Vask huset med bakterier

Probiotiske vaskemidler med nyttige bakterier er på vei inn i markedet. I produktet Wipe & Clean er det bokashi-mikrobene som er i sving. 

TIL NETTBUTIKKEN: Wipe & Clean

Du kjenner kanskje til probiotiske bakterier fra kosttilskudd eller matvaredisken? De finnes for eksempel i gjærede meieriprodukter som youghurt og Biola. Store Norske Leksikon beskriver probiotika som «levende bakterier med helsefremmende effekt». Det er bakterier som ikke er skadelige, og som gjør nytte ved at de skaper balanse i miljøet rundt seg og hindrer fremvekst av skadelige eller uønskede bakterier – i magen og tarmen, eller i innemiljøet.

Les også
SANT OG USANT OM HUSVASK OG BAKTERIER
– Det er verken mulig eller ønskelig å vaske bort alle bakterier rundt oss. Det kan til og med være farlig, sier Olav Vadstein, professor i mikrobiologi ved NTNU. Han heier på det viktige bakteriemangfoldet.

– Hva skal vi med antibakterielle vaskemidler da? spurte vi professoren. – Ingenting, svarte han.

Se 12 spørsmål til om husvask og bakterier. Og les professorens svar

Hvordan virker probiotiske vaskemidler?

Mange tradisjonelle vaskemidler er utviklet for å ha antibakteriell virkning. De fjerner bakterier uten å etterlate seg noe annet. Antibakterielle vaskemidler fjerner både uønskede og nyttige bakterier. Probiotiske vaskemidler erstatter i stedet uønskede bakterier, og fyller plassen etter dem med nyttige bakterier som hindrer at uønskede bakterier tar over igjen så raskt. Billedlig sagt kan vi tenke oss at antibakterielle midler blottstiller overflatene i hjemmet ditt og legger plassen åpen for uønskede bakterier; mens probiotiske vaskemidler er utviklet for å legge igjen et forsvar av aktive, nyttige bakterier som i lengre tid etter at du har vasket, jobber for å holde uønskede bakterier i sjakk.

Tester: probiotiske vaskemidler

I Belgia vasker de sykehus med bakterier (forskning.no), altså med probiotiske vaskemidler. Det populærvitenskapelige NRK-programmet Schrödingers katt (NRK, mars 2016) har gjennomført en test av belgisk probiotisk vaskemiddel vs. «vanlig» vaskemiddel: I testen skjærer de rå kylling på to fjøler, og vasker dem. Den ene vaskes med vanlig vaskemiddel, den andre med et probiotisk vaskemiddel. Testen viser at det er flere  bakterier på fjøla som ble vasket med probiotisk vaskemiddel, men det er færre av de uønskede bakteriene. Nyttige bakterier har overtatt. Fjøla som ble vasket med vanlig vaskemiddel hadde langt færre bakterier totalt sett, men flere av de uønskede bakteriene. De som vi vil bli kvitt.

Nederlandske Agriton, som produserer Wipe & Clean (W&C), gjennomførte i 2013 en test i samarbeid med by-administrasjonen i Ghent. Undersøkelsen så på forekomsten av en rekke uønskede bakterier, deriblant e-coli. Lav forekomst av disse bakteriene i et gitt miljø ble brukt som indikator for god hygiene. Testen konkluderer med at Wipe & Clean gir økt forekomst av EM-mikrober, og redusert forekomst av de identifiserte uønskede bakteriene i miljøet.

Er probiotiske vaskemidler nytt i Norge?

Det selges allerede flere vaskemidler i Norge som er basert på naturlige ingredienser og/eller ikke inneholder skadelige kjemikalier. Høsten 2017 kjenner vi også til ett annet probiotisk vaskemiddel på det norske markedet: Pure Effect Sweden. Pure Effect er et konsentrert, naturlig og probiotisk vaskemiddel med stilfull moderne design på emballasjen og relativt høy pris på produktet i bruk. 1 flaske konsentrert PureEffect koster omkring 199,-  (november 2017) og gir 20 sprayflasker (á 3 dl) produkt.

Wipe & Clean har en annen profil, både i visuelt uttrykk og pris. Vi tror det kan være et utfyllende alternativ til PureEffect i markedet for probiotiske vaskemidler og er glade for å kunne lansere Wipe & Clean i Norge. 2-liter Wipe & Clean koster 179,- (november 2017) og gir 40–60 sprayflasker (á 3 dl) produkt.

Hva inneholder Wipe & Clean?

Wipe & Clean er et naturlig, probiotisk all-rengjøringsmiddel med nyttige mikroorganismer. Det inneholder ikke skadelige kjemikalier.

Wipe & Clean fremstilles ved hjelp av en fermenteringsprosess (i likhet med fremstillingen av bokashistrø). I vaskemiddelet finnes tre av de samme naturlige mikroorganismene som finnes i bokashi:

  • Lactobacillus plantarum: en vanlig melkesyrebakterie. Probiotisk.
  • Lactobacillus caseï: også en vanlig melkesyrebatkerie, brukes i fremstilling av ost og som probiotikum.
  • Saccharomyces cerevisiae: gjærsopp som brukes i baking, øl- og vinproduksjon og finnes naturlig i magen.

Under fermenteringsprosessen utvikles dessuten eddiksyre, melkesyre og etanol. Produktet Wipe & Clean inneholder mindre enn 5% eddiksyre, melkesyre og etanol (0,1–1,5 %). Dette er såkalte ikke-ioniske overflateaktive substanser som gjør at Wipe & Clean fungerer som et vaskemiddel i vann, de reduserer overflatespenningen.

Eddiksyre (CH3COOH), etansyre, er en svak syre som finnes i mat og drikke, blant annet. Den er en klar, lettflytende væske.

Melkesyre blir også brukt til konservering i melkeprodukter, og finnes blant annet i yoghurt, rømme, kulturmelk og ost. Melkesyre har E-nummer 270.

Etanol er den mest kjente alkoholen, som i dagligtale kalles «alkohol».

Wipe & Clean smaker ikke spesielt godt (vi har prøvd!), men er ikke skadelig å drikke. Produktet er mindre surt enn Cola.

Lukter IKKE bokashivæske

Alle som lager jord av matavfallet sitt med bokashi kjøkkenkompost, og kjenner EM-mikrobene derfra, vet at bokashivæsken – en gjødselvæske som er et bi-produkt i bokashiprosessen –  ikke akkurat lukter roser. Bare rolig: Wipe & Clean er ikke, og lukter overhodet ikke, bokashivæske! Wipe & Clean har en svak, ren og delikat duft av mynte, som bare er merkbar i det du vasker.

Wipe & Clean smaker ikke spesielt godt (vi har prøvd!), men er ikke skadelig å drikke. Produktet er mindre surt enn Cola.

Wipe & Clean kan brukes på nær sagt alle materialer som tåler vann (glass, speil, plast, porselen, rustfri stål, fliser, malt treverk). Tynn ut med vann 1–10 %. Det er lov å eksperimentere!

  • I vaskebøtta til vanlig husvask: Bruk 1–5 % Wipe & Clean og resten vann. Det vil si 1 dl produkt (eller mer) i en 10-liters bøtte med vann. Vi justerer mengde W&C etter typen vask: lett husvask vs. mer skitne flater. I praksis bruker vi 1–2 dl produkt i en vaskebøtte. Vi har aldri brukt så mye som 5 dl W&C i bøtta, men det vil ikke være skadelig å gjøre det ved behov.
  • Til vinduer, speil og andre blanke overflater kan du gjerne eksperimentere med litt sterkere blanding. Vi bruker knapt 0,5 dl Wipe & Clean i den tilhørende sprayflasken på 3 dl og resten vann. Spray på og tørk vekk med egnet tørr fille som ikke loer. Det blir blankt og etterlater ingen striper. Hvis vinduene er veldig skitne, kan du vaske over med W&C i en vaskebøtte (se over) og tørke av så det ikke renner, men uten å bry deg om striper. Deretter sprayer du på vindusoppløsningen og tørker av med tørr klut for å få blanke og stripe-frie vinduer. På innsiden, eller hvis vinduene er moderat skitne, holder det å spraye på og tørke av.
  • Spray Wipe & Clean (bruk blandingen du har i sprayflaska!) inn i vaskemaskin, oppvaskmaskin eller sprekker hvor du mistenker at det er bakterier som kan gi lukt.

Mikrobene fortsetter å spise bakterier så lenge det er noe å leve av på overflatene de er påført. Det er ikke nødvendig å skylle når du vasker med Wipe & Clean: mikrobene fortsetter å jobbe for deg.

Ikke bruk vann som er varmere enn at hendene dine har det greit, mikrobene tåler ikke mer enn 40 grader.

Vi liker å ha en sprayflaske stående på kjøkkenet og en på badet. Den bruker vi når vi vil tørke over flatene i det daglige: speil, bord, benker og skapfronter; vaskeservant, dusj og toalett. Vi noterer varierende erfaringer med bruk av Wipe & Clean på fett.

Produktet skal ikke fryse! Frysepunktet for Wipe & Clean vil ligge på ca. -5, men bør ikke utsettes for temperaturer under 0 grader. Alle mikroorganismene kommer ikke til å dø dersom produktet fryser, men antallet virksomme mikrober kan gå kraftig ned.

Vi anbefaler å oppbevare Wipe & Clean i normal romtemperatur.

It’s alive!

Wipe & Clean er et levende produkt med naturlige mikroorganismer, og de som kjøper 2-literen, vil av og til oppleve at posen inni boksen «hever» litt slik at forpakningen buler ut. Det er ikke farlig, og viser tydelig at mikrobene er aktive i produktet. «Hevingen» skyldes små mengder karbondioksid produsert i gjæringsprosessen og vil som regel gå ned når du begynner på bruke produktet. Hvis du ønsker det, kan du også redusere dette selv:

Boksen kan åpnes og lukkes i bunnen. Sett boksen «på hodet» med kranen opp og åpne esken i bunnen. Når den står slik, vil all væsken samle seg i motsatt ende av posen og du kan åpne kranen og slippe ut et «puff» uten at væsken renner ut.

Langt fra alle kunder vil oppleve dette; og det har ingen betydning for den probiotiske effekten til produktet om 2-literen din ikke viser synlige tegn til slik heving.

I prinsippet kan samme mikrobe-aktivitet foregå i 250 ml-flaskene. Men vi kjenner ikke til at dette har fått synlig effekt i så små forpakninger av Wipe & Clean.

Bestill Wipe & Clean

Alle bilder: Birgitta Eva Hollander