-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Skal vi gjødsle om høsten?

Når høsten kommer begynner plantene å gjøre seg klare for vinter. I motsetning til småfuglene, som i skrivende stund romsterer rundt i hagen på jakt etter litt ekstra snacks, skal ikke plantene fete seg opp eller skaffe seg et overskuddslager av energi. Tvert i mot – du bør trappe ned på gjødslingen allerede fra august.

For at plantene våre skal ha best mulige forutsetninger for å klare seg i vinter, er det viktig at de ikke vokser for mye rett før frosten setter inn. Når vi gjødsler, stimulerer vi til ny vekst. Plantene setter nye skudd, unge og myke, og de tåler ikke kulde spesielt godt. Slik fører mer næring til økt risiko for frostskader.

Det vi ønsker, er derimot at plantene -ikke- skal sette nye myke skudd, men heller gjøre seg mer robust og herdet. Derfor lar vi dem heller bare være i fred, så ordner de resten selv. Flerårige planter, fra trær til hekk til staudebed, trenger som regel ikke å få mer gjødsel etter august.

Unntak

Selvfølgelig finnes det unntak..! ;) Ettårige vekster, for eksempel. Grønnsakene som uansett dør når vinteren kommer, eller alle sommerblomstene, de kan godt få gjødsel så lenge de har lys/varme nok til å bruke den til noe konstruktivt. De tåler ikke frost uansett, så da er det bedre at de blomstrer eller produserer mat så lenge det går. Gi dem bokashivæske helt ut mot månedsskiftet september/oktober om du vil, så kanskje du får et par siste blomster og en ekstra liten agurk.

Det er også grunner til at det kan være lurt å gjødsle plenen relativt sent om høsten.

Inneplanter

Det blir riktignok ingen frost innendørs, men de fleste inneplanter behøver heller ikke gjødsel i vinterhalvåret. Ofte går de inn i en hvileperiode, noen mister litt blader og ser ekstra triste ut. Vi pleier som regel å gi inneplantene litt bokashivæske fra mars/april og ut september.

Selv de inneplantene som ikke ser ut til å bry seg nevneverdig om vinter og hvileperioder, bør ikke få noe særlig gjødsel om vinteren, med mindre du har godt med plantelys til dem. Kombinasjonen mye næring og ikke nok lys, kan føre til lange og skrantne planter som lett knekker eller får skader.

...men hva med bokashivæsken da?

Du kan bare helle den rett ut i vasken om du vil, den er fin avløpsrens, men vil du spare den til senere kan du for eksempel:

// AS

Relaterte artikler

Bokashivæske – gjødsel til planter ute og inne

Bokashivæsken inneholder både næringsstoffer og mikrober fra bokashien. Den er konsentrert og sur, så bland den ut med vann ca. 1:100 (a...

Verdens mest kortreiste gratisgjødsel?

Akkurat som mange andre dyr så er du en utmerket gjødselfabrikk, enten du vil det eller ei. Nyrene dine skiller nemlig ut et sted mellom 1 og 1,5 l...

5 grunner til å velge organisk gjødsel

Fordelene ved å bruke organisk gjødsel fremfor kunstgjødsel er mange. I økologisk dyrking bruker man faktisk ikke kunstgjødsel...