-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Dyrk din egen hvitløk

Høst er hvitløkstid. Hvitløksfedd skal settes i jorden på sen-høsten, gjerne rett før frosten kommer. Forbered jorden godt i forkant! Med bokashi.

Vinteren er forresten også hvitløkstid for oss. Vi stapper massevis av hvitløksfedd i jorden på vinteren: i potter innendørs. Hvitløkskudd er antakelig det enkleste du kan dyrke inne på vinteren, og noe av det aller beste; hakket og drysset over salater, pastaretter, gryter, risottoer og omeletter.

I oktober/ november setter vi fedd i jorden ute, som blir fullvoksne løker på sensommeren neste år. Men før det skal vi altså nyte hvitløkskudd i vinter, og småløk (før hvitløken utvikler fedd) på forsommeren. Mye glede i egendyrket hvitløk!

Hvorfor dyrke hvitløk selv?

Det er lett å dyrke hvitløk, og praktisk at de skal settes på høsten (på våren er det så mye annet som skal i jorden). Dessuten dyrker vi hvitløk både for løkene og for skuddene (altså det grønne). Hvitløkskudd får vi jo ikke kjøpt på butikken, og vi MÅ ha det gjennom vinteren. Mer om hvitløkskudd nedenfor.

Hvitløksfedd du setter i kjøkkenhagen i høst, blir fullvokste løker i juli/august neste år. Men dyrker du dem selv, kan du også nyte helt ellevilt gode hvitløk mens de er små på forsommeren: Frest i panna sammen med tomatbiter og olje, eller sammen med poteter eller ovnsbakte grønnsaker i form.

Hvitløk smaker nemlig aller best når de er små! Før de utvikler fedd. Men det vet bare vi som dyrker dem selv.

Slik setter du hvitløk

1. Skaff sertifisert settehvitløk

Skaff sertifisert settehvitløk. Så er du sikker på at du ikke setter fedd som kan bære på sykdommer som smitter jorden. De kan være fryktelig vanskelige å bli kvitt, har vi hørt. Settehvitløk er å få tak i i hagebutikker og hagesentre fra september. Noen steder kan de forhåndsbestilles på nett enda tidligere.

2. God jord! Forbered jorden godt

Hvitløk kan dyrkes i de fleste jordtyper, men jorden skal gjerne være veldrenert og muldrik. Jordstrukturen bør ikke være for tett og tung.

Vi forbereder jorden på sensommeren og høsten der vi skal sette hvitløk: Vi grunngjødsler godt med bokashi, og ellers mater vi marker og mikroliv ved å grave annet organisk materiale i jorden. Det gir god jordstruktur også; organisk materiale i jorden og et par bøtter bokashikompost legger grunnlaget for en solid hvitløkshøst neste år. Vi graver ned planterester etter det som vokste i hvitløksbedet tidligere i år, videre fyller vi på med annet hageavfall, med høstløv, tang om vi har, og altså et par bøtter fermentert bokashi.

Lag jorden selv med bokashi kjøkkenkompost:

3. Sortere feddene

Setteløkene bryter vi opp i fedd, og sorterer dem i store og små. De største og fineste feddene velger vi ut for å dyrke nye hvitløk av neste år; det er dem vi setter i hvitløksbedet. De mindre tar vi vare på for å dyrke hvitløksskudd av i vinter.

4. Sette fedd i jorden

Det trengs ganske dype så-render til de store hvitløksfeddene, selv om hvitløk ikke egentlig settes spesielt dypt i jorden. Vi bruker å ha 5–7 cm mellom feddene og 10–15 cm mellom radene. Feddene settes enkeltvis med toppen opp.

Deretter dekker vi feddene med jord. På toppen legger vi et ikke altfor tykt lag med høstløv: Det er fint at ikke jorden ligger bar, men for tykt jorddekke kan gjøre det for vått og tungt for spirene til våren.

Forresten kan det godt hende det spirer litt allerede nå i høst hvis det blir mildvær. Det gjør ikke noe. Noen mener at man skal knipe skuddene, andre at det ikke spiller noen rolle. Ettersom hvitløkskudd er noe av det beste vi vet, kniper vi alltid!

Et år sådde vi hvitløk så tidlig som i september for å sjekke om vi kunne nyte hvitløkskudd på høsten av de samme feddene som vi skulle høste som ferdige løker sommeren etter. Det kunne vi! Det er muligens ikke helt etter boka, men det funket for oss. Effektivt og veldig godt, to ganger.

Dyrk hvitløkskudd i vinter

De minste feddene, og alle fedd fra overskuddsløker som vi ikke fikk plass til, dyrker vi hvitløkskudd av. Noen går i jorden med det samme – i hjørnet av en pallekarm i drivhuset, så får vi hvitløkskudd kanskje allerede i høst, eller i alle fall til våren. Du kan også stappe dem i jorden utendørs, hvitløk spirer tidlig og gir etterlengtede grønne skudd tidlig på året ute også. Fedd som vi skal spise skuddene av, setter vi tett-i-tett.

Hvitløk5.jpg

Resten tar vi med inn. Hvitløkskudd er perfekt å dyrke i vinduskarmen gjennom vinteren. Du trenger ikke vekstlys.

Når du setter hvitløksfedd for å dyrke skuddene, kan du altså sette dem mye tettere enn når det er store løker du er ute etter. Det gjelder enten du dyrker dem ute eller inne. Se det innfelte bildet over. Inne fyller du en vid potte eller krukke 3/4 full med jord. Potta kan godt være ganske grunn: du trenger ikke bruke mye jord – det skal jo ikke utvikles noen store løker i den. Stikk feddene tett-i-tett i jorden. Dekk feddene med jord, og vann.

Når skuddene er kommet 7–10 cm over jorden kniper du dem av og hakker dem i salater, over pastaen, på eggerøre eller over hardkokte egg på skiva, eller på en god paté eller ost på knekkebrød. Eller hvor du vil! Det smaker fantastisk. Særlig midtvinters. La det stå igjen 2–3 cm når du kniper, da skyter skuddet fart en gang til.

/ah, bokashinorge.no

Relaterte artikler

Men hva skal vi dyrke?

Vi som slett ikke dyrker ALT vi spiser av grønnsaker i egen kjøkkenhage, må gjøre noen valg for hver sesong: hva skal vi dyrke selv i...

Slik dyrker du med bokashi

Lag jorden selv og gi hagen et skikkelig energi-kick. Jord og gjødsel laget med bokashi kjøkkenkompost er rik på næring og energi.

Dyrke på balkongen i sommer? Start med bokashi. Nå.

Vil du at det skal bugne av spiselige godsaker på balkongen din i år? Det vil vi! På bokashibalkongen starter sesongen tidlig.