Slik lager du jordfabrikk

Bokashi er en tre-trinns-rakett til fantastisk næringsrik kompostjord. De to første trinnene skal foregå innendørs:

Trinn 1) er mens du fyller bokashibøtta med matavfall daglig og strør bokashistrø på, til bøtta er full. Det spiller ingen rolle hvor lang tid det tar å fylle bøtta.  På trinn 2) skal den fulle bøtta stå innendørs i minimum to uker mens innholdet fermenterer. Bøtta skal stå med lokket på, og lukter ingenting.

Les også
SLIK GJØR DU PÅ KJØKKENET

På trinn 3) skal bokashien i kontakt med jord; enten rett i jorden, i en kompostbinge eller i bokashi jordfabrikk inne eller ute.

En jordfabrikk kan være en hvilken som helst kasse du har tilgjengelig. Det kan være en lukket kompostbinge med drenering og lufting, en plastasse fra IKEA eller et par pallekarmer ute, som du setter av til produksjon av næringsrik bokashi-jord. Jordfabrikken kan stå innendørs eller utendørs.

Jordfabrikk innendørs

Jordfabrikk innendørs fungerer fint! Den lukter ikke, og trenger ikke ta mye plass.

Du trenger en stor balje, murerbøtte eller plastkasse, helst uten lokk; jordfabrikken behøver ikke være lufttett. Ønsker du å dekke til jordfabrikken, kan du legge et lett håndkle eller en avis over. Hvor stor bøtta eller kassen er, spiller ingen rolle; men det skal gå både litt jord og bokashi oppi der så helt liten kan den ikke være. På den annen side blir den veldig tung om den er kjempestor. Verdt å tenke på dersom du kommer til å måtte flytte på den. Og så trenger du litt jord. Jord fra hagen, eller fra gamle krukkevekster er topp, eller skaff en sekk kjøpejord fra et hagesenter. Prøv gjerne å unngå de med mye torv: torven bør vi la ligge i myrene og ta opp CO2.

Jorden du bruker i jordfabrikken kan gjerne være litt tørr, da bidrar den til å ta opp fuktigheten.

Slik gjør du
  • Begynn så med litt jord nederst i jordfabrikken
  • Tøm den ferdiggjærede bokashien oppå, bland den godt med litt mer jord …
  • … og dekk godt til med jord igjen. Like mye jord som bokashi totalt fungerer bra i jordbafrikken. Det øverste laget i kassen skal alltid være jord.

Slik holder du på. Det er ikke nødvendig å ha lokk på kassen. Med jord 7–10 cm på toppen lukter det ingenting fra jordfabrikken. Hvis du ikke vil at den skal stå helt åpent, kan du eventuelt legge et glasshåndkle eller lignende over.

Det er bare to ting som er viktig å huske på:

1) VARME: Dersom du vil ha en effektiv og rask jordfabrikk, bør den stå i romtemperatur; helst over 20 grader. Alt over 15 grader kommer til å fungere, men da tar det tid. I mindre enn ca. 15 grader kommer det ikke til å skje noe i kassen – det blir bare oppbevaring av bokashi, til du setter kassen ut i sola når våren kommer for eksempel. Det er helt OK, men da får du altså ikke produsert jord i løpet av vinteren.

2) FUKTIGHET: Det bør være passe fuktig i kassen. Blir det for vått, kan det begynne å lukte; og er det for tørt, vil det ikke skje noe oppi der (men det er sjelden et problem om du legger noe over kassen). For mye fuktighet er lett å fikse. Hvis du har hatt lokk på og ser det kommer kondens på innsiden av lokket, bør du ta det av. Hvis du ønsker å dekke til jordfabrikken, legger du bare en avis eller et håndkle på toppen. Hva er passe fuktig? Omtrent som god jord.

En jordfabrikk med bokashi behøver ikke å luftes eller røres i som en tradisjonell kompost. Det kommer til å gå fortere om du gjør det; da blandes bokashien bedre med jorden, og det er kontakten mellom de to som gjør at prosessen kommer i gang. Men ikke rør så mye at prosessen blir aerob, slik som i en vanlig kompost. Rør rundt og kikk litt på sakene om du synes det er spennende, hvis ikke kan du godt la være. (Mindre matbiter blir også raskere til jord enn store biter – fordi det blir større kontaktflate til sammen.)

Hvor lang tid tar det?
Det kommer an på varmen, hvor godt bokashien er blandet med jorden, og størrelsen på matbitene. Under optimale forhold vil det bare ta noen uker. Står kassen kaldere, vil det kunne ta noen måneder. Dersom du trenger litt jord til noen tidlige planteprosjekter, kan du hente ut litt av det som er klart, og la resten fortsette prosessen i fabrikken.

I artikkelen Variasjoner i bokashi kan du lese om ulike faktorer som påvirker hvor fort omdanningen til jord skjer.

Jordfabrikk ute

Utendørs, i hagen, er det enda enklere. Her kan jordbafrikken ganske enkelt være et sted i hagen der du bestemmer deg for å grave ned ferdiggjæret bokashi, og hente ut kompostjord hver gang du trenger næringsrik jord til bed, krukker eller kasse.

En utendørs jordfabrikk kan også gjerne være et par pallekarmer som du bestemmer deg for å bruke bare til å lage bokashi-jord i, eller en kasse med bunn, som over. I en utendørs jordfabrikk kan du fortsette å tømme bokashi på vinteren også, blande med litt frostfri jord og dekke til med 10–15 cm jord hver gang. Oppbevar noe jord frostfritt gjennom vinteren til dette formålet – det behøver ikke være kvalitetsjord; en sekk rimelig jord fra et hagesenter fungerer fint. Eller bunkre sliten hagejord på høsten. Bokashi-jorden du lager i jordfabrikken din, blir uansett fantastisk.

Slik gjør du
  • Bruker du pallekarmer rett på jorden, kan du godt begynne med noen aviser i bunnen, for å kvele evt. ugress. I en kasse med bunn bør du starte med noe fuktighetsabsorberende (se over)
  • Legg så i et lag med jord
  • Tøm på ferdiggjæret bokashi og bland den godt med litt mer jord …
  • … oppå der dekker du til med 10–15 cm jord. Bruk like mye jord som boakshi til sammen. Det øverste laget i jordfabrikken skal alltid være jord.
  • Bruker du en kasse med bunn og den står ute uten tak over seg, bør du legg et lokk eller dra en presenning over, slik at jordfabrikken beskyttes mot nedbør. Blir det for vått, kan det hemme omdanningsprosessen. Lokket på jordfabrikken bør imidlertid ikke være lufttett, bare en fordel om eventuell kondens lett finner en vei ut! Legg en plankebit mellom kassen og lokket, og så noe tungt oppå der igjen. Da slipper kondens ut gjennom sprekken og lokket blåser ikke avsted.

Hvor lang tid tar det å lage jord i en utendørs jordfabrikk?
Det kommer an på varmen, hvor godt bokashien er blandet med jord, og størrelsen på matbitene. Under optimale forhold vil det bare ta noen uker. Er jordtemperaturen lavere, vil det kunne ta noen måneder. Det må være mer minst ca. 15 grader for at omdanningen skal sette fart.

Utendørs jordfabrikk på vinteren
Når det blir vinterkaldt, kommer det ikke til å skje noe i jordfabrikken. Bokashien omdannes ikke til jord hvis det er noe særlig under 15 grader. Men det gjør ingeting med bokashi; bokashi blir ikke dårlig eller ødeklagt, og begynner ikke å lukte selv om det blir kaldt. Det gjør ingenting om den fryser! Når det blir varmere i været igjen til våren, kommer prosessen i gang igjen av seg selv dersom boakshi ligger blandet og dekket til med  jord i kassen.

Innholdet synker ikke så mye sammen på vinteren heller, men pallekarmer er fleksible. Du kan lett bygge flere i høyden hvis du trenger mer plass i jordfabrikken i løpet av vinteren!

Les også
HVILKEN TYPE JORDFABRIKK SKAL JEG VELGE?

Lykke til!

Bokashi.se har testet flere ulike jordfabrikk-løsninger gjennom mange år. Mye av innholdet i artikkelen er hentet og fritt oversatt fra deres sider. Takk! Vi tar selv ansvar for eventuelle feil. Ta kontakt, så retter vi opp.