Her får du fem gode tips til vinterbokashi!
1: Vinterbokashi inne
Bruke en kasse og bland fermentert bokashi med jord. Dette kan forgå innendørs og er like effektivt både sommer som vinter. Du kan lese mer om dette i artikkelen Lag jord inne i vinter.
2: Vinterbokashi ute i pallekarm
Har du jordfabrikk i pallekarmer ute på sommeren, kan du bare fortsette å blande jord og bokashi i den hele året. Det gjør ingenting om blandingen fryser. Det blir ikke jord av blandingen på vinteren, men til våren blir det jord av seg selv i jordfabrikken. Bland bokashi og jord/løv godt og dekk til med 10–15 cm jord på toppen. Neste gang gjør du det samme oppå den nå frosne blandingen fra sist.
3: Ute i en kasse på balkongen, i garasjen eller i en kald kjellerbod
Bland jord og fermentert bokashi i en kasse vinterstid og sette den ut. Det gjør ingenting om blandingen fryser. Det blir ikke jord i kassa på vinteren, men til våren går omdanningen i gang av seg selv. Les gjerne artikkelen «Bokashi på balkongen» for flere gode tips.
4: Vinterbokashi rett i krukker
Bland fermentert bokashi med jord og løv i store krukker og baljer, og vinterså på toppen med det samme. Baljene bør stå under tak i sørveggen, på balkongen eller i drivhustunnelen. Nå får du kjempetidlig spinat, ruccola, salater og sukkererter på våren; og kompostjord i krukkene innen du har spist opp første runde med salat. Gode tips om å vinterså finner du her.
5: Lagre fermentert bokashi og bland med jord til våren
Full bokashibøtte SKAL alltid fermentere innendørs i to uker. Deretter kan den stå hvor som helst, og det gjør ingenting om innholdet fryser. Fermenteringen innebærer også en konservering, og full bøtte kan godt stå i inntil et år før den kommer i kontakt med jord. Og etter to uker, kan bokashien altså godt lagres ute selv om det er kaldt. Du kan lese mer om dette i denne artikkelen.
Ønsker du deg flere gode vintertips? Ta en titt på denne artikkelen om vinterbokashi.
Disse produktene kan være gode å ha om vinteren: