Anne inspirerer mange med sine vakre bilder av grønnsaker og frodige hage på Instagram.
Hvor lenge har du holdt på med bokashi?
– Jeg har drevet med bokashi i 5-6 år, etter at jeg oppdaget det via Instagram.
Hva motiverte deg til å begynne med bokashi?
– Motivasjonen min var å skape god jord av eget avfall. Det er lett å bli hektet på bokashi! Når man erfarer hvor mye mer liv det blir i jorda og hvor godt vekstene trives, kommer det aldri på tale å slutte.
Hva elsker du å dyrke i bokashijord?
– I kjøkkenhagen putter jeg bokashi i alle bed. Der det er mest bokashikompost planter jeg ut rotselleri og gresskar, da disse er ekstra næringskrevende.
Din beste bokashihistorie?
– Et år hadde jeg en liten gjeng med physalisplanter som ikke vokste helt som de skulle. Etter å ha gitt dem bokashivæske (utspedd 1:10) eksploderte de nesten i løpet av et par dager. Veldig moro.
Hva er ditt beste bokashitips?
– Jeg vasker sjeldent bøttene, men er nøye med å holde det rent akkurat rundt lokket, for å forebygge lukt og eventuelt lekkasje. Jeg har også utforsket litt med bokashistrø i neslevannet når jeg lager gjødsel, og det bidrar til mindre lukt, synes jeg.
Har du noen ganger utfordringer med bokashi? Hvordan løser du det?
– For sikkerhets skyld så legger jeg kompostgitter oppå jorda når jeg nettopp har tømt ut innholdet fra bøttene. Andre utfordringer må være at det spirer en del fra denne komposten, alt fra avocadosteiner til gresskar, men det er ikke noe stort problem. Den største utfordringen er at jeg ikke får nok kjøkkenavfall!!
Hva vil du si til den som lurer på å begynne med bokashi?
– Jeg anbefaler det veldig! Det er litt arbeid, kanskje, men vel verdt det!!
Hvordan ser din jordfabrikk ut?
– Jeg har et par jordfabrikker i garasjen på vinteren. Jeg spar ut et par sekker med jord fra drivhuset som jeg bruker til strø og legger lagvis i murerdunker, de samme som om sommeren tjener til dyrkingskar for tomater. Hele våren og sommeren spar jeg ned på ledige steder, og planter noe nytt oppå med en gang (jeg har som regel noen potter som er klare for utplanting). Om høsten graver jeg ned i alle tomme bed, legger over løv eller plenklipp, og lar de godgjøre seg helt til våren.
– Helt til sist, «når du høster noe i hagen må du huske å gi noe tilbake».
Følg Anne her:
IG: @annemorshage