Nå fermenterer vi hagekomposten

Vi fermenterer hageavfall med Microferm. Det skal gi raskere omdanning til jord, en god syklus i hagen og en rik og levende kompostjord. Nå har vi Microferm i nettbutikken!

Egentlig driver vi ikke med hagekomposter. – Dropp hagekomposten! har vært vårt mantra. – Bruk hageavfallet rett i kjøkkenhagen, pleier vi å si. Grav det ned i jorden sammen med bokashi og annet organisk materiale, eller bruk det som jorddekke. La meitemark og mikroorganismer stå for omdanningen – med bokashi får du mengder av begge deler.

LES MER OM
Hageavfall, gressklipp og bokashi rett i jorden

Vi synes fortsatt alt det der er en god idé. Det kommer nok aldri til å bli etablert én stor hagekompost i bokashihagen. Men vi får jo også oppsamlinger av hageavfall i løpet av sesongen: kanskje har vi ikke noe sted å grave ned avskjær og planterester midt på sommeren – det er fullt overalt! Eller vi vil spare det til vi skal anlegge nye bed eller pallekarmer som er under planlegging. Da oppbevarer vi hageavfallet i sekker sålengs, eller begynner å fylle en pallekarm med hageavfall og annet organisk materiale tidlig i sesongen, i påvente av å legge jord på toppen og dyrke noe der for vinteren, eller neste vår. Det er her Microferm og fermentering av hagekompost kommer inn i bokashihagen.

Sommeren 2018 tester vi å fermentere hageavfallet med Microferm – bokashi-mikrober i flytende form – før vi blander det med jord og dyrker på det. Så snart vi har fylt opp en pallekarm, «vanner» vi materialet med Microferm uttynnet i vann og legger en presenning over. Microferm inneholder de samme mikrobene som formerer seg i bokashibøtta, og de starter en nedbryting ved fermentering under presenningen. Mikrobene formerer seg i hopetall i prosessen og  utvikler et prima utgangspunkt for en rik og levende jord å dyrke i.

Tjuver fra tomatplantene, gulrotris og annet avskjær, ugress, sommerblomster som har gjort sitt, og grønnkål som vi måtte gi opp etter angrep fra kålsommerfuglens larver. Nå fermenterer vi materialet under presenning, og innen sesongen er omme, dyrker vi nye grønnsaker på hageavfallet.

Hva er Microferm?

Microferm er bokashi-mikrober rett i hagen! Uten å gå veien om bokashibøtta først. Produktet består av aktivert EM-1 (Effektive mikroorganismer) i flytende form. Microferm brukes både i private hager og av gartnere i Sverige og andre europeiske land: til stimulering av mikrolivet i jorden og styrking av plantene direkte, til å redusere lukten av brenneslegjødsel (neslevann) – og til fermentering av hagekomposter (for en raskere omdanning til rik og levende kompostjord). Mer om de ulike bruksområdene under.

EM-1 er den mikrobeblandingen som ligger til grunn for alle produktene i EM-familien: som bokashi, Wipe & Clean og altså Microferm. Alle våre EM-produkter fremstilles gjennom en fermenteringsprosess som aktiverer mikrobene.

Test: Fermentert hagekompost

Vi har fått mange spørsmål om produktene Microferm eller EM Aktiv siden vi åpnet nettbutikken i 2015. Mange har kjøpt produktet i Sverige og er veldig fornøyde, og enda flere har lest om Microferm på nettet og er ivrige etter å teste det ut.

Selv kjenner vi (per sommeren 2018) produktet best fra Landbruksprosjektet, hvor Microferm brukes til å fermentere husdyrgjødsel og organisk landbruksavfall i storskala stakker ved ulike testgårder rundt i landet.

Vi har dessuten fermentert hageavfall i en sekk med Microferm en gang tidligere, som en pilot-test. Vi fylte en tykk søppelsekk med løv og annet hageavfall på høsten og lot det fermentere med Microferm og stå i sekken over vinteren. På våren blandet vi innholdet med jord og dyrket gresskar på det. Den gangen tilsatte vi også leirmineraler og skjellsand – i tråd med storskala-oppskriften som blir brukt i landbruket. Resultatet ble bra, og gresskarene vi dyrket på det fermenterte hageavfallet sommeren 2017, ble fantastiske.

Les mer om piloten
Fermentering av hageavfall 2016–17

Sommeren 2018 tester vi å fermentere hagekompost med Microferm igjen. Denne gangen dropper vi leirmineraler og skjellsand. Basert på erfaringer fra Landbruksprosjektet mener vi at det ikke vil ha noen praktisk betydning i privathage-skala. Produktene er unødvendige, de trengs ikke for å få gode resultater. Og da har vi ikke lyst til å pushe dem på hageglade kunder heller.

I august dette året står de første pallekarmene med hagekompost og fermenterer i bokashihagen. Samtidig lanserer vi Microferm i nettbutikken. Det betyr at vi ikke selv har massevis av erfaring å vise til. Men ettersom etterspørselen er der allerede, har vi valgt å lansere og teste parallelt: Vil du være med og teste med oss? Bestill Microferm og prøv.

Dosering

Oppskriften vi bruker, tar utgangspunkt i doseringen oppgitt på bokashi.se. Takk! Vi har videre justert doseringen noe basert på erfaringer fra Landbruksprosjektet.

Til fermentering av hagekompost
Bruk 2 dl Microferm per 100 liter hageavfall. Microferm løses opp i vann og sprayes på eller påføres ved hjelp av vannkanne med dusjhode. Komposten dekkes til for å gi mikrobene et mest mulig lufttett miljø under fermenteringen.

En pallekarm (120 x 80 cm) rommer 200 liter. Til en enkelt pallekarm bruker vi 4 dl i en 10-liters kanne med vann. Har vi mer materiale, for eksempel en dobbel pallekarm, dobler vi både mengden vann og Microferm, slik at vi får nok væske til at alt materialet blir godt dekket av blandingen.

Slik gjør du

  • Fyll en 10 liters vannkanne med lunkent vann. (Obs! Ikke over 38 grader, det tåler ikke mikrobene)
  • Hell i 4 dl Microferm (til ca. 200 liter hagekompost)
  • Spre materialet godt utover før du vanner, eller løft litt på materialet i haugen og påfør lagvis slik at all komposten får Microferm-blanding på seg
  • Dekk komposten godt med en presenning eller lignende. Eller ha materialet i tykke/ doble søppelsekker som du presser luften ut av og knyter godt igjen
  • La hageavfallet fermentere i 6–8 uker (eller mer)

Når fermenteringsperioden er over, kan du blande inn jord eller jord/løv i materialet, legge jord på toppen og dyrke i bedet/ pallekarmen. Alternativt kan du bruke materialet som jordforbedring og grave det ned i bed og pallekarmer andre steder i hagen.

Tørt

Det var tørt test-sommeren 2018. Knusktørt. Det gir ikke gode betingelser for nedbrytning og omdanning av organisk materiale til jord. Under slike forhold er det åpenbart fordelaktig å starte nedbrytingen av hagekomposten med en metode som innebærer at komposten skal dekkes til: presenningen hindrer fordamping og gir bedre betingelser for nedbryting av materialet – selv uten bokashimikrober. I tillegg tilførte vi Effektive mikroorganismer: Microferm uttynnet i vann.

Hageavfallet på toppen av komposten vår hadde tørket helt inn, men lenger ned i den lille haugen var materialet faktisk fuktig og fint. Vi vannet godt med Microferm-i-vann på toppen først, og snudde topplaget opp–ned. Deretter påførte vi Microfermblandingen over og innimellom hageavfallet i haugen, og dekket til med presenning. Under presenningen bør miljøet bli passe fuktig for mikrobene å jobbe i.

Det blir ikke jord under presenningen

På samme måte som i bokashibøtta, skjer det ingen synlig omdanning under fermenteringsperioden. Det blir ikke jord av hageavfallet på 6–8 uker under presenningen. Omdanningen til jord skjer først senere, når vi blander det fermenterte materialet med jord: da vil det imidlertid på raskere enn i en vanlig hagekompost og vi får en næringsrik og levende jord med et rikt mikroliv, å dyrke grønnsaker i.

Svært kraftig hageavfall, som maisstengler, bør kuttes i biter før du har det i komposten; kvist og greiner bruker veldig lang tid på å bli jord, selv om du fermenterer det først.

Etter 6–8 uker kan du bruke det fermenterte hageavfallet som jordforbedring der jorden i hagen din trenger «påfyll», eller du kan blande inn og dekke til med jord og dyrke rett på hagekomposten. Det fermenterte hageavfallet blir ikke jord før du blander det med jord.

Mer om Microferm

I Sverige og ellers i Europa brukes Microferm til både hagekomposter, som jordforbedring, til styrking av plantevekster og miljøet de vokser i, og altså til å redusere lukten i egenprodusert neslevann. Blant annet.

Mer om utvalgte bruksområder og dosering/ fremgangsmåter:

MINDRE LUKT AV NESLEVANNET
Fermentert neslevann /-gjødsel med Microferm og melasse

Ved å tilsette Microferm og sukkerrørmelasse i bøtta når du lager gjødselvann av brennesler, fermenteres gjødselvannet og den ubehagelige lukten reduseres, fortelles det fra Sverige. Les svensk hageblogg om temaet. Det fortelles og så om økt effekt av gjødselvannet på grunn av mikroorganismenes formering i fermenteringsprosessen.

Dosering
Fra bokashi.se har vi hentet denne oppskriften:

Tilsett 5 dl Microferm og 5 dl Melasse* i en 10-liters bøtte med lunkent vann og nesler.  (Obs! Vannet bør ikke være over 38 grader, det tåler ikke mikrobene.) Sett lokk på og la stå og fermentere i 10–14 dager.

Sil av neslene og tynn ut 1:20 når du skal vanne (= 0,5 dl i en 10-liters kanne med vann). Vanlig dosering for neslevann uten Microferm er 1:10.

* Foreløpig har vi bare Melasse i 250 ml flaske som selges sammen med EM-1 til produksjon av eget bokashistrø i nettbutikken. Melasse i 1 liters-flaske kan bestilles ved å kontakte oss på info@bokashinorge.no

Les også
Mindre lukt av neslevannet med Microferm
Vi har teste både med bokashistrø, med Microferm og melasse og med BARE Microferm (uten melasse).

***

JORDFORBEDRING
Styrket mikroliv og positivt probiotisk miljø for jord og vekster
Mikrobeblandingen (EM) i Microferm er et konsortium av naturlige mikroorganismer som gjennom samarbeid med øvrige jordmikrober styrker mikrolivet i jorden, bidrar til effektiv nedbryting av organisk materiale og påskynder humusdannelsen i jorden. De probiotiske bakteriene gir dårligere miljø for patogene bakterier og styrker motstandskraften mot ulike soppangrep.

Merk at Microferm ikke er et middel som dreper  sopp eller skadedyr direkte. Microferm beskytter plantene over tid gjennom å stimulere det probiotiske mikrolivet i jorden og på plantene, og dermed svekke betingelsene for patogener. De mikrobene som dominerer miljøet, vil svekke betingelsene for andre mikrober som krever andre betingelser. Ved å tilføre mikrober som fremmer fermentering, vil vi styre de mikrobielle prosessene vekk fra forråtnelse (som er det miljøet hvor mikrober som er patogene for planter og mennesker trives best) og skape et miljø for nedbryting ved fermentering.

Microferm kan påføres ved vanning eller ved spraying av vekstene.

Dosering
Tynn ut Microferm i romtemperert vann 1:100 – 1:200 (1 – 0,5 dl i en 10-liters kanne) og vann plantene i hagen eller spray på vekstenes blader. Behandlingen må gjøres når det er over 10 grader ute, og bør gjentas en gang per måned frem til temperaturen synker igjen på høsten.

***

Oppbevaring

Microferm oppbevares i romtemperatur. Må ikke utsettes for varme over 38 grader, ved høyere temperaturer dør mikrobene. Bør ikke utsettes for direkte sollys.

VIL DU TESTE? BESTILL MICROFERM