Det er mye det går an å rette opp i. Og mange opplever at bokashimikrobene får skikk på bakteriebalansen i bøtta etter et par ukers fermentering; selv i bøtter som i utgangspunktet har kommet litt skeivt ut. Det retter seg ofte av seg selv i løpet av to-ukers perioden. Har du fått en skikkelig kjip bøtte som ikke lar seg redde, er det beste du kan gjøre å grave innholdet dypt, dypt i jorden hvis du kan, og starte på nytt. Eller kaste innholdet i kommunens returordning/restavfall. Og starte på nytt. Det blir sikkert fin-fin bokashijord av den neste bøtta!
Men samtidig er det jo viktig å forstå hva problemet skyldes. Derfor har vi laget en liten guide til feilsøking i bokashi.
Det lukter vondt av bøtta
Bokashi skal lukte syrlig eller surt, «fermentert», men det skal ikke behøve å lukte sterkt. Gjør det det, kan dette være feil:
1) For mye fukt
- Tørk bort kondens på innsiden av bøtta og lokket.
- Legg et ark eller to av kjøkkenpapir på toppen av matavfallet i noen dager, skift det ut når det blir fuktig.
- Bland inn biokull i bøtta.
2) Bøtta står for kaldt
- Flytt bøtta til et varmere rom. Matavfallet kan fermenteres i temperaturer over 15º, men bør aller helst ha rundt 20ºC.
3) For mye lufttilgang i bøtta
- Sjekk at lokk og kran er hele og tette.
- Sjekk at du ikke har fått noen sprekker i bøtta.
- Press matavfallet godt sammen for å unngå luftlommer.
- Ikke åpne bøtta mer enn maks én gang daglig.
- Hvis du har Loop: Sjekk bøttenes svarte stapper/innerlokk er presset godt nok ned.
- Hvis du har Loop: Sjekk om det har satt seg fast matavfall mellom stapper/innerlokk og innerbøtta, slik at luft slipper til.
Vi har reservedeler til alle vår bokashibøtter:
4) Strøet er ikke aktivt
- Sjekk utgangsdato på posen.
- Har strøet blitt utsatt for direkte sollys (det dreper mikrober)?
- Har du oppbevart det lufttett og i romtemperatur? Strø som er inaktivt blir ofte mer grålig og mørkt i fargen, tørrere og lukter svakere.
5) For mye råttent/muggent matavfall
- Får bokashimikrobene for stor konkurranse fra råte-/muggbakterier så går prosessen dårlig.
- Ikke la matavfallet stå for lenge før du har det over i bokashibøtta.
- Prøv å tilføre litt mer strø, eller tøm bøtta og begynn på nytt hvis problemet er for stort.
6) Matavfall med spesielt sterk lukt
- En bokashibøtte med mye løk eller rekeskall vil alltid lukte litt mer.
- Bland inn litt biokull for å absorbere noe av lukten.
- Dropp matvarer med sterk lukt i bokashien hvis du synes det er generende.
Det blir mugg i bøtta, eller i jordfabrikken
Hvitt lett mugg er ikke noe problem i bokashi, det er ikke et tegn på at noe er gått galt. Tvert om. Det er et tegn på at gjærsoppen i bokashistrøet lever et godt liv i bøtta eller i jordfabrikken. Vi kaller det «fluff» og det kan oppstå både i bokashibøtta og i jordfabrikken/ på jorden der du graver ned fermentert bokashi.
Har du fått grønn eller sort mugg i bøtta, er det imidlertid et tegn på at andre bakterier, andre nedbrytningsprosesser enn fermentering har fått overtak i bøtta, det kan skyldes:
- For mye mat som er begynt å bli dårlig (muggen/råtten). Litt muggen mat kan du legge i bøtta, men da helst midt i bøtta.
- Bøtta har stått for kaldt og betingelsene for fermentering har ikke vært optimale
- For mye fuktighet i bøtta har gjort at fermenteringen har gått i stå
- For mye lufttilgang har ødelagt for fermenteringsprosessen
Omdanning i jordfabrikken går seint
Fermentert bokashi må blandes med jord for å bli omdannet til kompostjord. Hvor raskt omdanningen går, avhenger ulike faktorer. Dersom det er vinter og bokashi-jord-blandingen står ute i kulden, vil det ikke skje noen omdanning. Det er helt normalt og gjør ikke noe. Blandingen kan godt stå ute og vente på våren. Da vil omdanningen gå i gang av seg selv når det blir varmt nok.
Men noen ganger går omdanningen langsomt selv om jordfabrikken står varmt og godt – hva kan ha gått galt da?
- Bokashi og jord er ikke godt nok blandet. Jo mer kontaktflate mellom bokashi og jordbakterier, jo raskere og sikrere blir omdanningen. Bruk nok jord eller jord/løv og bland godt!
- For lite jord eller jord/løv. Omdanningen er et samarbeid mellom jordbakterier og bokashimikrobene. Det må tilstrekkelig med jordbakterier til. Cirka like mye jord eller jord/løv som bokashi totalt pleier å bli bra: Noe bruker du til å blande godt med bokashien, resten til å dekke til på toppen.
- For tett: Jordfabrikken har tett lokk eller for dårlig lufting av annen grunn. Jordbakteriene trenger luft for å jobbe. Sørg for god lufting.
- For vått i jordfabrikken: for mye fuktighet hindrer prosessen både i bokashibøtta og i jordfabrikken. Har du jordfabrikk i en kasse med bunn, er det lurt å legge knust biokull/grillkull i bunnen av kassen og gjerne litt blandet inn i bokashi–jord-blandingen. Kullet trekker til seg fuktighet og hindrer problemer i omdanningen
- For tettpakket materiale i bunnen av jordfabrikken. Dersom beholderen du bruker til jordfabrikk er høy og smal, kan innholdet pakke seg for tett i bunnen. Da kommer ikke nok luft til at jordbakteriene kan jobbe, og prosessen stopper opp. Bland inn litt mer jord eller jord/løv der hvor materialet har pakket seg. Knust biokull/grillkull i blandingen bidrar også til å sikre en luftigere struktur.
- For mye torv i jorden. Husk å bruke levende jord uten for mye torv til å blande med bokashien.
Fluer i jordfabrikken
En del bokashibrukere opplever av og til å få småfluer i jordfabrikken. Det er ikke farlig, men kan jo være ekkelt og irriterende. Dette er de vanligste grunnene til fluer i jordfabrikken:
1) Matavfallet står for lenge utildekket på benken
Problemet du ser som fluer i jordfabrikken, har som regel oppstått mye tidligere: allerede FØR matavfallet havnet i bokashibøtta! Dersom det går litt tid før matavfallet kommer i lukket beholder på kjøkkenbenken, kan småfluer og andre insekter rekke å legge egg på matavfallet før det havner i bøtta. Eggene kan overleve prosessen i bokashibøtta (selv om de som oftest vil dø) og kan klekke og gi fluelarver og småfluer i jordfabrikken.
2) For tynt jorddekke
Dersom «jordlokket» på toppen av jordfabrikken er veldig tynt, kan det forekomme at småfluer blir tiltrukket av det fermenterte matavfallet. 10-15 cm jord på toppen bør holde i en jordfabrikk som står beskyttet mot fugler og nysgjerrige hunder. Fluene vil uansett fly vekk når jordfabrikken ikke er interessant for dem lenger; det vil si når alt er omdannet til jord.
Er det derimot snakk om hærmygg, les denne artikkelen.
Praktiske beholdere til matavfallet
Noen graver opp bokashien
Grevling og vånd er kjent for å kunne være interessert i nynedgravd bokashi. Det samme er rev og nysgjerrige hunder. En del opplever også problemer med skjærer, mens andre melder at de har mindre problemer med fugler etter at de begynte med bokashi. Rotter og mus er stort sett MINDRE interessert i bokashi enn de er i ferskt eller råtnende matavfall i en tradisjonell varmkompost. Les mer om ulike skadedyr.
Vanligste feil
- Bokashien er ikke gravd dypt nok i jorden. 10–15 cm jord over nynedgravd bokashi skal som regel holde. Har du allerede utfordringer med innpåslitne fugler eller nysgjerrige hunder, kan det være nødvendig å grave dypere. Det kan også hjelpe å legge en presenning, hønsenetting eller et teppe over nedgravingsstedet de første par ukene.
- Akkurat grevlingen kan være interessert i god jord generelt da den blir full av deilig meitemark, og dette har vi desverre ingen tips mot, annet enn å forsøke å fysisk stenge den ute fra hagen.