Sånn kan det av og til være. Det kommer antakelig til å komme væske (det gjør det nesten alltid), men bokashibøtter «oppfører» seg ulikt. Noen begynner å produsere bokashivæske etter bare noen dager, andre kan ta to–tre uker. Det kan også skje at man ikke får ut noe væske i det hele tatt, men det er sjelden. Ni av ti ganger vil du få ut en god mengde. Og husk: Om du opplever at bøtta er helt tørr, gjør det ingenting for prosessen – bokashien blir like fin!
Vanlige mengder
Cirka 1 dl bokashivæske hver tredje til femte dag er ganske vanlig – for en vanlig bøtte med vanlig matavfall i en vanlig familie. Har man (som vi) barn som ikke alltid spiser opp skivene i matpakken og får noe-med-pasta til middag ofte nok, kan det bli litt mindre. Mye brød og pasta i bøtta gjør at det blir mindre væske. Men 1dl, som tynnes ut 1:100, holder til en 10 liters bøtte et par ganger i uken. Du får gjødslet en del krukker, bed og pallekarmer med det.
Det er med bokashi som med mye annet – man er mest utålmodig i starten. På den første bøtta går du og venter. Men etter et par batcher har du en jevn produksjon av væske, og det vil nesten alltid være en bøtte som har en skvett å avse.
For de utålmodige
Hvis du vil prøve å tvinge frem væske, kan du forsøke dette: Press sammen innholdet i bøtta så godt du kan. Bruk den svarte stapperen som fulgte med bokashibøttene da du kjøpte dem, en flaskebunn eller en potetstapper. Det er bare bra for prosessen at matrestene presses så godt sammen som mulig, da blir det mindre luft i bøtta og det liker mikrobene; dessuten får du mer plass i bøtta.
Sett lokket på bøtta og plasser tappekoppen eller en annen passende beholder under kranen. Åpne den. Press lokket ned og vipp litt på bøtta, slik at all bokashivæsken som måtte befinne i bunnen, renner ut av kranen. Kommer det noe?
Et annet tips er å pumpe litt på lokket: Åpne kranen, sett tappekoppen under og pump med flat hånd på lokket. Slik kan du pumpe ut bokashivæske til bøtta bare puster luft når du pumper.
Stort mer får du ikke gjort. Du må vente.
Vintervæske i fryseren
Kan man fryse sin bokashivæske på vinteren? De fleste vil oppleve å få overskudd av bokashivæske på vinteren; stueplanter behøver ikke SÅ store mengder rik gjødsel, og vi trenger ikke naturlig fettløser i rørene hver uke. Noen fryser bokashivæske i isterningsposer vinterstid, og synes det funker bra. Men vårt beste tips er kanskje å lagre den i biokull.
//ah