-30% på utvalgte startpakker og -20% på 2 kg bokashistrø. Gjelder fra 11/11 til 1/12.

Bokashi i blomsterbedet

Liker blomster også bokashi? Klart de gjør! Men vi er litt gjerrige på kompostjorden i blomsterbedene hos oss – vi velger som regel å prioritere de spiselige vekstene i stedet. Se hvordan vi sparer på bokashien når vi planter ut vårblomster.

Rett utenfor kjøkkenvinduet vårt har vi to bed, på hver sin side av en liten sti oppover i naturhagen (hvor kjøkkenhagen ligger på et flatt område på toppen). Det er fjell og skog og bittelitt jord på toppen, masse røtter, en del skygge – og altså for det meste fjell. Det ene av de to bedene reddet vi med en skikkelig bokashioperasjon for et par år siden. Der står det kinesisk gressløk, pipeløk og villruccola nå. Vi toppgjødsler med litt bokahsijord hver vår og vanner og gjødsler med bokashivæske. Det funker kjempefint.

Det andre bedet er imidlertid enda grunnere. Det har stått litt løpstikke og gressløk der, og noe tilfeldig lavendel, men alt har grodd dårlig.

Denne våren flytter vi de spiselige plantene til en nyanlagt urtehage i den gamle sandkassen til ungene. Det blir fint! Men bedet som står igjen, er et sørgelig skue til morgenkaffen. Planen på lang sikt er å teppelegge bedet med tusenfryd – de vokser ofte lett på steder med en del konkurranse; i plenen, for eksempel.

Når vi trenger såpass mange planter, velger vi å dyrke dem frem fra frø. Det er mye billigere – og det er alltid enklere å finne riktige frø enn riktige planter. Vi sår et stort pluggbrett med tusenfryd i drivhustunnelen, men det hjelper jo ikke på utsikten fra kjøkkenvinduet denne våren! Frøene spirer langsomt, og vi kommer ikke til å ha småplanter klare til utsetting før til sommeren. Blomster blir det kanskje ikke før til neste år.

Men – så fint! Da rekker vi faktisk å glede oss over et skikkelig påskebed med ferdiggkjøpte vårblomster i mellomtiden. Vi planter dem med bokashi.

bokashi i blomsterbedet 3.jpg

På hagesenteret velger vi lettvokste og vakre vårblomster – narsisser og perleblomster blant annet, og litt "ferdige" tusenfryd. I drivhustunnelen står et stort pluggbrett med nysådd tusenfryd. Til sommeren skal vi plante dem ut i klynger på flere steder i bokashihagen. De må gjerne få spre seg! I de andre brettene spirer ringblomster og spiselige blomsterblandinger, mens vi venter på kruspersille og sinnia.

Utplanting med bokashi 

Det er fortsatt litt ferdig bokashijord igjen i jordfabrikken vi har hatt innendørs i vinter. Den plukker vi frem nå. Vi ser litt eggeskall og en mangostein, ellers er det feit og fin kompostjord. Men den skal også rekke til ompotting av 10–12 tomatplanter, så vi må rasjonere litt. Der hvor vi har godt med jord ute, kan vi heller grave ned uomdannet bokashi. Og så har vi bokashivæsken som vi har tappet ut av bokashibøttene gjennom vinteren – den har vi brukt til å lade biokull som kan blandes inn i jorda der den trengs. Dét kan vi bruke når vi skal plante ut plantene fra hagesenteret!

bokashi i blomsterbedet 7.jpg

Før vi går i gang med spaden, setter vi de nyinnkjøpte pottene utover i bedet for å få et inntrykk av hvor vi vil ha hva. Vi er ikke hagedesignere akkurat, så vi satser på et enkelt prinsipp: én større blomst/gruppe med tre mindre i en liten bue rundt. Fire-og-fire i samme formasjon. Og litt eføy langs kantene.

Bokashijord i plantehullet

Når vi anlegger nye bed i kjøkkenhagen med bokashi, løfter vi ut jord fra bedet eller pallekarmen og fyller hele bedet med bokashi og organisk materiale: hageavfall, løv, tang, gressklipp. Så blander vi godt med jord, før vi legger topplaget med jord tilbake igjen og dyrker. Det blir supert.

Men til blomstene er vi altså litt gniene med bokashien. Vi vil spare den til de næringskrevende grønnsaksbedene. I stedet for å jordforbedre i hele bedet, graver vi bare litt store plantehull til vårblomstene, og fyller bokashijord i hullet før vi vanner og setter planten i. Da går det med mye mindre bokashi, men plantene får en fin liten matpakke likevel.

bokashi i blomsterbedet 9.jpg

Hvis du kan grave litt dypt, kan du godt bruke uomdannet bokashi (altså fermentert matavfall rett fra bokashibøtta). Grave litt dypt, bland bokashien godt med jord og legge et jordlag oppå før du setter ned planten.

I det grunne bedet vårt må vi bruke av den ferdige kompostjorden. Når vi ikke har mer igjen (eller vil spare resten til tomatplantene i vinduskarmen som må pottes om), går vi over til å bruke bokashivæske under utplantingen i stedet.

Biokull og bokashivæske i plantehullet

Selv om du ikke har noe ferdig bokashijord tilgjengelig, kan du gi plantene en bokashiboost under utplanting. Bruk biokull ladet med bokashivæske!

Vi har et raust lager av ladet biokull etter vinteren. Nå kan vi ha litt i plantehullene med dette før vi setter vårblomstene nedi. Det liker de.

bokashi i blomsterbedet 10.jpg

Vi kan også fylle på med litt bokashivæske oppløst i vann i plantehullet. Bland den ut 1:100, altså 1dl bokashivæske i 10 liter vann, som vanlig.

Da går vi inn på kjøkkenet og setter over kaffen. Den skal vi nyte med utsikt til det nye blomsterbedet i bokashihagen.

// ah

Relaterte artikler

Bokashi redder den umulige vekstplassen

I skogen på en fjellknaus i Oslo-fjorden er jordlaget tynt og tørt, tett og kompakt, mettet og dekket av røtter og barnåler. I mars fo...

Tips: Unngå at sommerblomstene i krukker tørker ut

Krukker med blomster tørker fort ut i varmen – og jo mindre krukkene er, jo raskere går det. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å...