-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Sneglebarrierer til pallekarmer

Du kommer IKKE til å få flere brunsnegler i hagen selv om du graver ned bokashi i jorden. Men du har kanskje noen snikende omkring i gresset allerede? Vi har laget sneglebarriere av hønsenetting til pallekarmkassene – se hvordan.

Bokashi – som du kan grave rett ned i jorden i stedet for å oppbevare i en binge – kan være en bedre løsning enn tradisjonell kompost for mange med snegleproblemer. Bokashi.se har Nordens lengste erfaring med bokashi; de forteller at fordi du dekker bokashien med 10–15 cm jord, finner ikke brunsneglene den. Mens mange sliter med brunsnegler / iberiasnegler i sine tradisjonelle komposter. Her kan du lese mer om ulike hus- og skadedyrs forhold til bokashi.

Vi har vært heldige til nå og har ikke hatt noe stort snegleproblem. Det ER brunsnegler i hagen på fuktige kvelder, men ikke mange. Naboene har dem imidlertid i hopetall, så det er vel et spørsmål om tid. Da vi skulle sette opp noen ekstra pallekarmkasser til å så høst- og vintergrønnsaker, ville vi gjerne ha dem nærme huset; det er praktisk og trivelig når dagene blir kortere og kveldene mørkere og kaldere. Men mangold, pak choi og vintersalat står mer snegleutsatt der. Og ettersom vi skulle dekke jorden i kassene med masse deilig gress akkurat på den tiden da sneglene legger egg (ca. 400 pr. snegl!) ville vi gjerne sikre oss med en sneglebarriere.

Nyttige produkter til hagen

Gjør det selv

Inspirert av ulike sneglegjerder/ sneglelister i stål og jern som finnes til salgs her og der, bestemte vi oss for å forsøke å lage våre egne. Av hønsenetting. Vi testet først ulike løsninger på salat- og urtekassene i sør-veggen hvor vi hadde plukket noen snegler i løpet av sommeren. Den vi endte opp med å montere der, er grunnere enn den på bildet; og det ser ikke ut til å ha vært godt nok. Vi plukket 3–4 snegler på salaten også etter at vi monterte lister av hønsenetting der. Løsningen på bildet har imidlertid fungert hos oss. Det tror vi i alle fall: Vi hadde ikke noen snegler i kassene, selv om vi plukket noen på bakken omkring. Slik gjorde vi:

  1. Vi målte omkretsen av kassene og brukte en avbitertang til å klippe over rullen med hønsenetting i stykker som var ti ruter ”høye”. – Mange nok stykker til å rekke rundt hele, med litt overlapp. Bruk arbeidshansker når du jobber! Hønsenetting sliter på hendene. Kanskje kan du bruke enda «høyere» biter, for å få enda bredere lister. Vi tror som sagt det er størrelsen det kommer an på.
  2. Deretter brettet vi inn taggene i den ene enden, for å skåne klær og nakne barnelegger. Dette skal senere bli den enden som står ut fra kassen og brettet ned, så den danner en beskyttende profil rundt kassen.
  3. Er du redd for at sneglene skal krype gjennom rutene i hønsenettingen, kan du legge hønsenetting dobbelt og «over hverandre» slik at størrelsen på rutene blir halvert. Da kommer de vel neppe igjennom?

    TIPS! Smarte lesere melder at de har videreutviklet konseptet og laget tilsvarende sneglelister med mer finmasket netting, av den typen vi forbinder med kaninbur. Det fungerer visst utmerket! Lurt.

  4. Deretter stiftet vi hønsenettingen fast til kassen slik at en lengde tilsvarende tre ruter ble liggende nedover utsiden av kassen, rundt hele. Mange hevder at sneglene ikke vil gå over hønsenetting. Vi tror kanskje det er noe optimistisk, men ville likevel ha muligheten til å riste av oss noen allerede på dette. Den delen av hønsenettingen som nå sto rett opp, brettet vi ned i flukt med topp-kanten av kassen og brettet enden ned igjen slik at hønsenettingen dannet en jevn profil rundt hele kassen.

For den som sliter med store snegleutfordringer i hagen sin vil nok ikke en slik sneglelist løse problemet alene. Men kanskje kan den være en nyttig del av en mer variert mix for bekjemping av brunsnegler i kjøkkenhagen? Den fungerer hos oss, ser det ut til. Og det koster lite å prøve. Hønsenetting er billig. Designmessig funker den kanskje best for den som liker litt DIY/ gjør-det-selv-uttrykk i hagen. Det gjør vi.

/ah/ bokashinorge.no

Relaterte artikler

Salatstafetten går - i bokashihagen

Vi fråtser i egendyrket salat fra april til oktober. Den salaten som kommer aller først, er sådd på sensommeren året før; ...

Bokashi i blomsterbedet

Liker blomster også bokashi? Klart de gjør! Men vi er litt gjerrige på kompostjorden i blomsterbedene hos oss – vi velger som regel å...

Seriedyrking med bokashi

Vi sår og høster og sår – igjen og igjen – på de samme vokseplassene i kjøkkenhagen. Slik får vi mye ut av lit...