Det finnes flere typer bioplast. Så vidt vi vet (og her tar vi et forbehold fordi det er mange ulike renoveringsløsninger i vårt lange land!) er som regel bioposene som leveres ut til oppsamling av matavfall i Norge laget av maisstivelse. De skal i teorien begynne å brytes ned så snart de utsettes for fukt.
For at en biopose skal kunne bli sertifisert som «komposterbar», må den følge en europeisk standard som sier at posen garantert skal være 90% nedbrutt etter seks måneder. Den skal brytes ned til organisk materiale, CO2, vann og eventuelt litt metan. Dette gjelder dog kun for et kontrollert miljø hvor det er passe luftig, fuktig og varmt.
Det sier seg selv at det blir umulig å standarisere noen krav for hvor raskt en biopose skal kunne brytes ned i en hjemmekompost – det kan være enorme forskjeller fra én kompostbinge til en annen. Bioposene er beregnet på industrielle komposteringsanlegg hvor både fukt og temperatur kan kontrolleres. I de fleste hjemmekomposter vil dermed en biopose trenge mer enn seks måneder på å bli 90% nedbrutt.
Putt derfor ikke bioposer med matavfall i bokashien din. Selv om det står på posen at den egner seg for hjemmekompostering så vil mikrobene måtte arbeide seg gjennom posen – og dermed ikke nå frem til matavfallet før det rekker å råtne. Tømmer du matavfallet ut av bioposen og over i bokashibøtta først, og så har posen oppi for å fermentere den også, så vil du finne igjen bioplasten i jordfabrikken din lenge etterpå. Plasten kan dessuten skape utfordringer med fukt fordi den kan lage små lommer hvor det samles væske som ellers skulle vært tappet ut, eller den kan tette hullene i rista.
PS: Vær også obs på at det finnes andre typer bioplast enn den maisbaserte. Blant annet OXO-plast som er fossil, men tilsatt diverse kjemikalier som gjør at den skal brytes ned når den utsettes for oksygen, vann eller lys. I mange tilfeller løser den seg ikke helt opp og blir i stedet til mikroplast. På grunn av dette er den heldigvis ikke så vanlig. Det finnes også plast av plantematerialer som ikke brytes ned i naturen på grunn av strukturen i polymerkjedene. Denne plasten ender også som mikroplast. Er du usikker på hva slags poser du har, henvend deg til renovasjonsselskapet ditt!
//AS