Bokashi: trinn for trinn
Trinn 1: matavfall og strø i bokashibøtta
Trinn 1 er den perioden da du fyller matavfall i bokashibøtta en gang daglig, og strør over 2 ss bokashistrø PER LITER matavfall hver gang. Har du lite matavfall kan du godt putte det i bøtta bare annenhver dag, men ikke vent til det begynner å mugne/råtne, og ikke åpne bokashibøtta oftere enn én gang per dag. Bokashimikrobene i bøtta vil nemlig ha det så lufttett som mulig.
Du bør tappe ut væske fra bokashibøtta en–to ganger i uken fordi bokashien ikke bør bli for våt. Denne væsken er super gjødsel: Tynn den ut med vann ca. 1:100 (én dl i en 10-liters bøtte med vann) og bruk til å gjødsle plantene dine.
Boks på benken
Du trenger en beholder med lokk på kjøkkenbenken hvor du kan samle opp matavfall i løpet av dagen, slik at du kan tømme i bokashibøtta bare én gang daglig. Bruk for eksempel en gammel isboks, kommunens kjøkkenbeholder for matavfall, en krukke med lokk eller avfallsbøtten BioProffa.
Det er lurt at det er lokk på beholderen så det ikke lukter, men også så ikke fluer o.l. legger egg på matavfallet i løpet av dagen.
Hvor skal bokashibøttene stå?
Mange er opptatt av størrelsen på bøttene før de går i gang med bokashi. Får de plass under benken? I skapet? Har jeg plass på kjøkkenet? Bokashibøttene behøver ikke stå på kjøkkenet hvis du bor litt trangt. Du skal bare tømme matavfall i den ene bøtta én gang om dagen. Den andre – når den er full og står til fermentering – skal stå urørt i minst to uker. Du bør tappe ut bokashivæske 1–2 ganger i uken, men det er alt. Det er derfor ikke nødvendig for de fleste at den er veldig tilgjengelig.
Noen har bokashibøttene på vaskerommet, noen under jakkene i entreen. Vi har den vi fyller matavfall i på kjøkkenet, mens den som står til fermentering står under skrivebordet. Bøttene er lufttette, så det lukter ikke noe av dem når de står med lokket på.
Hva kan kastes i bokashibøtta?
Alt du har av matavfall og rester av kjøtt, fisk (rå eller tilberedte rester), frukt og grønt (også sitrus), brød og kornvarer går i bokashibøtta. Du trenger ikke sortere (brunt/grønt) eller passe på mengden: Har du mye en dag, tilpasser du bare mengden strø. Og det gjør ingenting om du gjør et opphold på flere dager eller uker (for eksempel når du er på ferie). Det spiller ingen rolle om det tar en dag eller et år å fylle bøtta.
Avocadostein, eggeskall og kyllingbein o.l. tar lang tid å omdanne til jord, også med bokashi. Du kommer til å se dem igjen i jorden senere, som rene tørre beinrester eller eggeskallbiter. Noen synes det er helt OK, andre unngår å kaste dette i bokashibøtta.
Det eneste du skal unngå er flytende matavfall som suppe, saus og drikke. Husk at youghurt også blir flytende i romtemperatur. Bokashi-mikrobene liker ikke at det blir for vått i bøtta, derfor unngår vi flytende matavfall.
Bokashi med vanlig bøtte
Du behøver ikke kjøpe bokashibøtter med dobbel bunn og tappekran for å lage jord av matavfall med bokashi. En vanlig – helt lufttett – bøtte fungerer fint! Ulempen er at du da ikke får nyttegjort deg av bokashivæsken. Du bør også kompensere for at du ikke får tappet ut væske ved å tilsette biokull som et drenerende og absorberende lag i bunn av bøtta.
Trinn 2: To uker fermentering inne
Når en bokashibøtte er full, skal den stå med lokket på i romtemperatur i to uker (eller mer). Dette er bokashiprosessens trinn 2. Det du bør tenke på i denne perioden er at bøtta ikke må stå for kaldt: 18–25ºC er perfekt arbeidstemperatur for mikrobene. Det er også lurt å sjekke ukentlig om du får tappet ut bokashivæske. De fleste bøtter avgir nemlig litt væske også under fermenteringen.
Ferdig fermentert bokashi
Når bøtta har fermentert i romtemperatur i to uker, kan den stå hvor som helst hvis du ikke vil gå videre til trinn 3 med en gang. Fermenteringen innebærer en konservering, så bøtta tåler fint å stå i et år – inne eller ute. Bokashien er nå stabil, og det gjør ingenting om innholdet i bøtta fryser.
De fleste vil imidlertid trenge bøtta på kjøkkenet igjen når neste bøtte er full, så da må den fermenterte bokashien i den første bøtta videre til trinn 3.
Det skal ikke bli jord i bøtta
Husk: Det skal ikke bli jord i bokashibøtta! Det blir det aldri. Matavfallet vil se omtrent likt ut som da du la det nedi, når du åpner bøtta etter to uker (eller lenger). Det blir bare litt mykere og litt gulere, som regel. Matavfallet blir gjennomarbeidet av mikrober, men det blir fermentert og ikke nedbrutt. Fermenteringen synes ikke noe særlig på overflaten. På mikroskopnivå har det derimot skjedd mye som gjør at omdanningen til jord etterpå går veldig raskt. Det er altså først på trinn tre at matavfallet blir til jord.
Tips: Skriv dato på lokket, når du setter bøtta til fermentering. Da vet du når bøtta er klar for trinn 3.
Dette trenger du for å begynne med Bokashi:
Trinn 3: Kontakt med jord
Etter to ukers (eller mer) fermentering innendørs, skal matavfallet i bokashibøtta blandes med jord og/eller løv for å bli omdannet til jord. Det kan skje inne eller ute hele året. Du kan grave fermentert bokashi ned i jorden på sommeren, direkte i bakken eller i pallekarmene dine. Du kan også lage jord i en egnet beholder, som en plastkasse eller stor bøtte eller krukke. Beholderen kan stå ute eller inne – på balkongen, i boden eller garasjen. Hele året. Det er dette vi kaller en "jordfabrikk".
Du trenger:
- pallekarmer eller en kasse/ bøtte (helst 30 liter eller mer)
- jord eller jord/løv (minst like mye jord/løv som bokashi)
- litt grillkull til å absorbere fuktighet (gjelder bøtte/ kasse med bunn)
Hvilken type jordfabrikk skal jeg velge?
Ulike typer jordfabrikker passer til ulike bokashibrukere, bosituasjoner og tider på året. Alle løsningene har sine forutsetninger og fordeler.
Bland godt
Bland fermentert bokashi og jord eller jord/løv godt: Jo bedre du blander, jo raskere blir omdanningsprosessen. Dekk til med 10 cm jord på toppen.
Ikke ha lokk på jordfabrikken
Ikke sett tett lokk på jordfabrikken. Omdanningen til jord skjer gjennom et samarbeid mellom bokashimikrobene og jordbakterier – og jordbakteriene trenger luft. En innendørs jordfabrikk med 7–10 cm jord på toppen lukter ikke annet enn svakt av jord. Dekk den gjerne til med fiberduk eller nett, så hindrer du at hærmyggen etablerer seg.
Har du jordfabrikk i en beholder med bunn stående ute, må denne beskyttes mot nedbør. Legg et par plankebiter mellom kassen og lokket og noe tungt oppå lokket igjen. Da slipper luft inn og kondens ut, og lokket blåser ikke avsted.
Trinn 3 på vinteren
Du kan lage jordfabrikk inne eller ute, hele året. Fermentert bokashi blir ikke til jord i vinterkulda – den venter til våren. Fermentert bokashi kan lagres ute og tåler godt å fryse. Blander du bokashi og jord/løv ute på vinteren, blir blandingen omdannet til jord av seg selv når det blir varmere i været. Inne blir det jord hele året.
Du kan også velge å lagre fermentert bokashi i en dunk med lokk ute gjennom vinteren – uten å blande med jord. Men da blir det ikke jord av bokashien før du har blandet alt godt med jord/løv til våren.
Tips: Bruker du en kasse/bøtte med bunn, bør du ha noe fuktighetsabsorberende i bunnen. Bruk biokull som blir til langtidsvirkende jordforbedringsmateriale, ladet med bokashivæske. Bland gjerne litt biokull inn i jord/bokashi-blandingen også, så unngår du at det blir for vått i jordfabrikken, og sikrer mot lukt.