Lagring av bokashivæske

Bokashi-gjødsel på vinteren

Med bokashi kjøkkenkompost lager du både herlig kompostjord og næringsrik flytende gjødsel til planter ute og inne. Men hvordan lagre overskuddet av bokashivæske på vinteren? Her får du noen tips.

Stadig flere lager jord av matavfallet sitt med bokashikompost, og de aller fleste velger å gjøre det året rundt. Det er jo så tilfredsstillende! Og lett. Og følelsen av å møte våren med et egenprodusert lager av fantastisk jordforbedringsmateriale, gjødsel og kompostjord, er ubetalelig.  Hvis du har bøtte med dobbel bunn og tappekran, produserer du ikke bare dunderjord med bokashi, du lager også effektiv flytende gjødsel til planter inne og ute. Men de fleste av oss bruker mindre gjødsel på vinteren. Heldigvis kan både fermentert bokashi og bokashigjødselvæske spares til våren!

Mer om bokashi
HVA ER BOKASHI KJØKKENKOMPOST?
KOM I GANG MED BOKASHI
VÅRE BESTE BOKASHI VINTERTIIPS

Bestill bokashi her

Stueplanter, drivhusplanter, urter og blomster og hva-du-måtte-dyrke i vinduskarmen, under vekstlys i kjelleren eller i drivhus kan gjødsles med uttynnet bokashivæske i alle vekstperioder hele året. Bokashivæsken løser dessuten opp fett, så du kan alltids helle den i avløpsrørene på kjøkkenet eller badet for å hindre tilstopping. Men har du et par–tre bokashibøtter gående, vil du som regel få ut mer bokashivæske enn stueplantene og rørene trenger. Og vi er mange som aller helst vil bruke næringsstoffene i bokashivæsken i kjøkkenhagen til våren. Hvis vi kan. Det finnes flere muligheter:

Lag biokull

En spennende måte å lagre bokashivæsken på, er å lage biokull av den. Biokull mettet med bokashivæske blir fabelaktig langtidsvirkende jordforbedringsmateriale som du kan bruke til våren.

Biokull er trekull (f.eks. vanlig grillkull – ikke grillbriketter) som er «ladet» med næring; og du kan altså lage det selv ved å lade vanlig grillkull med bokashivæske gjennom vinteren. Knus litt vanlig grillkull (hvis du ikke vil ha så store biter i/på jorden til våren) og lagre det i lufttette bøtter eller kasser; oppi der tømmer du bokashivæsken i gjennom vinteren. Kassen kan godt stå ute.

Les mer om
BIOKULL OG BOKASHI
SLIK LADER VI BIOKULL MED BOKASHI I VINTER
MINDRE LUKT I BOKASHI MED BIOKULL

Nytt 2019
BIOKULL I NETTBUTIKKEN

I frysen eller kjøleskapet

Mange sverger til nedfrysing. Tapp bokashivæsken i en fryseflaske eller annen egnet frysebeholder gjennom vinteren, og frys den ned. Vi har ikke sett noen dokumentasjon på at mikrober og alt klarer seg 100 % og våkner til live med full kraft når de tines opp; men mange bokashibrukere hevder å ha gode erfaringer med nedfrysing av bokashivæske. Dessuten er kanskje ikke poenget med langtidsoppbevaring av bokashivæske at alle mikrobene du frøs ned, overlever. Det finnes så mye annet i den væsken du tapper ut av bokashibøtta, som er verdt å lagre til våren: enzymer, vitaminer og andre spor- og næringsstoffer. I jorden med det!

TIPS!
Noen velger å fryse bokashivæsken i isternningsposer, så kan de enkelt bryte av en bit og tine for å styrke stueplantene med gjennom vinteren.

Kjøleskapet. Enda enklere er det å oppbevare bokashivæsken i kjøleskapet i vinter! Svenske Farbror Grön er en erfaren bokashibruker, grønnsaksdyrker, blogger og hagebokforfatter som har overvintret sin bokashivæske i en flaske i kjøleskapet alle vintre siden 2012. Med suksess.

Det fungerer fint med en vanlig plastflaske med skrukork – en tom brus-/mineralvannflaske i plast.

I sekker med løv

Et annet supert tips er å tømme bokashivæsken i sekker med løv. Det er smart å rake sammen noen sekker med løv på høsten; du kan enten spare det og bruke løvet rett i jorden som jordforbedringsmateriale til våren, eller du kan drøye jordforbruket i vinterens jordfabrikker med løv. Så slipper du å  bunkre så mye jord for vinteren. Løv som har ligget på bakken, inneholder masse fine jordbakterier og funker fint i jordfabrikken.

Les også
Våre beste bokashi vintertips
Bunkre jord i kjøkkenhagen på høsten

I løvsekkene kommer mikroorganismene i kontakt med organisk materiale og kan leve videre og gjøre nytte for seg i jorden til våren.  Så fint!

I jordfabrikken

… eller hell bokashivæsken i jordfabrikken. Slik kommer mikroorganismer og næringsstoffer rett i jorden, og kan formere seg og komme til nytte når du skal dyrke i den jorden til våren. Hvor mye liv som holdes i gang gjennom vinteren, og hvor mye som overvintrer og klarer seg til våren, kommer vel an på temperaturen i jordfabrikken. Vi kommer til å ta den sjansen.

Det er usannsynlig at du har så mye bokashivæske at det skaper store problemer for fuktighetsbalansen i jordfabrikken, men det er altså det eneste du eventuelt bør følge med på. Sjekk om det oppstår kondens! eller lukt. I så fall kan du gjerne blande inn litt grillkull i jordfabrikken. Grillkull fjerner både fukt og lukt i bokashi. Eller du kan velge en av de andre løsningene over en periode.

Lykke til med vinterforvaring av bokashivæsken!

/ah/ bokashinorge.no