årets varmbenk hvor hestemøkk og halm er blitt fantastisk herlig jord. I den jorden skal vi så nå på senhøsten, og kanskje til vinteren, og i alle fall i neste års varmbenk: Vintereventyret i kjøkkenhagen begynner nå!

Varmbenken fra februar til mai

Varmbenk2.jpg

Varmbenken fra mai til oktober

Varmbenk3.jpg

Da årets varmbenk til slutt ble kald, var det blitt vår og fin kaldbenk-temperatur. Med masse brent hestegjødsel og halm, og bokashi-jord på toppen, var benken proppfull av næring og ble en fabelaktig vokseplass, blant annet for gresskar.

Vi lot en del bataviasalat stå i benken, og plantet ut en gresskarplante ved siden av. Etterhvert som vi spiste opp salaten, vokste gresskaret. Og vokste. Og vokste. Bildet er fra august. Skostørrelse: 31. Gresskarstørrelse: bokashi.

I oktober ble det gresskarsuppe til veldig mange. Og enda noen til.

November: vi forbereder neste års varmbenk

Varmbenk i pallekarmer

Vi bor på en fjellknaus i Oslofjorden. Her har vi ikke noe jordsmonn å snakke om og har bygd opp hele kjøkkenhagen i pallekarmer. Jord lager vi med bokashi kjøkkenkompost, samt av hageavfall og annet tilgjengelig organisk materiale. Vinterens varmbenker bygger vi på samme måte: Vi lager varmbenk av pallekarmer. Fordelen er at vi står fritt til å plassere dem sørvendt der vi vil, altså der hvor sol- og vindforholdene er best i februar. Det er ikke helt sikkert at neste års varmbenk skal ligge på samme sted som årets, men det kan godt hende. Derfor tømmer vi nå varmbenken for jord og rydder plass, slik at vi kan bygge neste års vintereventyr akkurat der. Hvis vi vil.

Varmbenk4.jpg

Det er ren lykke å spa ut av varmbenken på høsten: svart, lett herlig jord av omdannet halm, hestemøkk og litt løv. Noe av jorden lagrer vi i sekker som vi merker med «Varmbenken»; de vil vi spare og bruke som jordlag på toppen når vi skal dyrke i varmbenken neste år. Resten fordeler vi i pallekarmer som vi nylig har fylt opp med diverse organisk materiale: tang, hageavfall og gjerne et par bøtter bokashi. Med jord fra varmbenken på toppen, blir det en fest å dyrke i kassene til våren.

Høst- og vintersådd

Faktisk kommer vi nok til å så i disse pallekarmene allerede nå på senhøsten, eller til vinteren hvis vi ikke rekker det før. Mange typer frø tåler å overvintre i frossen jord; og det gir gjerne ekstra tidlige avlinger til våren.

Så frø på høsten …

… eller midt på kaldeste vinteren!

Forbered varmbenk på friland

Hvis du vil lage varmbenk på friland til vinteren, er det kanskje enda viktigere å starte forberedelsene nå; før jorden fryser og tele gjør det umulig å grave. Velg deg et lunt sted i hagen, hvor solen kommer godt til når den står lavt i februar/mars.

Grav en grop i bakken, like stor som den dyrkingsrammen eller drivbenktoppen du skal ha på toppen. Tenk på at varmbenken bør vende mot sør for å fange solstrålene best mulig til vinteren. Gropen fyller du med halm eller annet egnet materiale som du lett kan løfte vekk til vinteren, og dekker til med filt/tepper og en presenning eller lignende. Lykke til!

Relaterte artikler

Varmbenk: sommervarm jord i februar

Dette! Å få plante en pallekarm full av småplanter i sommervarm jord midt i februar! Nå vokser det grønnsaker i varmbenken.

Det ...

Bokashi om vinteren

Vinter, snø og frost gir litt ekstra utfordringer når du skal lage bokashikompost av matavfallet. Når fermentert bokashi skal blandes med jor...

Vinterdyrking i bokashihagen

Vi forbereder vinteren i bokashihagen. Bokashi-kompost i alle stadier går i jorden, og så sår vi. Vintersesongen starter i august og september...