-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Mindre lukt av neslevann med mikrober

Brenneslevann er effektiv gjødsel. Men det stinker! Heldigvis kan du redusere lukten samtidig som du maksimerer effekten, ved å fermentere neslevannet med Microferm; bokashimikrober i flytende form. Noen opplever også redusert lukt med bokashistrø i neslevannet. Vi tester begge deler!

Neslevann lukter vondt. "Stinkevann", kaller barna det. Vi sender naboene en tanke og forsøker å gjødsle med stinkevannet i hagen på dager med regn/duskregn. Da dempes lukten mye. Men det finnes gode råd mot stanken – bokashimikrober. Microferm er et væskebasert produkt som inneholder bokashimikrober og brukes blant annet til fermentering av hageavfall – og neslevann.

Vi har testet Microferm i neslevannet, med og uten melasse (=mikrobemat). Vi har også hørt rykter om at det skal bli mindre lukt med et par never bokashistrø i neslevannet, så da måtte vi selvfølgelig teste det også.

Hva er Microferm?

Microferm er bokashimikrober rett i hagen! Uten å gå veien om bokashibøtta først. Produktet består av aktivert EM-1 ("Effektive Mikroorganismer") i flytende form. Microferm brukes både i private hager og av gartnere: til fermentering av hagekomposter (for en raskere omdanning til rik og levende kompostjord), til stimulering av mikrolivet i jorden og styrking av plantene direkte – og til å redusere lukten av brenneslegjødsel (neslevann). Mer om de ulike bruksområdene under. Du finner Microferm i litt ulike størrelser under "Hage" og "Jordforbedring" i nettbutikken.

EM-1 er den mikrobeblandingen som ligger til grunn for alle produktene i EM-familien – som bokashi, det probiotiske vaskemiddelet Wipe & Clean, og altså Microferm. Alle våre EM-produkter fremstilles gjennom en fermenteringsprosess som aktiverer mikrobene.

Mindre lukt med bokashi og Microferm

Ved å tilsette Microferm og sukkerrørmelasse i bøtta når du lager gjødselvann av nesler, fermenteres gjødselvannet, og den ubehagelige lukten blir faktisk borte! Neslegjødsel med Microferm og melasse lukter fruktig, som saft, eller balsamico. Vi får også økt effekt av gjødselvannet på grunn av mikroorganismenes formering i fermenteringsprosessen.

Den første gangen vi testet dette, brukte vi en oppskrift vi hentet fra bokashi.se. Takk, gode naboer:

Dosering: Tilsett 5 dl Microferm og 5 dl Melasse i en 10-liters bøtte med lunkent vann og nesler. Vannet må ikke være over 35ºC, det tåler ikke mikrobene. Sett på lokk, og la det stå og fermentere i en drøy uke.

Sil av neslene og tynn ut 1:20 når du skal vanne (=0,5 l i en 10-liters kanne med vann). Vanlig dosering for neslevann uten Microferm er 1:10.

Luktfritt og effektivt neslevann til halv pris

Den svenske oppskriften fungerer aldeles utmerket. Men vi synes det går med VELDIG mye Microferm..? En halv liter til én bøtte neslevann? En 2-liters kanne med Microferm holder jo bare til fire bøtter; og hva da hvis du også vil fermentere hageavfall med Microferm som du har kjøpt?

Året etter bestemmer vi oss for å være litt mindre «svenske» og utfordre oppskriften. Vi halverer den faktisk.

Neslevann2_1.jpg

Vi halverer oppskriften! Litermålet med 50/50 Microferm og melasse har vi tenkt til å fordele på to av bøttene, i stedet for å ha alt i en.

Vi fordeler altså et litermål med 5 dl Microferm og 5 dl melasse på TO bøtter i stedet for én. Deretter har vi igjen produkter til et par litermål til. Disse fordeler vi på de to siste bøttene OG på to 40- og 50-liters kasser med biokull, nesler og Microferm.

I disse kassene gjør vi to ting på en gang – vi lager neslegjødsel med Microferm OG vi lader kull med gjødselvannet! Samtidig. Kullbitene, fulladet med herlig gjødselvæske, skal vi ha i bunnen av store balkongkasser som vi skal dyrke i, i stedet for lecakuler. Lecakuler er energikrevende å produsere og gjør mye mindre nytte i plantekassene enn kullbiter mettet med gjødselvann.

Har du bokashivæske nok, er det toppen å lade biokull med denne. Men vi hadde ikke det, så det blir neslevann.

Neslevann3.jpg

Neslegjødsel og kull. Vi har Microferm og melasse i neslevannet (i tillegg til kullbitene), og bruker under halvparten av svensk oppskrift.

Når neslevannet fermenteres med Microferm, blir altså den vonde lukten borte. Men den effekten gir jo kull også: Kull trekker til seg luktmolekyler og hindrer lukt, for eksempel i bokashibøtta. Tro om vi ville fått mindre lukt av neslevannet bare med kullbiter i vannet? Uten Microferm og melasse?

Men produktene endrer også luktens karakter. I tillegg til at den blir mye svakere, går den samtidig fra å minne om utedo til å minne om balsamico. Det vil ikke kullbitene kunne gjøre alene. Dessuten får vi ikke med de positive effektene av fermenteringen uten å tilsette mikrober. Og kanskje vil det avsilte neslevannet fortsatt lukte, når kullbitene er fjernet og vi skal gjødsle med vannet, dersom det ikke er fermentert med Microferm? Vi vet ikke ennå. Det får bli neste års test.

Eureka! Og eureka igjen!

En uke senere åpner vi bøttene og kassene. Det er nemlig også en fordel ved å ha Microferm i neslevannet – det krever ingen oppfølging. Det er vanlig å anbefale å røre i bøtter med neslevann hver dag. Det stinker! Men under fermenteringen med Microferm skal neslevannet stå lufttett. Ingen røring eller annen oppfølging.

Vi åpner kassene med biokull, Microferm og melasse først. Der lukter det … absolutt ingenting! Utrolig. Vi snuser skikkelig godt med nesene våre nedi kassene, og gidder ikke bruke hansker en gang når vi løfter ut og siler av nesler og kullbiter. Ingen ubehagelig lukt i kassene, ingen ubehagelig lukt på hendene. Eureka!

Men er det kullet som gjør den store forskjellen i kassene, tro? Vi er spente på å kjenne forskjellen på neslebøttene etter svensk oppskrift og de med halvparten så mye produkter, eller ren slump. Vi åpner den med oppskriftsmessig blanding først. Den lukter som ventet ingenting, eller bare svakt av noe fruktig som minner om baslamico. Så river vi lokkene av de andre også og lukter. Rører rundt med en pinne og lukter igjen: Nei, det er ikke lett å kjenne noen forskjell. Det lukter ikke. Eureka igjen!

Konklusjon blir derfor: Microferm og melasse har STOR effekt på lukt i neslevann, og det krever dessuten mindre oppfølging og blir mer effektivt i bruk. Men det holder fint med 250ml av hver i en skurebøtte med vann.

/ah bokashinorge.no

Relaterte artikler

Gjødsle med bokashivæske inne

Når inneplantene trenger næring, kan man da gjødsle med bokashivæske? Og vil det lukte?

Hagekompost med bokashi-mikrober

I Nederland bokashi-fermenterer de høstløv fra byparkene i store stakker pakket inn i plast. Slik lager de jord av løv på noen må...

Dyrk i halm og bokashi

Vi har aldri jord nok til alt vi vil dyrke. Da lager vi jord og dyrker på en gang – i halm og vårt eget brukte matavfall.