Noen bokashibøtter lukter mer enn andre. Som regel er det for mye fuktighet som er årsaken. Fukten kan hemme fermenteringsprosessen i bøtta, og gi sterkere bokashilukt. Ser du kondens på innsiden av bøtta/lokket når du åpner bøtta, bør du tørke den bort, presse matavfallet ekstra godt sammen og tappe ut bokashivæske daglig til matavfallet tørker litt opp. Du kan også legge et tynt lag biokull på toppen av matavfallet.
Opplevelsen av lukt varierer mye fra person til person. Noen synes den syrlige bokashilukten er frisk, andre synes den lukter litt kvalmt. Paret i ingressen er ganske typisk: samme bokashibøtte, to ulike opplevelser av lukt. Uansett: begge er enige om at biokull virker – det fjerner lukt i bokashi.
Hvorfor fjerner kull lukt?
Kullets lukthemmende effekt i bokashi kan dels forklares ved at det reduserer fuktigheten i bøtta. Kull har en porestruktur som gir veldig stor overflate i forhold til volumet, derfor absorberer kull væske svært effektivt. Og mindre fuktighet er altså bra for miljøet i bokashibøtta.
Lukt er små, små partikler – flyktige kjemiske forbindelser – som svever i luften og fanges opp av nesene våre. Også luktpartiklene bindes til kullet i bøtta, i stedet for at de svever omkring i rommet, og dermed lukter også bokashien mindre.
Biokull i bøtta og i jordfabrikken
Legger du litt biokull innimellom matavfallet i bokashibøtta av og til, vil det redusere potensialet for lukt i bokashien din betydelig. Knus gjerne kullet litt (biokullet vi selger i nettbutikken er ferdig knust i passe store biter), så slipper du å få store kullbiter med i jorden siden.
Oppbevar litt kull sammen med bokashistrøet på kjøkkenet, så er det enkelt å drysse i litt kull fra tid til annen. Vi har luftette beholdere med skillevegg som har plass til begge deler her! Det skal ikke mye til. Husk at det gir mindre bokashivæske når du bruker kull i bøtta. Ikke bruk biokull i bøtta i perioder hvor du behøver mye bokashivæske.
Alle våre bokashibøtter kan tilsettes kull for å redusere lukt
Lager du jord ved på blande fermentert bokashi i en kasse med tett bunn, inne eller ute, bør du ha noe fuktighetsabsorberende i bunnen av jordfabrikken. Blir det for fuktig og tett i kassen, kan det hemme omdanningsprosessen. Legg litt biokull i bunnen av kassen, og bland gjerne inn litt når du blander bokashi og jord også. Slik forhindrer du både fukt, lukt og at innholdet pakkes for tett i jordfabrikken.
Kullbitene lar du bli med videre ned i hagejorden siden, der blir de liggende og avgi bokashinæring og fuktighet i lang tid.
Husk at jordfabrikken ikke skal være lufttett. Står den ute må den beskyttes mot nedbør, men sørg for lufting: Legg gjerne en plankebit mellom kassen og lokket, og noe tungt oppå lokket igjen. Jordfabrikker inne bør stå uten lokk. Legg eventuelt en avis eller et kjøkkenhåndkle over. Det lukter ingenting av jordfabrikker med 50/50 jord og bokashi – spesielt ikke med litt biokull i tillegg.