«Alt» om bokashivæsken

Komposterer du matavfall med bokashi og bruker bokashibøtte med dobbel bunn og tappekran, kan du som regel tappe ut bokashivæske av kranen 1–2 ganger i uken. Bruk den i hagen!

Bokashivæsken er GULL for den som dyrker planter og blomster ute eller inne: den er næringsrik flytende gjødsel til planter ute og inne, mange bruker den til å bekjempe plantelus, og den løser opp fett i rør og avløp. Det er viktig for bokashiprosessen at overflødig væske tappes bort – for mye fuktighet i bøtta kan forstyrre bokashimikrobene, hemme prosessen i bøtta  og gi ubehagelig lukt. (Slik blir du kvitt fuktighet/lukt i bokashibøtta.)

Hvor mye bokashivæske hver bøtte produserer, varierer med hva slags matavfall som er i bøtta. Mye brød og pasta vil gi mindre væske; mye fisk, frukt og grønnsaker vil gi mer. Bakterieutviklingen i hver enkelt bøtta, vil også gi utslag. (Og den har vi ikke full kontroll på.) Både mengde av og innhold i bokashivæsken vil vareiere mye. Men de aller fleste bøtter byr på en god slant et par ganger i uken, både mens du holder på å fylle den, og i de to ukene den står og gjærer. Og brukt jevnlig over tid, er den svært effektiv plantegjødsel.

Mer om bokashi
HVA ER BOKASHI?
KOM I GANG MED BOAKSHI
BOKASHI FOR BEGYNNERE

Flytende gjødsel

Tynnet ut med vann er bokashivæsken effektiv flytende gjødsel til planter og blomster inne og ute. Væsken du tapper ut av bøtta, skal blandes ut med vann 1:100, altså 1dl i en 10-liters bøtte med vann, før du gjødsler med den. Det blir ganske mye gjødeslvann i løpet av en sesong.

Selv godt tynnet ut vil bokashigjødselen være i sterkeste laget for spirer og veldig unge planter. De andre plantene dine vil elske den.

Vi vet ingen næringsglade planter som IKKE liker bokashivæske. Men det ER noe helt spesielt med bokashi og tomater.

Gjødsle med bokashivæske inne

Både ute- og inneplanter elsker bokashi. Vi får fr eksempel ofte bilder av eventyrlige orkidéer, som har fått bokashivæske-i-vann. Men væsken lukter. Og den lukter ofte ikke godt. Det er helt normalt for bokashivæsken, men kan man bruke den innendørs da? Blir det ikke bokashilukt i stua? Det finnes noen tips for å unngå det:

Slik kan du
VANNE MED BOKASHIVÆSKE INNE

Hva inneholder bokashi-gjødsel?

Det finnes ingen vitenskapelige analyser av næringsstoffene i bokashivæsken per i dag. Innholdet vil være svært avhengig av hva som ligger i bøtta og bakterieutviklingen i den enkelte bokashibøtta. Derfor vil ikke slike analyser gi brukere noen presis veiledning i anvendelsen av bokashivæsken: Overføringsverdien fra analyseresultatene og til din egen bokashivæske vil være ukjent, den vil variere, og den kan være liten. Det er imidlertid klart at både næringsstoffer og bakterier/mikrober fra det fermenterte matavfallet følger med over i bokashivæsken; og brukt jevnlig over tid, er bokashivæske effektiv flytende gjødsel til planter inne og ute. Prøv deg frem!

Generelt kan vi si at animalsk matavfall og proteinrike grønnsaker gir mye nitrogen. Grønnsaksavfall gir en næringsbalanse som ligger ganske nær den grønnsaker trenger for å vokse. Forskning har vist at nedbrytning av matavfall ved fermentering bevarer nitrogen og energi (karbonforbindelser) i kompostjorden mye bedre enn nedbrytning av matavfall ved tradisjonell kompostering. Når energirikt, fermentert organisk materiale graves ned i jorden, stimulerer det mikrolivet og skaper en levende, biologisk aktiv jord, som er mer fertil. Bokashi handler like mye om å tilbakeføre energi til jorden, som næringsstoffer. Gjødsel som er rikt på begge deler, gir en mer levende jord. (Kilde: Jan Röed, bioculture.se)

Hvor sur er bokashivæsken?

Bokashi gjødselvæske har lav pH. Men hvor sur er den, egentlig? Og spiller det noen rolle når man dyrker økologisk? Er surt bra? Ivrige og lab-kyndige bokashibrukere ved Jordlaboratoriet i Bø har gjort noen uhøytidelige pH-målinger.

Les mer: Hvor sur er bokashivæsken?

Lagring av bokashivæske

Får du ut mer bokashivæske enn du trenger til plantene dine? Ufortynnet bokashivæske løser opp fett og kan helles i vasken for å forebygge tette avløp. Men det finnes også ulike måter å lagre bokashivæsken på.

Lagring av bokashivæske er særlig aktuelt vinterstid, når de fleste av oss har færre planter som trenger gjødsel. Derfor skriver vi om dette i en artikkel som heter Bokashivæsken på vinteren.

Bokashivæske mot plantelus

Bokashivæsken kan også bekjempe plantelus. Effekten er ikke like stabil for dette bruksområdet, men det kan være forsøket verdt. Forholdet mellom bokashivæske og vann skal være 1:1000 når du sprayer planter med den.

Slik gikk det da vi brukte bokashivæske mot plantelus på ringblomstene.

Den angrepne ringblomsten på bildet fikk både bokashivæske, regn og vind i to dager.  Vinden og regnet bøyde stilken sterkt mot venstre, men bokashivæsken tok knekken på lusa, og knoppen sprang ut:-)

Hvordan skal bokashivæsken lukte og se ut?

Bokashivæsken lukter ikke roser. Den er avgjort den «delen» av bokashi som lukter mest. Men når du tynner den ut med vann 1:100, vil det likevel ikke lukte i hagen eller stua når du gjødsler jorden med den.

Fargen på bokashivæsken varierer. Den avhenger av det matavfallet du har i bøtta. Ofte er den gul-oransje, noen ganger har den en mer rødlig farge. Den er ofte grumsete, og det er helt OK. Har du mye rødbetskall i bøtta, får væsken en helt fantastisk lillafarge!

(Foto: Ingeborg Erichsen, Falkensten Montessoriskole)

Når det ikke kommer noe væske fra bøtta

Bokashibøtter «oppfører» seg ulikt. Noen begynner å produsere bokashivæske etter bare noen dager, andre kan ta to–tre uker. Det KAN også skje at man ikke får ut noe væske i det hele tatt, men det er sjelden. Ni av ti ganger vil du få flere deciliter. Og husk: Om du opplever at bøtta er helt tørr, gjør det ingenting for prosessen – bokashien blir like fin!

Hvorfor er noen bøtter tørre?

Det kommer nok mest an på typen matavfall i bøtta. Er det mye brød, pasta og annet som trekker til seg fuktighet, blir det mindre væske. Men vi opplever en del variasjon i mengden væske selv om familiens diett nok «jevner seg ut» og blir ganske like fra den ene to-ukersperioden til den neste.

Lykke til med bokashi!

/ah/ bokashinorge.no