-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Bokashi på balkongen

Vi lager spiselig balkong med bokashi i sommer! Her skal vi seriedyrke grønnsaker og få maks ut av liten plass – og lage jord og gjødsle med bokashi, selvfølgelig. Forberedelsene er i full gang!

Mens vi har bygget kjøkkenhage og satt opp drivhustunnel, laget halmballhage og varmbenker i bokashihagen gjennom flere sesonger, har balkongen med morgensola og utsikten over fjorden vært forsømt. Men nå er turen endelig kommet til balkongen! Det kommer til å bli trangt – av bugnende grønt, håper vi! Blomkarse, tomater, urter og salater. Dill, og kanskje reddiker. Og i alle fall masse mikrogrønt. Planlegging og forberedelser er allerede i gang.

Forberedelser 1: Bokashi

Når du har ambisjoner om å dyrke mye på liten plass, trenger du næringsrik jord og god tilgang på gjødsel. Du trenger bokashikompost. Vi fyller en bokashibøtte på et par uker hjemme hos oss. To ukers fermentering senere har vi den best tenkelige grunngjødsling og jordforbedringsmateriale til balkongkassene. Bokashi er fin-fin balkongkompost.

Den første bøtta som blir klar, blander vi rett i jorden i den store kassen hvor vi skal dyrke salater og tomater. Men vi har et par andre jordfabrikkløsninger i ermet også, som passer på balkongen, så vi kan fortsette å lage mer kompostjord til krukker og kar når den store plantekassen er fulldyrket.

Finn den bokashibøtta som passer deg best:

Rabatt %
-30%
kr 2 595,00 kr 1 816,50
Rabatt %
-30%
kr 2 595,00 kr 1 816,50

Forberedelser 2: Biokull til plantekassen

Hvis du dyrker i store, dype kasser på balkongen, kan det være hensiktsmessig å fylle opp med noe annet enn jord i bunnen, eventuelt blande inn litt egnet materiale i jorden. Da blir ikke kassen så grusomt tung; våt jord veier overraskende mye. Dessuten reduserer du jordforbruket. Det er ikke sikkert du trenger så veldig dypt jordsmonn på balkongjordet ditt – avhengig av hva du skal dyrke naturligvis. Velger du riktig «fyllmateriale», kan du dessuten få bedre drenering i kassen, forbedret jordstruktur som øker jordens evne til å holde på næring og vann, og du kan legge opp et aldri så lite væske- og næringslager i kassen. Det er gull verdt i kasser på balkongen, som inneholder relativt lite jord og er utsatt for uttørking og utarming.

Tradisjonelt har det vært vanlig å bruke lecakuler til å fylle opp i plantekassene med, og gi mer porøs jord og bedre drenering. Mer enn det kan ikke lecakulene bidra med. De holder hverken på vann eller næring; dessuten er det visstnok ganske energikrevende å produsere dem, så vi har for lengst faset ut lecakuler her hos oss. Vi erstatter dem med noe mye bedre: Biokull, ladet med næring og væske.

Vi skulle gjerne ladet kullet i bokashivæske, men så mye bokashivæske har vi dessverre ikke. Og den væsken vi har, vil vi heller gjødsle i kjøkkenhagen med. Derfor passer vi på når vi likevel skal lage neslevann! Vi tømmer biokull i bøtta først, og fyller deretter på med nesler og vann. For å hindre vond lukt av neslevannet, har vi også i Microferm og melasse. Vi fermenterer neslevannet! Da slipper vi også å røre i kassen (den skal bare stå i fred, lufttett med lokket på) og gjødselen vi lager blir betydelig mer effektiv. Les mer om Microferm og neslegjødsel

Etter en ukes tid har vi små og store biter biokull, mettet med herlig næringsrik neslegjødsel, væske og bokashimikrober. Det blir knall å ha i bunnen av kassen (og blande inn i jorden): Langtidsvirkende små lagre av fuktighet og næring i kassen og jorden!

JORDFABRIKKER PÅ BALKONGEN

Mange som lager jord med bokashi i byen, har jordfabrikker i plastkasser med tett bunn og biokull i bunnen. I disse kassene blander de jord og fermentert bokashi og lager jord på rekordtid – ute eller inne. Kassene kan gjerne stå stablet oppå hverandre med to planker i mellom (ikke lokk!) på balkongen. Det er superpraktisk, i alle fall utenom balkongsesongen.

Vår balkong er ikke så stor, så i sesongen vil vi gjerne enten dyrke på jordfabrikkene våre, eller sitte på dem:

1. Rett i plantekassen

Bokashi rett i jorden der du skal dyrke, er aller enkleste vis på våren/sommeren. Du kan fint blande fermentert matavfall med jord direkte i en plantekasse eller krukke med litt størrelse, dekke med ca. 15 cm jord og dyrke der med en gang. Det skal vi gjøre i den fine dyrkekassen vi har anskaffet fra bedd.no.

Det er anbefalt å vente i to uker hvis du skal plante ut planter med lange røtter, ettersom nynedgravd bokashi har lav pH (som nøytraliseres etter et par uker i jorden). Du kan naturligvis så frø i topplaget med det samme, ettersom det vil gå et par uker før røttene når ned til den nedgravde bokashien.

2. Minijordfabrikk på balkongen

I løpet av vinteren og våren, lager vi mange slike minijordfabrikker rett i krukker eller baljer som vi har boret hull i bunnen på. Vi blander altså fermentert bokashi med løv og jord rett i krukkene som vi skal dyrke i, og dekker med jord på toppen. I mange av dem vintersår vi frø med det samme. Frø som tåler å ligge ute i kald og frossen jord gjennom vinteren. På den måten får vi ekstra tidlige salater, dill, spinat, sukkererter og ruccola. Blant annet.

Bokashien i dyrkekaret omdannes til jord etterhvert som vårsola får tak og det blir varmt nok til at prosessen går i gang. Noen av krukkene flytter vi opp på balkongen når vårsola begynner å varme der, så har vi lett tilgang på ruccola til brødskiva. Eller vi setter tomme dyrkekare klare på balkongen tidlig på våren, og blander bokashi og jord i dem når vi har bøtter klare – og sår på toppen.

Slik «lager» vi hjemmedyrket salatbar og herlig kompostjord på balkongen, samtidig – i de samme krukkene!

3. Jordfabrikker i putekasse

Putekassen på balkongen vår inneholder sjelden puter. Vi legger ofte en sittepute på toppen i stedet: den er en sittekasse!

Men det er plass til mye annet: Det går 3–4 bokashi jordfabrikker i form av 30-liters kasser fra Nille i sittekassen vår. Det er genialt! Og likevel rommer kassen litt hageredskaper, vannkanne og eventuelt sitteputene da, på toppen.

Foreløpig har vi bare klargjort én jordfabrikk i kassen. Den har knust biokull og litt jord i bunnen. Sittekassen vår rommer tre 30-liters jordfabrikker + en stor sekk med jord vi kan blande med bokashien når den er klar.

Vi har ikke lokk på jordfabrikkene nedi sittekassen. Det er viktig at jordfabrikkene får luft; omdanningen til jord er et samarbeid mellom bokashimikrober og jordbakterier, og jordbakteriene må ha luft for å jobbe.

Seriedyrking i små krukker

Mens vi venter på at biokull skal lades med neslevann og alle forkultiverte planter skal bi klare til å plantes om, dyrker vi mikrogrønt på balkongen. Vi tester også å seriedyrke i små dyrkekar. Seriedyrking kaller vi det når flere avlinger avløser hverandre på samme vokseplass, mange ganger i løpet av en sesong. Slik får vi mye ut av liten plass og sesongen blir kjempelang.

På balkongen gjør vi det i miniformat. I den lille glasskrukken på bildet dyrker vi reddikspirer. Det er så godt på smørbrød og i salater! Når vi klipper av spirer for å spise, høster vi alltid fra den samme siden av krukken. Og når halvparten er spist, «luker» vi opp stilkene og krafser stilker og røtter ned i jorden igjen. Så vanner vi litt og drysser ut nye reddikfrø på den «oppspiste» halvdelen. De nysådde spirene blir spiseklare på en drøy uke. Da har vi typisk spist opp den andre halvparten også, og gjør samme prosedyre der.

God appetitt på balkongen i sommer!

/ah

Relaterte artikler

Bokashi på balkongen

Vi lager spiselig balkong med bokashi i sommer! Her skal vi seriedyrke grønnsaker og få maks ut av liten plass – og lage jord og gjøds...

Boka: Balkongbønder

Bybonde Andreas har skrevet bok om å dyrke mat på balkongen: om hvordan du får kretsløpet jord–bord–jord til å funger...

Dyrke på balkongen i sommer? Start med bokashi. Nå.

Vil du at det skal bugne av spiselige godsaker på balkongen din i år? Det vil vi! På bokashibalkongen starter sesongen tidlig.