Hvor lenge kan bokashi ligge i bøtta?

Når vi forklarer bokashiprosessen er vi alltid nøye med å understreke at det er viktig å la den fulle bøtta stå minst to uker i romtemperatur før du bruker bokashien i bed, krukker eller jordfabrikk. I løpet av de to ukene arbeider nemlig mikrobene seg gjennom alt matavfallet og gjennomfermenterer det. Men er det noen øvre tidsgrense?

Hvis du venter litt for kort, og det fremdeles er ufermentert matavfall igjen i bøtta di, vil det ta mye lenger tid for dette matavfallet å omdannes til jord. Du kan grave det ned i jordfabrikken som normalt, men det vil ikke bli til jord på bare et par uker.

Temperaturen er også viktig. Hvis bøtta står for kaldt jobber mikrobene saktere – det er ikke sikkert de rekker å fermentere alt matavfallet innen det har gått to uker. Er det skikkelig kaldt jobber de ikke i det hele tatt. Og er det altfor varmt, 35ºC+, dør de rett og slett. Da blir det også dårlig med fermentering. To uker i riktig temperatur er dermed viktig for det endelige resultatet.

Minimum, men ikke maksimum

Så snart den fulle bokashibøtta har fått stå og fermentere ferdig i to uker, så er bokashien klar til bruk hvor du nå skulle behøve den. Men – den er også svært stabil. Fermentering er jo en konserveringsmetode, så i praksis har du nå også konservert matavfallet ditt. Slik det ser ut nå vil det forholde seg i lang, lang tid fremover. Du har med andre ord ikke noe hastverk!

Bokashien kan bli liggende i bøtta i månedsvis om du vil. Kanskje du ikke har plass til å grave ned bokashi noe sted? Kanskje det ligger halvannen meter med snø og is oppå jordfabrikken din? Kanskje du har hanglet en stund og rett og slett ikke orker å grave ned bokashi akkurat nå? Det går fint. La bøtta stå til det passer deg.

Vi har faktisk hørt fra folk som har latt bokashien bli liggende i bøtta i over et år – og fremdeles ser den like fin ut. Vi stresser med andre ord ikke med å få tømt den ut. ;)

Begynner du å få dårlig plass?

Når matavfallet er gjennomfermentert og stabilt, behøver ikke lenger bøtta å stå i romtemperatur. Du kan stue vekk bøtta en plass den ikke er i veien. Du kan sette den ut til og med – selv om det er iskaldt. Putt den innunder terrassen eller i uteboden, for eksempel. Bøttene tåler kulde, og det fermenterte matavfallet tåler kulde. Du kan grave alt ned til våren igjen og innholdet tiner. Bokashien kan være litt mer fuktig og mykt etter å ha frosset og tint igjen, men den har ikke tatt skade av det på noen måte.

Det eneste du bør være litt forsiktig med når du setter ut bøttene i vintertemperaturer, er at du bør tappe godt av dem først slik at det ikke ligger igjen bokashivæske inne i kranen. Væske som fryser ekspanderer som kjent, så det kan føre til sprekker (og hvis uhellet skulle være ute så har vi heldigvis reservekraner her).

// AS

Relaterte artikler

Lagre bokashi

Er bokashibøtta full og du trenger å bruke den umiddelbart kan bokashien oppbevares i en lufttett beholder, til du har mulighet til å blande ...

Effektiv bokashi vinterlagring!

Å lagre bokashi i søppelsekker gjennom vinteren er kanskje den aller enkleste formen for oppbevaring. Det er også en veldig fleksibel lø...

Våre beste bokashi vintertips

Lag bokashikompost av matavfallet ditt i vinter! Og møt våren med et lager av miljøvennlig, egenprodusert og svært nærings- og e...