Stadig flere kildesorterer matavfallet sitt med bokashikompost, og mange velger å gjøre det året rundt. Det er jo så tilfredsstillende! Og lett. Og følelsen av å møte våren med et egenprodusert lager av fantastisk jordforbedringsmateriale, gjødsel og kompostjord, er ubetalelig. Hvis du har bøtte med dobbel bunn og tappekran, produserer du ikke bare dunderjord med bokashi, du lager også effektiv flytende gjødsel til planter inne og ute. Men de fleste av oss trenger ikke bokashivæsken på vinteren. Heldigvis kan både fermentert bokashi og bokashivæske spares til våren!
Stueplanter, drivhusplanter, urter, blomster og hva-du-enn-måtte-dyrke i vinduskarmen, under vekstlys i kjelleren eller i drivhus, kan gjødsles med fortynnet bokashivæske i alle vekstperioder hele året. Bokashivæsken løser dessuten opp fett, så du kan alltids helle den i avløpsrørene på kjøkkenet eller badet for å hindre tilstopping. Men har du et par–tre bokashibøtter gående, vil du som regel få ut mer bokashivæske enn stueplantene og rørene trenger. Og vi er mange som aller helst vil fortsette med kildesorteringen hjemme hele året. Og vi vil bruke næringsstoffene i bokashivæsken i kjøkkenhagen til våren. Hvis vi kan. Det finnes flere muligheter:
Lad biokull
En spennende måte å lagre bokashivæsken på, er å lade biokull med den. Biokull mettet med bokashivæske blir fabelaktig langtidsvirkende jordforbedringsmateriale som du kan bruke til våren.
Biokull bør lades med næringsrik væske før det blandes i jorda; hvis ikke vil det trekke til seg næring og vann fra omgivelsene sine. Du kan ordne det ved å lade kullet med bokashivæske gjennom vinteren. Kjøp ferdig knust biokull eller knus det selv hvis du har større biter (så slipper du store kullklumper i jorda senere) og legg det i lufttette bøtter eller en BioProffa bokashisekk. Oppi der kan du tømme bokashivæsken gjennom vinteren. Bøtta/bokashisekken kan godt stå utendørs hvis du ønsker det.
Nyttige produkter:
Fryseren
Mange sverger til nedfrysing. Tapp bokashivæsken i en fryseflaske eller annen egnet beholder gjennom vinteren, og frys den ned. Noen velger å fryse bokashivæsken i isternningsposer, så kan de enkelt bryte av en bit og tine til senere bruk.
I sekker med løv
Et annet supert tips er å tømme bokashivæsken i sekker med løv. Det er smart å rake sammen noen sekker med løv på høsten; du kan enten spare det og bruke løvet rett i jorden som jordforbedringsmateriale til våren, eller du kan drøye jordforbruket i vinterens jordfabrikker med løv. Så slipper du å bunkre så mye jord. Løv som har ligget på bakken inneholder masse fine jordbakterier og funker fint i jordfabrikken.
I løvsekkene kommer mikroorganismene i kontakt med organisk materiale og kan leve videre og gjøre nytte for seg i jorden til våren. Så fint!
I jordfabrikken
… eller hell bokashivæsken i jordfabrikken. Slik kommer mikroorganismer og næringsstoffer rett i jorden, og kan formere seg og komme til nytte når du skal dyrke i den jorden til våren.
Det er usannsynlig at du har så mye bokashivæske at det skaper store problemer for fuktighetsbalansen i jordfabrikken, men det er altså det eneste du eventuelt bør følge med på. Sjekk om det oppstår kondens eller lukt. I så fall kan du gjerne blande inn litt biokull i jordfabrikken. Biokull fjerner både fukt og lukt i bokashi. Eller du kan bruke en av de andre løsningene nevnt over i en periode.
Lykke til med vinterforvaring av bokashivæsken!
/ah/ bokashinorge.no