Papir i bokashi?

Kan du kaste papir i bokashibøtta di? Noen sier uforbeholdent "ja", noen sier like uforbeholdent "nei", men svaret er som vanlig hakket mer nyansert enn som så.

Visste du at engasjerte bokashifolk verden over lager bokashistrø av avispapir? Du finner diverse oppskrifter og fremgangsmåter på nett hvis du vil teste, og det fungerer tilsynelatende godt (vi har dog ikke prøvd selv!). At papir for enhver pris skal unngås i bokashi kan vi altså bare avkrefte med en gang.

Samtidig så blir det dårlig bokashi hvis bøtta di er full av papir. Én grunn til det er at bokashien ikke må bli for tørr. De aller fleste av oss har motsatt problem: Bokashien blir nesten alltid for våt når vi fermenterer helt gjennomsnittlig matavfall (og derfor må vi tappe av bokashivæske), men det er altså viktig at den ikke blir for tørr også. Da stopper prosessene opp.

Når det er snakk om papir i bokashi så er det hovedsakelig tørkepapir og kaffefiltre som er aktuelt. Du kan fint ha med litt av begge deler i bokashien din. Vi kaster alltid kaffegruten i filteret rett i bøtta. Det går raskere og er mindre grisete – og kaffefilteret blir så fort omdannet til jord i jordfabrikken etterpå at det gjør ikke noe.

Tørkepapir synes vi tar litt mer tid, så det kaster vi minst mulig av i bokashien, men i blant går det litt oppi likevel. Vi begrenser altså mengden papir fordi det brytes saktere ned, og vi vil gjerne slippe papirrester i jordfabrikken lenge etter at alt annet er ferdig omdannet.

Og når vi er inne på tørkepapir – det er ikke alt tørkepapir som bør i bokashi. Det er faktisk ikke alt tørkepapir som bør brukes sammen med mat i det hele tatt. Noe er bare ment til å tørke av overflater med, ikke å komme i kontakt med ting vi skal spise eller drikke. Hovedsakelig gjelder dette for tørkepapir laget av resirkulert papir. Papiret kan inneholde tungmetaller eller rester av fargestoffer blant annet, og det vil vi helst slippe å få med i jorda vår.

Tørkepapir laget av resirkulert papir er derfor ofte ikke merket med glass/gaffel-symbolet som illustrerer at produktet er egnet til kontakt med mat og drikke. For å vite hva tørkepapiret ditt er beregnet på, må du lese på pakken. Noen ganger er det glass/gaffel-symbol, noen ganger står det en tekst som sier at det er egnet for direkte kontakt med mat. Det skal ikke være lett!

Veldig kort oppsummert så kan du godt ha litt papir i bokashibøtta di – men du kan også helt fint la være.

// AS

Relaterte artikler

Hvordan ser ferdig fermentert bokashi ut?

Ferdig fermentert matavfall ser veldig likt ut som da du la det i bøtta. Målet vårt når vi lager bokashi er å konservere matavfal...

Hvor lenge kan bokashi ligge i bøtta?

Når vi forklarer bokashiprosessen er vi alltid nøye med å understreke at det er viktig å la den fulle bøtta stå minst to u...

Hvit fluff – hva er det egentlig?

Vi er vant til å høre om at mugg er farlig eller ødeleggende, men mugg kan være så mangt! Noen typer ødelegger brø...